Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zvládnout stěhování?

22. 06. 2012 | Domácnost
Stěhování je velmi náročný (a mnohdy i zdlouhavý proces) jak psychicky, tak i fyzicky. Někdy uprostřed toho shonu máte chuť zabalit se sami do nějaké krabice a poslat se od toho všeho chaosu co nejdále. A právě proto Vám přináším několik rad a tipů ke stěhování, na které se mnohdy v tom stresu může zapomínat.

Připravte si na stěhování dostatek krabic

Pokud máte stanovený termín vystěhování k určitému datu, začněte s předstihem shánět krabice. Z mnoha zkušeností mohu zaručit, že krabice Vám nikdy nepřebydou, spíš naopak. Proto schraňujte krabice již několik týdnů před samotným stěhováním. Někdy se rádi zbaví přebytečných krabic i některé supermarkety či hypermarkety - za zeptání nic nedáte.

Jak zvládnout stěhováníBalíme postupně

Pokud máte k dispozici prostory, kam můžete přesunovat již zabalené krabice ještě před odsunem ze stávajícího bydlení, začněte balit postupně. Již s předstihem si můžete zabalit věci, u kterých máte jistotu, že je nebudete ve stávajícím bytě potřebovat. Zabalený a odstěhovaný může být klidně sváteční porcelán, sezónní oblečení či knihovna. Můžete začít balit ve chvilkách svého volna a ušetříte si tím drahocenný čas, který budete potřebovat na tu "akutní" fázi zabalování, kdy nebudete vědět, kam dřív skočit.

Kdy se zbavit zbytečností - ideálně při stěhování

Balení je ideální čas pro důkladnou probírku Vašich věcí. U každé věci, kterou zrovna zabalujete, zvažte, najdete-li pro ni v novém bytě/domě využití. Pozastavte se také nad  těmi kousky oblečení, které Vám leží roky ve skříních a marně čekají, až do nich zhubnete...
Co se Vám nehodí však nemusíte zákonitě jen vyhazovat. Můžete zkusit věci prodat přes různé internetové aukce či bazary, můžete uspořádat "garážový výprodej", podarovat své blízké či přátele a nebo můžete některé věci darovat charitě. Jak s nepotřebnými věcmi naložíte, je jen na Vás.

Pozor! Křehké

Pokud zrovna doma nepijete z plastových kelímků a nepoužíváte jednorázové plastové nádobí, nevyhnete se balení křehkých věcí. Těmto proprietám (skleničky, talíře, vázy apod.) věnujte zvláštní pečlivost při jejich ukládání do transportních krabic. Dolů zásadně dávejte těžší věci a nahoru ty křehčí. Každou věc důkladně obalte několika vrstvami novin, nebo bublinkovou fólií. Věci mezi sebou též vykládejte novinami či polystyrenovou drtí. Tyto krabice nepřeplňujte a neplňte je až po horní okraj - nejedná-li se o pevné vyztužené krabice, může se horní víko snadno promáčknout, pokud na danou krabici nedopatřením položíte něco těžkého.

Popisky a nadpisy

Jakmile zabalíte nějakou krabici, hned jí nadepište. Doporučují jeden velký nadpis na víko krabice (např. Nádobí) a někam na stranu přesně rozepsat, co v krabici je (plastové misky, skleněné misky, prkénka, vařečky + podložky...). Tím se pak vyhnete tomu, že v novém bytě budete zoufale otevírat desátou krabici s nápisem "Nádobí" a budete marně hledat  například čajové lžičky.
Mně se také osvědčilo takzvané číslování krabic. Například všechna DVD jsem musela při stěhování rozložit do celkem pěti menších krabic a tak jsem je popsala a očíslovala jako DVD  1/5 až 5/5. Když si takto stejné druhy očíslujete, je Vám pak jasné, že najdete-li pouze krabice 2/4 a 4/4, je něco špatně.

Jak zvládnout stěhováníDošly krabice?

Pokud jste již vyčerpali všechny možné zdroje krabic a stále nemáte vše zabaleno, můžete zkusit i několik provizorních řešení. Ideální jsou takzvané vakuové pytle/vaky. Do nich se velmi dobře zabaluje například oblečení, ložní prádlo či kuchyňský textil. Po důkladném uzavření z vaku vysajete všechen vzduch pomocí vysavače a jeho objem se několikanásobně zmenší. Navíc jsou většinou tyto vaky průhledné, takže máte dobrý přehled, co se v daném vaku nachází.
Dále můžete pár drobností balit i do přepravek (papírových, klasických plastových, nebo rozkládacích). Jejich nevýhodou však je, že se nedají přiklopit a ty papírové nemívají zrovna největší nosnost. V případě nouze však poslouží velmi dobře.

Zaúkolujte přátele a sousedy

Pokud jste v časovém presu, nebojte se poprosit o pomoc své přátele a blízké. Nad balením kosmetiky si s kamarádkou můžete tematicky popovídat a navíc Vám ubude práce. Vaši maminku či tchyni by zase mohlo potěšit, že jí svěříte balení nádobí či lůžkovin. No a máte-li ochotné a vstřícné sousedy, určitě vám třeba za drobný příspěvek na pivo rádi pomohou odstěhovat skříň či stůl, abyste se s tím nemuseli tahat sami.

Stěhování nábytku

Pokud je to možné, snažte se nábytek rozdělat na menší části. Nejen že bude manipulace s ním snazší, ale pokud jej třeba ještě obalíte papírem či fólií, snížíte tak více riziko jeho poškození. Ze šuplíků či skříněk nezapomeňte odmontovat úchyty (při přepravě mohou odírat jiné kusy nábytku a také se mohou velmi snadno poničit). Důležité je též přelepování či převazování dvířek. Vyhnete se tím nečekanému otevření masivních dveří skříně uprostřed přenášení a nebo otevírání dvířek při transportu (opět mohou být poškozeny okolní věci, ale i samotný kus nábytku, který se nešetrně a nekontrolovaně otevírá a zavírá v každé zatáčce).


Snažte se nestresovat

Vím, je to v té změti krabic, nepořádku a chaosu těžké, zvláště tlačí-li Vás čas, ale stresováním a hysterií nijak své psychice nepomůžete. Zdá-li se Vám, že na Vás obrazně řečeno v bytě všechno padá, na chvilku si odpočiňte nad šálkem kávy či čaje. Ta čtvrthodinka Vás už nezabije a vy můžete aspoň načerpat pár nových sil. Pokud můžete, zajděte si třeba na procházku, nebo skočte na návštěvu ke známým. Změna prostředí Vám jistě pomůže a aspoň na chvíli přijdete na jiné myšlenky.

Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahojda, pěkný článek. Já se stěhovala na podzim z bytu do domku. Velikostně asi tak na stejno. Chodila jsem po kamarádkách půjčovat si přepravky, krabice, jelikož v obchoďáku jsem moc krabicí nepobrala. Nakonec jsem si musela objednat prepravky, bublinkovou fólii a strečovku(na internetu na obalove-materialy.cz - na doporučení lenky), aby vše bylo připravené. Přepravky i tak jsem potřebovala na úrodu jablek, dobře se skladují. Do bublinek jsem zabalila vše křehké. V papírnictví jsem si koupila izolepy Smajlík... Bylo to šílené, nábytek se po cestě odřel, jelo se asi 4x, vybalovala jsem další týden.... příště si najdu brigádu a pak si objednám stěhováky... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahojda, pěkný článek. Já se stěhovala na podzim z bytu do domku. Velikostně asi tak na stejno. Chodila jsem po kamarádkách půjčovat si přepravky, krabice, jelikož v obchoďáku jsem moc krabicí nepobrala. Nakonec jsem si musela objednat prepravky, bublinkovou fólii a strečovku(na internetu na obalove-materialy.cz - na doporučení lenky), aby vše bylo připravené. Přepravky i tak jsem potřebovala na úrodu jablek, dobře se skladují. Do bublinek jsem zabalila vše křehké. V papírnictví jsem si koupila izolepy Smajlík... Bylo to šílené, nábytek se po cestě odřel, jelo se asi 4x, vybalovala jsem další týden.... příště si najdu brigádu a pak si objednám stěhováky... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mockrát vám děkuji za takový obsáhlý a velice užitečný článek. Brzy se totiž budeme stěhovat a hledám různé články o stěhování. (zatím jsem našla jen tento: http://svetdnes.cz/postupovat-pri-stehovani-rady-ptaka-stehovaka), ale tento se mi líbí více. Díky autorovi Smajlík)
Obrázek uživatelky
profil
Tak myslím, že teoretickou přípravu už mám dokonale zmáknutou, teď jen ta praxe, do samotného balení se mi strašně nechce :( Zatím jsem se dokopala jen k tomu, abych si z obalovych-materialu.cz objednala sadu na stěhování, protože po přečtení několika diskuzí jsem se rozhodla ušetřit si ponížení v obchodě při žadonění o krabice a radši jsem je objednala rovnou. A tím to pro mě zatím to vypadá skončilo :D snažím se balit systematicky, takže zatím pořád jen přemýšlím, jak to zabalím a vytvářím si systém v hlavě :D prostě prokrastinuju a doufám, že až budu mít posledních pár dní, tak mě to nakopne a všechno se mi podaří bez újmy zabalit :D
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles