Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aloe vera - lékař v květináči

23. 11. 2012 | Péče o tělo

Dnes ji má řada z nás doma v květináči, nebo v teplejším období přímo na zahrádce. Řeč je o aloe vera, nepatrné zelené rostlince s ostny, které nepíchají, ale dodávají rostlině vzezření kaktusu. Přesto patří do rodiny sukulentů, přesněji do čeledi liliovitých, kam řadíme např. cibuli, česnek či chřest.

Tradice pěstování (čtěte také: Jak pěstovat aloe vera) a využívání aloe vera k léčebným účelům je starší více než 4000 let. Již staří Egypťané uctívali aloe vera jako "rostlinu nesmrtelnosti". Staří Řekové využívali rostlinu jako vzácný prostředek na opětovné získání krásy, pro upevnění zdraví a zpracovávali ji na tinkturu zajišťující dlouhý život. Kryštof Kolumbus ji rozšířil na svých lodích do Indie. Zde ji přezdívali příznačně názvem „lékař v květináči“.

Rostlina dozrává po 4 letech, kdy se dá začít se sklizní obsahu jejich listů (směs vnitřního gelu a šťávy) za účelem produkce různých léčebných přípravků. Neznamená to ale, že k místnímu ošetření drobných ranek a popálenin ji nelze využívat v domácnosti mnohem dřív. Jen její účinek není tak silný.

Aloe vera - lékař v květináčiExistuje více než 200 druhů aloe, ale pouze 3 až 4 z nich mají léčivé účinky. Za tu nejúčinnější je označována Aloe barbadensis (Miller) aneb Aloe vera (Linnae).

Co je na této rostlině nevzácnější, nejléčivější a nejužitečnější? Jsou to její dužinaté listy. Gel uvnitř nich je tvořen především vodou. Zbylé ani ne jedno procento gelu je elixírem složeným z více než 200 účinných látek, především z vitaminů, minerálů, stopových prvků, enzymů, protizánětlivých látek a hlavně imunitu stimulujících polysacharidů atd.

Konkrétně jsou to:

Již zmíněné polysacharidy, podílející se na stimulaci imunitního systému a ovlivňující biologickou aktivitu ostatních látek v extraktu.

Enzymy (oxidáza, kataláza, amyláza, bradikináza, celuláza, lipáza, allináza, alkalická fosfatáza, kreatin-fosfokináza, superoxid dismutáza a další), vitaminy (vitamin C, E, A, vitaminy skupiny B - B1, B2, B6 a cholin, dále provitamin A neboli beta karoten) minerály a stopové prvky (vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan a další) mono a polysacharidy (glukóza, manóza, galaktóza, xylóza, arabinóza, aldopeptóza, polysacharid acemannan a další) esenciální a neesenciální aminokyseliny lignin beta-sitosterol kyseliny (kyselina jantarová a salicylová - nikoli aspirin!) steroidní látky antrachinony ve stopovém množství (aloin, barbaloin a další).

Aloe vera nevyužíváme jen ve farmacii a k domácímu léčitelství. Je oblíbenou složkou také v kosmetickém průmyslu. Vděčí za to svým širokospektrálním účinkům.

Aloe vera se používá zejména:

U osob se zažívacími obtížemi (nevolnost, pálení žáhy, chronická zácpa nebo naopak průjem apod.). K preventivním účelům postačí pravidelné pití džusů a užívání tinktur z této rostliny. Při detoxikaci a pročišťování organismu. U osob s rekurentní kandidózou. U osob s oslabenou imunitou, a to i dětí. U osob se zánětem dásní (paradentóza). Pokud rostlinku pěstujete doma, prospěje vám pravidelné žvýkání jejích lístků. U osob s kožními obtížemi (pro zevní použití). Při drobném poranění nebo při menším popálení pokožky lze uříznout lístek aloe a řeznou plochou potírat postižené místo. Toto ale není vhodné při hlubokých ranách, nebo při velkých popáleninách 2. či 3. stupně. Aloe vera využijete na odřená kolena a lokty svých dětí a vnoučat. Při onemocnění jater a slinivky břišní. Mnoha dětem pomáhá žvýkání listů aloe vera také při nevolnosti při cestování. Klasický kinedryl je uspává a snižuje jejich pozornost, kdežto aloe vera, pokud snesou její chuť, jejich pozornost nenarušuje.  

Aloe vera pomáhá také při cukrovce. Organismus diabetiků nedokáže plně využít životně důležité vitaminy C a E. Právě tyto vitaminy patří mezi významné antioxidanty. Zjednodušeně lze říci, že organismus diabetika má sníženou schopnost bránit se vůči volným radikálům. Aloe vera napomáhá k lepšímu a efektivnějšímu využití vitaminů C a E pro organismus diabetika, a proto se její užívání jeví jako opravdu prospěšné.

Po aloe sáhněte také při projevech akné, plešatosti, při vzniku puchýřů, podlitin, suché pokožce, po bodnutí hmyzu, při svalových křečích, lupénce a kožních vředech. Traduje se, že pomáhá také na rakovinu kůže, při artritidě, špatném dechu, bolestech hlavy, nespavosti a vysokém krevním tlaku.

A když už máte štěstí a všechny nemoci, úrazy a zdravotní problémy vás minou, jistě si oblíbíte zelenou rostlinku pro její dekorativnost.  

Ovšem nic není zázračné. I když má aloe vera spoustu příznivých účinků pro organismus, je to jen a jen doplněk stravy, a ne lék. Se závažnými nemocemi je vždy nutné navštívit lékaře a doplňky s aloe vera užívat jen jako něco navíc.

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Aloe vera - lékař v květináči:

Aloe vera - lékař v květináči
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Začnu shánět tu léčivou miler,schválně, jestli se mi podaří.
Obrázek uživatelky
profil
Pravá aloe vera má vztyčené listy a opravdu je trochu podobná na agáve, ale dužnaté listy jsou tečkované
Obrázek uživatelky
profil
je malý zázrak přírody.
Všimla jsem si, že si lidé aloe pletou s agáve.
Viděla jsem tady fotky s názvem aloe a to rozhodně nebylo.
Obrázek uživatelky
profil
Všechny jsou léčivé, ale ta na fotce mi nepřipadá (ač to je jedno), že je Aloe Vera.

Má širší a tečkované listy bíle. Jinak článek je fajn a vyčerpávající info. Hodně lidem to pomůže.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Aloe, aloe..dobrý článok Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles