Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Budou hypotéky i v roce 2019 zdražovat a zpřísňovat?

30. 01. 2019 | Finance
-Komerční sdělení-

Bouře na hypotečním trhu byla v roce 2018 opravdu pořádná. Banky spolu s Českou národní bankou připravily klientům nejedno nemilé překvapení. Kromě zdražování došlo i na zpřísňování. Co všechno si loňský rok pro hypotéky připravil a jaký bude jejich vývoj v novém roce?

Co přinesl rok 2018 hypotečnímu trhu?


Celý loňský rok se nesl v duchu zdražování hypoték. Úrokové sazby se zvyšovaly v průběhu celého roku, nejvíce však v posledních měsících. K tomu navíc v říjnu vstoupila v platnost dvě nová doporučení od České národní banky, která se rozhodla do schvalovacího hypotečního procesu zařadit i dva ukazatele zadluženosti.

    • DTI - Domácnost, která žádá o hypotéku, nesmí žádat o více jak devítinásobek svého ročního příjmu.
    • DSTI - Veškeré splátky všech úvěrových produktů nesmí překročit 45 % měsíčního příjmu domácnosti.

Bohužel tato omezení zavřela vrátka k vlastnímu bydlení nejedné domácnosti. Jak ale bude vypadat rok 2019? Čekají nás opět dražší hypotéky a růst cen nemovitostí?

Jaký bude vývoj hypoték v roce 2019?


www.pujcka.coÚrokové sazby rostly hned z několika důvodů, jedním z nich je relativně slabá česká koruna vůči světovým měnám, především pak dolaru, dalším důvodem bylo i předlužování českých domácností.

Bohužel řada důvodů, které vedou ke zdražování, budou přetrvávat i v roce 2019, proto lze očekávat vyšší úrokové sazby u všech úvěrových produktů. Více klient zaplatí, ať už bude mít zájem například o rychlé půjčky, spotřebitelské úvěry nebo hypotéky. U hypoték by pak sazba mohla překročit hranici 3 %, která ale do budoucna rozhodně není konečným číslem. Na druhou stranu tempo růstu, na jaké jsme byli zvyklí v posledních měsících, poleví, zdražování tak bude pozvolné.

Chybějící úspory vedou k nižšímu zájmu o vlastní bydlení


Rok 2019 se ponese v duchu klesajícího zájmu o hypotéky. Může za to jak zmiňující zvyšování sazeb, tak zpřísňující podmínky ČNB. Řada zájemců o vlastní bydlení prostě zjistí, že na hypotéku nemá. Kromě toho, že je nutné splnit dvě nové podmínky centrální banky týkající se zadluženosti, je zapotřebí mít i vlastní úspory, a to alespoň ve výši 14 až 24 % z ceny nemovitosti, což je částka, která především ve velkých městech dokáže mnohým překazit plány. Na druhou stranu se nám ale letos bude spořit o něco lépe, spořící účty přinesou v roce 2019 o něco málo vyšší zhodnocení.

Nadšení z lepšího úročení spořicích účtů bohužel zkazí ceny bytů, ani ty v letošním roce moc nepotěší. V některých regionech se poklesu přeci jen dočkáme, avšak v řadě krajských měst nikoliv. S tím jde ruku v ruce i zdražování nájmu, více tak zaplatíme za bydlení, ať už ve vlastním, nebo v pronajatém.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !