8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Březnové práce na zahrádce

19. 02. 2009 | Zahrádka
Březnové sluníčko začíná prohřívat půdu pařenišť a skleníků. Na zahrádkách se objevují první jarní kvítky čemeřic, sněženek, bledulí a dalších poslů jara. Pokud jsme   v únoru  nestihli některé práce, musíme to v březnu napravit, abychom si zajistili radost z úrody letošního roku.

Začneme hned 1. března, kdy vyséváme papriky, rajčata a lilek buď  domů za okno, nebo do vyhřátého skleníku. V tento den můžeme sázet ovocné stromy a rybíz. Po zasazení nezapomeňte řádně zalít a poté zalévat pravidelně, než se stromy a keře opravdu „zabydlí“ na novém stanovišti.

2.a 3.března vyséváme kořenovou zeleninu – mrkev a petržel. Vyséváme-li  na záhon, je dobré promíchat semena s pískem, aby nebylo zaseto příliš na husto a po vzejití jsme nemuseli příliš jednotit. Vyséváme-li do skleníku, smícháme semena mrkve či petržele s pískem a semeny ředkviček. Ředkvičky vyrostou rychleji a po jejich vytrhání se nebude kořenová zelenina muset tolik protrhávat (jednotit). Při setí celeru si musíme dát pozor na teplotu – pod 16°C  vybíhá celer do květu.

březen na zahrádce4. a 5. března přihnojujeme trvalky a dvouletky hnojivem obsahujícím fosfor, aby hodně kvetly. V těchto dnech vyséváme letničky , květák a brokolici.

6. března vydatně zaléváme a sejeme zeleninu.

7. března odpočíváme – nepracujeme s rostlinami ani půdou

8. a 9.března opět vydatně zaléváme .Pokud je vhodné počasí, pustíme se do ošetřování jahod (očistíme od starých suchých listů, které jsou zdrojem plísní a chorob, dosadíme chybějící rostliny do záhonu, přihnojíme například ředěnými slepičinkami), vysazujeme ovocné keře, bojujeme proti plevelu (obracíme záhony, pak ještě 19. – 21.3.), roubujeme ovocné stromy, vysazujeme do vytápěných skleníků rajčata, papriky, lilky, artyčoky).

10. března přesazujeme pokojové rostliny do větších květináčů. Pečujeme o trávníky – čistíme hráběmi, vyrovnáváme propadliny. Také sázíme trvalky a dvouletky.

11. března odpočíváme, protože není vhodný den na práci ani s rostlinami, ani s půdou.

12. – 14. března je den vhodný na přihnojování rostlin na tvorbu květu (hnojiva s fosforem) a výsev bylin, brokolice a letniček. V tento den se také staráme o růže,které sestřihneme a přihnojíme.

15. – 16. března je den vhodný na zalévání, setí listové zeleniny, květáku a letniček. Pokud je vhodné počasí, vyséváme ven na záhon ředkvičky, špenát, petržel a mrkev. Opět doporučuji ředkvičky přimíchat mezi semena mrkve a petržele k ušetření pozdější práce s protrháváním. Zmlazujeme živé ploty.

17. a 18. března provádíme postřik broskvoní a slív proti škůdcům a kadeřavosti listů. Prořezáváme nemocné stromy, rány ošetříme latexem, balzámem nebo štěpařským voskem. V těchto dnech také vyséváme popínavé rostliny a zeleninu, mimo salátu ( nevytvořilo by se srdíčko).

19. a  21. března bojujeme proti škůdcům v zemi vhodnými postřiky, zakládáme komposty, ničíme plevel a přihnojujeme rostliny na tvorbu kořene.

20. března odpočíváme, nepracujeme ani s rostlinami ani s půdou.

22. a 23.března pokud ještě nemáte umytá skla ve skleníku, učiňte tak v těchto dnech (použijte vodu se savem k likvidaci choroboplodných zárodů). Tyto dny jsou velmi příznivé pro boj proti škůdcům. Proto doporučuji i přípravu sklepů a komor na novou úrodu (mytí, větrání, síření).

24 a 25. března zalévací den. Vyséváme listovou zeleninu, také ředkvičky karotku a cibuli.

26. března opět odpočíváme, práce s rostlinami a půdou není vhodná.

27. a 28. března věnujeme se péči o jahody – vyčistit, nakypřit, přihnojit.  V tento den je vhodné vysévat velikonoční trávu do květníků či truhlíků.

29. a 30. března vyséváme na volné záhony letní odrůdy košťálovin a dvouletek, vysazujeme kořenovou zeleninu.

31. března sázíme otužilejší rostliny na záhony, přesazujeme a vysazujeme trvalky a skalničky.


Přeji všem Chytrým ženám (i mužům) hodně elánu, aby vše výše uvedené zvládli a mohli se těšit na kvalitní bohatou úrodu.


Jarmila Hašková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Březnové práce na zahrádce:

Březnové práce na zahrádce
Březnové práce na zahrádce
Březnové práce na zahrádce
Březnové práce na zahrádce
Březnové práce na zahrádce
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak na to se fakt těším, na nic nemyslet a hrabat se v hlíně
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
pokud stihnu články napsat mezi pracemi na zahrádce. Nějak se ta práce kupí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
budou napsany i další měsíce?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně napsané, určitě se budu snažit dodržovat předepsané dny.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles