Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

A pak choďte na pohovory, díl druhý

5. 09. 2015 | Vaše příběhy

Minule jsem vás opustila ve chvíli, kdy po těžké dřině v nově otevíraném obchodě s domácími potřebami byly „vybrány“ známé a příbuzné vedení společnosti, zatímco my „normální lidé“ jsme se mohli za minimální plat účastnit pouze stavby obchodu. A tím jsem si také myslela, že to skončí. (článek A pak choďte na pohovory)

Ubíhaly dny, a já se snažila na příhodu zapomenout. Žíly se mi nezkrátily, a snad i dorazí penízky. Koupím si za ně něco, co mi zpříjemní to zapomínání. Třeba novou kabelku. To jsem si plánovala. Dokonce jsem si vybrala i novou, moderní kabelku v jednom z obchodů. Chodívala jsem se na ni dívat a čekala na peníze.

Ale peníze stále nepřicházely. A tak jsem znovu kontaktovala pana ředitele oné společnosti. Možná došlo k omylu. Máme přece dohodu, tudíž nám nikdo nemůže upřít, že jsme na prodejně pracovali? Abych ušetřila, řešila jsem věc e-mailovou cestou. Ale další týden se nic nedělo, nedorazila ani odpověď na můj e-mail. Začínala jsem mít strach.

„Jsi moc důvěřivá. Měli nejdřív zaplatit, a pak jste měli dělat,“ radila mi kamarádka.

„Ale já v první chvíli byla vůbec ráda, že jsem se tam dostala. Doufala jsem, že mě přijmou. Ani na chvíli mě nenapadlo, že to bude podvod a personál je dávno vybraný,“ bránila jsem se.

pohovory„Naivka,“ řekla kamarádka a vyfoukla kouř z cigarety k oblakům.

„Budu se soudit!“ řekla jsem odhodlaně.

„A kdo ti dosvědčí, že jsi tam byla? Nakonec z toho udělají, že jsi tam ani nepřišla,“ řekla kamarádka.

Těch pět dvanáctihodinových šichet jsem ještě cítila po celém těle. Zvláště mi to zkomplikovalo léčbu bolavého kolene. A tři tisíce, které byly jen slabou almužnou za takovou dřinu, jsem nikomu nechtěla nechat. Mám už přece vyhlídnutou kabelku?

A tak následoval další e-mail. Tentokrát jsem jej nazvala „pokusem o smír“. Na tento již pan ředitel zareagoval. Zavolal mi, že mám peníze připraveny na prodejně.

„Vyzvedněte si je u vedoucí prodejny. Je to 1500 korun,“ řekl naštvaně.

„Prosím? Jakých 1500 korun?“ zalapala jsem po dechu.

„Pět směn po šesti hodinách, padesát korun na hodinu,“ řekl ředitel.

„Tak to ne, my dělaly dvanáctihodinové šichty, a často jsme v prodejně byly ještě déle,“ protestovala jsem.

„Mám tady vámi podepsanou šichtovnici. Denně šest hodin,“ řekl ředitel.

„Jakou šichtovnici?“ Po celou dobu jsme dělaly v prodejně a nikdo nám nikdy nedal nic podepsat. Ani jsem netušila, že se nějaká docházka píše.

Pan ředitel asi pochopil, že ona šichtovnice byla zfalšovaná, a přestal o ní mluvit.

„Můžete být ráda, že máte aspoň to,“ řekl, a zavěsil.

Druhý den jsem si vyzvedla almužnu na prodejně. Skutečně jsem obdržela jen polovinu za odpracovanou práci. Smutně jsem se loudala k domovu. Mám si vůbec kabelku kupovat?

Později jsem pochopila, proč mi pan ředitel řekl ono: „Můžete být ráda, že máte aspoň to.“

Spojila jsem se s novými kamarádkami, které se mnou v prodejně pracovaly, abych se jich zeptala na to, jak byly s výplatou spokojeny.

Dvě mi sdělily, že obdržely od firmy pouze tři sta korun. A ostatních sedm prý nedostalo vůbec nic. Když telefonovaly na firmu, dostalo se jim odpovědi, že se do zaměstnání vůbec nedostavily a neodpracovaly ani jedinou hodinu. Pan ředitel měl přece před sebou šichtovnice?

A tak jsem si sedla s kalkulačkou a spočítala, že firma si ponechala 27900 korun za to, co měla vyplatit a nevyplatila.

Tak jsme zaplatily panu řediteli docela slušnou dovolenou!

Pro kabelku jsem si přece jen zašla. Připomíná mi mou důvěřivost a je slabou náplastí na to, že jsem byla podvedena…

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
neřekla bych, že mě Vaše reakce přímo pohoršila. Ale máte pravdu, hodně zle reaguji na připomínky tipu: "Vy ještě neděláte?" "Vám se nechce?" "Vždyť je přece tolik práce." A setkala jsem se s tím, co píše Martinka: Kdo chce pracovat, práci si najde. Já tvrdím, že to vůbec tak nemusí být. A taky vidím, že bych občas mohla dělat pod minimální mzdu. Ale už mi nikdo nevysvětlí, jak pak zaplatím byt, internát na škole synovi, školu, dojíždění a taky ten kluk potřebuje nějaké kapesné a stravu, že? Já se taky pást ještě nenaučila. Ale nejsem naštvaná. I má mamka mi vždy říká, když jdu na pohovor na nějakou dělnickou pozici, že mám přece školy. Ale člověk bez známostí se nedostane právě ani na tu dělnickou pozici! Já mám navíc velmi nízký tlak a dvanáctihodinové šichty, kde je i noční, obávám se, asi nedám. Přesto to zkouším hledat, ať nemám jen občasné brigády, které se do důchodu nezapočítávají. Jo, kdysi nebyly dohody o pracovní činnosti. Práce byla JEN na smlouvu, to byla velká výhoda.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s tomiskou, je to hrozná doba a nahrává nepoctivcům

Manžel byl také dost dlouho bez práce, ÚP mu moc nepomohl,manžel byl kdysi stavební technik, tak ho jednou poslali do nějakého stavebního podniku a tam na něj koukali jak z jara, co tam chce,že oni požadovali nějakou reprezentativní slečnu, která by vařila kávu apod.
Jednou v našich městských novinách vyšel článek, Kdo che pracovat, práci si najde, tak jsem tam za manžela napsala, ale bohužel, žádnou práci pro něj neměli, hlavně , že mají hubu plnou keců, ale skutek,utek.

Dočkáme se nějaké změny k lepšímu?
Obrázek uživatelky
profil
Sledoval jsem stále,zda se ještě někdo vyjádří k článku.Bohužel se tak nestalo.Děkuji Vám,Pegonelo,za reakci.Nevím,zda jsem to dobře pochopila.ale moje reakce Vás pohoršila.Je mi to moc líto.Já totiž s Vámi zcela souhlasím.V takové situaci osobně nejsem,jsem v důchodu.Podobná situace se týká mého syna.Je už velice dlouho bez zaměstnání.Má velice podobné zkušenosti při výběrových řízeních jako Vy.To,co doma zažíváme si určitě představit.Bohužel,je to hrozná doba a nahrává hlavně nepoctivcům a slušný člověk na to jen doplácí.
Přeji Vám ze srdce,aby se Vaše situace zlepšila a našla jste práci
Obrázek uživatelky
profil
vybírat. A pokud mi někdo řekne, že mám šanci na práci za slušné peníze, vezmu krátkodobě i tu práci za minimum. Nejsem první, a ani poslední. Stát nemá na takové lumpy. Nedávno jsem byla na pohovoru - večerka v cikánské kolonii, kterou tak 2x měsíčně vykradou. A bylo mi řečeno, že to je za 50,-- na hodinu. Na můj argument, že minimální hodinová mzda je 55,-- kč, mi bylo řečeno, že budu dělat 12 hodin po 50,--, ale ve smlouvě budu mít "6 hodin po 100,--". Tak toto je realita, bohužel.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dohoda o pracovní činnosti je něco, jako smlouva. Je to, bohužel, naprosto legální druh pracovní činnosti. Jedna se započítává do důchodu, druhá ne. Neznám přesně mezi nimi rozdíl. Jedno je dohoda o pracovní činnosti a druhá snad dohoda o výkonu práce, nebo tak nějak. Velká většina zaměstnavatelů a převážná většina agentur využívá právě dohod. Můžou se tak na zaměstnance, který onemocní, vykašlat. A právě tato dohoda NENÍ vymahatelná přes ÚP atd. Jinak každý NORMÁLNÍ člověk by nejradši pracoval na klasickou smlouvu, jako bylo dříve. Jak ráda bych měla normální práci! Ale dnes hnusná vláda, špatné zákony atd. udělaly z lidí chudáky, kteří škemrají o práci, prodávají se pod cenou. Toto je skutečnost. Právě před pár dny tu skočili v jeden den dva lidé pod vlak z důvodu nezaměstnanosti. Toto je realitA! Já chci pracovat na smlouvu, ale musím zaplatit byt, školu synovi atd. A proto beru jakoukoli práci, kterou dám, je legální a je alespoň pět korun na hodinu nad minimální mzdu. Nemůžu si
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles