Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s trávníkem po zimě?

12. 03. 2009 | Zahrádka

I trávník potřebuje jarní úklid. Zbavit jej musíte všeho nepotřebného. Klasické hrábě dnes můžete vyměnit za různé moderní pomocníky. Využít můžete sekačky, vyžínače, nebo vysavače listí. Regeneraci trávníku můžete provést i díky různým provzdušňovacím strojům. Tyto vertikutátory za pomoci až sedmi dvojitých nožů trvale odstraňují mech, zplstnatělou trávu a plevel. Zároveň lehce naruší a provzdušní půdu, takže živiny se snáze dostanou ke kořenům trávníku. Dešťová voda se může lépe vsakovat a trávník nepodmáčí. Přinášíme návod, jak s těmito stroji pracovat.

Volit lze mezi benzinovým a elektrickým motorem. Elektrická verze jistě zaujme cenou a výkonným 1 600 Wattovým motorem s ochranou proti přetížení. Obě verze se velmi lehce ovládají prostřednictvím kol uložených ve zdvojených kuličkových ložiscích. Nastavení pracovní hloubky je velmi jednoduché a lze ho změnit obratem ruky pomocí ergonomicky formované ovládací jednotky na držadle.

TrávníkK dispozici je šest poloh. Nože by měly být vždy nastaveny jen tak, aby jen lehce narušili půdu. Hlubší rýhy mohou poškodit kořeny trávy. Před odlétajícími kusy mechu a plevele spolehlivě ochrání zesílená klapka deflektoru s ochranou zástěrkou. Pokud následně nechcete nic sbírat, můžete si pořídit sběrný koš s objemem 50 litrů. Oba modely se velmi jednoduše čistí, díky vychýlené zadní části, umožňující snadný přístup ke zbytkům trávy.

 

Kdy provádět provzdušnění (vertikutaci) a jak často:

Ideální čas je na konci jara, kdy už je půda sušší a teplejší, doporučuje se od 10 stupňů. Mnohdy může být už v květnu příliš teplo a vertikutace není vhodná.

Provzdušnění je možné provést i na konci léta s menší intenzitou, aby trávník měl dostatek času na regeneraci před zimou.

Jak správně provést provzdušnění (vertikutaci) trávníku:

Počkejte alespoň dva až tři roky po vysazení nového trávníku.

• Nejlepší čas pro provzdušnění je brzké jaro a podzim.

Nejprve posekejte trávu na výšku 2-3 cm, ne více. Díky tomu budete mít výrazně lepší výsledky.

• Trávník nesmí být příliš mokrý nebo vysušený.

• Čepele by měly jen lehce narušit půdu, stačí do hloubky dvou až tří milimetrů, maximálně 10 mm. • Samotné provzdušnění provádějte plynule a vyvarujte se delších zastávek na jednom místě. Mohlo by dojít k poškození trávníku.

Trávník Co udělat po provzdušnění:

Odstraňte veškerý vyhrabaný materiál.

Znovu osejte větší prázdná místa a trávník přihnojte.

Poházejte trávník pískem, abyste zabránili příliš rychlému zatažení půdy.

Trávník zavlažte.

• Na trávník neumisťujte žádné předměty a zavlažujte nejméně jednou týdně v následujících několika týdnech.


Provzdušňovací stroje nabízejí autorizovaní prodejci. Ti by vám měli také poskytnout poradenství a případný servis. Autorizovaný prodejce garantuje svými odbornými znalostmi to, že každý uživatel dostane takové nářadí, které je pro něj a jeho účel optimální. Prodejce by měl předat stroj připravený k provozu a měl by spotřebitele informovat o správné a bezpečné obsluze, případně poradit s nákupem dalších pomůcek, příslušenství a ochranných prostředků. I na toto spotřební zboží platí 2letá záruční lhůta. Uchovejte si proto doklad o zakoupení výrobku. Před užíváním výrobku si přečtěte návod, aby nedošlo k poranění.


Zdroj: SOS - sdružení obrany spotřebitelů

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ak bola na nom snehová prikrývka, tak mu to pomáha
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles