8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Magnolie - nejkrásnější okrasná dřevina

13. 03. 2012 | Zahrádka
Magnolie patří mezi nejkrásnější okrasné dřeviny, které rozkvétají krásnými velkými květy, již začátkem jara. Květy se u mnoha druhů objevují ještě před vyrašením listů.  Jsou krásnou ozdobou zahrad a zámeckých parčíků. Pěstují se jako solitéry.

Krásně vyniknou na pozadí tmavozelených jehličnanů.  Magnolie zvané též šácholany pocházejí původem z Ameriky a Asie. Nejčastěji se u nás vysazují asijské magnolie, které vykvétají před vyrašením listů. Na amerických se květy objevují zároveň s listy. V Evropě se pěstování nejprve rozšířilo ve Francii, odtud také pochází jej název magnolie. 

Šácholany jsou opadavé až stálezelené stromy, které dorůstají do výšky od 3 do 15 metrů. Květy magnolií jsou velké 10 až 15 cm v barvách bílé, krémové, žluté, růžové, fialovočervené nebo v různých kombinacích.

Vyrůstají jednotlivě na koncích větví a okvětní plátky jsou spirálově uspořádané. Po odkvětu se vyvíjejí šišticovitá souplodí tvořená jednotlivými plody - měchýřky, které po dozrání pukají a uvolňují se z nich červeně až černě zabarvená semena.

Pěstování  magnolie

Magnolie vysazujeme na slunném až mírně zastíněném místě. Na hodně stinném místě nám málo pokvetou.  Vyžadují výživnou půdu, směs kompostu, rašeliny a písku. Keře sázíme nejlépe brzy na jaře. Pro výsadbu vybíráme rostliny s dostatečně vyvinutým kořenovým balem.  Po nasazení je důkladně zalijeme a půdu pak udržujeme i nadále mírně vlhkou.

Šácholany  jsou rostliny mělce kořenící, kořeny nezasahují příliš hluboko. Jsou tímto náchylnější při delším období sucha na prosýchání a na namrzání za větších mrazů. Proto se doporučuje pokrýt půdu několikacentimetrovou vrstvou kůry. Kůra zadržuje v zemi kolem kořenů více vlhkosti a v zimě pak slouží jako ochrana před mrazy. Namrzlé větvičky ještě před vyrašením na jaře seřízneme až na zdravé dřevo.

Rostlinky se pak pěkně rozvětví.  Zálivku potřebuje magnolie dostatečnou, v sezóně se doporučuje jednou za 14 dní hnojení hnojivem na okrasné zahradní dřeviny. V jarních měsících se někdy na listech magnolií objeví bledé až žluté nepravidelné plochy na listech, hlavní příčinnou je nedostatek železa. Aby příznaky této nemoci vymizely, hnojíme rostlinku každých 14 dní hnojivy se zvýšeným obsahem železa, dokud nemoc neustoupí.

Množení magnolie

Nejčastěji magnolii množíme výsevem semen. Semena musí projít určitým procesem, při kterém jsou držena v chladnu a vlhku, například ve skleníku, sklepě nebo třeba v ledničce ve vrstvě mírně vlhkého písku. Po dobu 6 měsíců. Takovým procesem docílíme působení látek blokujících klíčení. Tento proces je nutné dodržet, aby například v zimě, když se dočasně oteplí, nedocházelo k vyklíčení semen. Takto připravená semena vyséváme během dubna. Množení semeny je zdlouhavé, ale poměrně úspěšné. Magnolie množíme také řízkováním. Od června do července zasadíme řízky magnolie do zeminy rašeliny a písku. Rostlinka potřebuje k zakořenění vyšší vzdušnou vlhkost.

Asijské magnolie

Šácholan  Soulangeův patří u nás k nejvíce pěstovaným druhům. Tento asijský druh je mnohem nápadnější a zajímavější než americké odrůdy. Holé keře obalené velkými květy krásně vyniknou jako solitéry. Asijské druhy dorůstají menších rozměrů, od 2 do 8 metrů, hodí se i do malých zahrad.
Tento druh magnolie roste velice dobře, patří mezi nenáročné druhy, za příznivého počasí krásně nakvétají začátkem dubna.

Magnolie jsou krásnou ozdobou jarních zahrad.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Úžasný strom!
Obrázek uživatelky
profil
je to nádherný strom,květy to je úplná fantazie...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to jeden z mojich nejoblíbenějších kvítek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to jeden z mojich nejoblíbenějších kvítek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemám.Je krásná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles