Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby dětem chutnalo 2

15. 04. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Aby dětem chutnalo 2
Autor: Petr Fořt
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2013
Vázaná vazba
Počet stran: 200
Cena: 240 Kč

Zdravá výživa dítěte je alfou a omegou jeho správného celkového vývoje a začíná už příkrmy v kojeneckém období. Autor seznámí rodiče s alternativními výživovými styly a optimální kojeneckou a batolecí výživou. Nabídne komentované příklady „redukčních“ jídelníčků a odhalí chuťové preference dětí. Ukáže, co je správný pitný režim, co předložit k jídlu dítěti trpícímu nadváhou, a uvede 12 kroků ke zdraví prospěšné stravě dětí a adolescentů.

Aby dětem chutnalo 2Ukázky z knihy  Aby dětem chutnalo 2


Nedostatek optimálních druhů tuků

Optimální vývoj mozku je pro život dítěte nejdůležitější. Mateřské mléko obsahuje přesně ty tuky, které se podílejí na formování mozku, a to v potřebném množství. V tu chvíli nelze hovořit o tom, že nevhodný je cholesterol a nasycené tuky či snad tuky s delším řetězcem v podobě rostlinných olejů vhodný druh tuků, mezi nimi především ty ze skupiny esenciálních omega-3. Pokud však těhotná a kojící žena ve stravě nemá tyto esenciální mastné kyseliny, neobsahuje je ani mateřské mléko!

Podobně tomu je například se stopovými prvky a vitaminy. Toto konstatování vysvětluje zásadní rozdíly ve kvalitě mateřského mléka a umělé mléčné výživy. Starosti mi dělají ženy, které se rozhodly stravovat se některým z „alternativních“ výživových stylů nebo podlehly mánii moderní medicíny z potravy vyloučit všechny zdroje cholesterolu.

…...............................................


Mléčné produkty

Tato skupina potravin je i nadále odborníky preferována, a tudíž také doporučována moderní medicínou (dietologií). Přitom jde o skupinu potravin, která je přinejmenším kontroverzní. Pouze syrové biomléko krav chovaných na pastvě obsahuje dostatek esenciální konjugované linolové kyseliny (CLA), prospěšné bakterie a aktivní enzymy, nutné pro dokonalé využití minerálních látek. Obsah enzymu laktáza omezuje riziko intolerance mléčného cukru a zvyšuje imunitu. Na rozdíl od pasterovaného jogurtu, či dokonce převařeného mléka. Současně snižuje riziko astmatu a alergií.

Myslím, že konzumace čerstvého nepasterovaného mléka volně se pasoucích krav za předpokladu, že kráva je zdravá a mléko je hygienicky nadojeno, je možná, nicméně rozhodně se nehodí pro kojence a batole s ohledem na zcela odlišné složení živin a jejich vyšší koncentraci, než jaká je v mateřském mléce. Něco úplně jiného mají na mysli hygienici – existují totiž v různé míře odůvodněné obavy, že mléko může být bakteriálně i virově kontaminováno – například se tvrdí, že nepasterované mléko koz bývá infikováno virovou encefalitidou, kravské mléko zase „slintavkou“. Výsledkem je zákaz volného prodeje tepelně neupraveného mléka „ze dvora“ a ještě nedávno z veřejných automatů. A to navzdory mnohaletým pozitivním zkušenostem z okolních zemí, především Rakouska.

Nicméně argumenty o obsahu prospěšných bakterií v čerstvém syrovém mléce mohou platit s prominutím JEN pro tele! Ostatně, pokud by tuto část textu četla dr. Hulda R. Clarková (kromě jiného autorka publikace Revoluce v léčbě všech nemocí), musela by se obracet v hrobě, protože ona byla propagátorkou přísných hygienických opatření – tvrdí totiž, že mléko, a dokonce také všechny pasterované mléčné produkty by měly projít varem po dobu několika vteřin, protože jsou bakteriálně vážně kontaminovány! Tak nevím, kde je pravda, opravdu ne. Rozhodně si neumím představit, že bych si převařil třeba Lučinu. Na druhé straně je nesporné, že jsou to právě mléčné produkty, které přinášejí reálné hygienické riziko, a to i v důsledku nesprávného způsobu jejich skladování a neetického způsobu prodeje (produkty s prošlou záruční dobou, nehygienické balení atd.).


Tuto knihu  Aby dětem chutnalo 2  koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Aby dětem chutnalo 2:

Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
Aby dětem chutnalo 2
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám 3 letou vnučku a chutná ji všeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles