Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Duben na zahradě – jeden z nejnáročnějších měsíců pro zahrádkáře

1. 04. 2009 | Zahrádka

Tento měsíc je pro zahrádkáře velmi náročný. Mnohý z nás by uvítal, kdyby měl den o pár hodin více, aby se všechny ty potřebné činnosti na zahradě stihly včas, a aby v tom množství práce na něco pro zahradu důležitého nezapomněl.

 

V tomto měsíci nakládáme slepičí trus, králičí a kozí hnůj do nádob na vykvašení, abychom je později mohli využít jako kapalné hnojivo.

 

Zahájíme boj proti slimákům. Existují různé návnady a pasti, ale mně se nejlépe osvědčily sklenice nebo kelímky zapuštěné do záhonu, do nichž jednou za tři dny dám trochu nejlevnějšího piva. Měkkýšům pivo voní a do nádoby s pivem spadnou a utopí se (pro milovníky piva je to dá se říci humánní a krásná smrt)

 

Duben na zahraděMáme-li skleníky a fóliovníky, v tomto měsíci obzvlášť nezapomínejme na větrání, aby rychlená zelenina, na kterou se každý z nás těší, byla opravdu plná jen vitamínů a ne dusičnanů.

 

I ve vyšších polohách musíme v dubnu skončit s výsadbou cibule sazečky.

 

Chceme-li mít pěkný česnek, musíme ho vysadit nejpozději do 10. dubna. Také nezapomínáme na výsadbu mečíků a jiřin.

 

Na svých zahradách můžeme sklízet první plodinu letošního roku – chřest. Po jeho odříznutí opět udělejte hrůbek, aby mohl chřest nadále růst. Koncem dubna můžeme již také sklízet řapíky rebarbory.

 

Od poloviny do konce dubna můžeme začít s pěstováním hlívy ústřičné, jejíž sadbu i s návodem lze koupit v zahradních centrech.

 

V dubnu přihnojujeme ovocné stromy, aby měly dostatek živin k vytvoření bohatých výnosů.

 

Rybíz, maliny, ostružiny a angrešt můžeme v tomto období množit hřížením nebo kopčením. Do podzimu budeme mít silné sazenice, použijeme-li kompostovou zeminu s rašelinou v poměru 4 : 1.

 

Dokončujeme ošetření stromů po zimě – okusy, omrzliny očistíme a ošetříme balzámem. Také vyhrabáváme trávníky, pokud jsme tak ještě neučinili a poté je hned ošetříme hnojivem a prostředkem zamezujícím růstu plevelů.

 

Záhony jahod vyčistíme od starých listů, dosadíme chybějící rostliny, okopeme a přihnojíme (nejlépe ředěnými kvašenými slepičinkami). Pozor, jahody nesnáší draselná hnojiva obsahující chlor!

 

Připravujeme si truhlíky a osazujeme rostlinami, abychom je po ledových mužích v květnu mohli dát již pěkně zarostlé na okna a balkony svých bytů a domů.

 

V měsíci dubnu provádíme nejvíce ošetření různými postřiky. Mějme na paměti, že někdy méně znamená více. Musíme dbát, abychom nezahubili chemií včely, a aby v našich výpěstcích nezůstaly škodlivé látky z postřiků.

Duben na zahraděSprávný den je důležitý

Chcete-li rozsazovat nebo přesazovat trvalky a skalničky, ideální den je hned 1. duben.

 

3. 4. je den vhodný na setí košťálovin, cibule, letniček, ředkviček, můžeme sázet brambory (pokud chcete pěknou úrodu, sázejte řádky 60 cm od sebe) a opadavé dřeviny. A hodně zalévejte. V tento den při zalévání rostliny nejlépe přijímají vláhu.

 

4. a 5. 4. je den vhodný na sázení rajčat, okurek a paprik do skleníku, na záhonech můžeme vysévat kořenovou zeleninu a brambory, sázíme také broskvoně a víno. Doséváme trávníky (ideální je počasí suché a bezvětrné), roubujeme ovocné stromy. Chcete-li si ulehčit práci v boji s plevelem, je nejvhodnější den pro zrytí záhonů. V záhonech zrytých tyto dny plevel hyne. Zalévejte, půda dobře přijímá vláhu.

 

6., 7. a 8. 4. Ideální den na přesazování dvouletek (snadno se přijmou a dobře porostou). Můžeme též sázet brambory, kořenovou zeleninu a dosévat trávník.

 

9. 4. – v tento den nic nesázejte, rostlina by špatně prospívala. Raději se pusťte do přihnojování na podporu květu.

 

11. a 12. 4. sázíme byliny, letničky, listovou zeleninu a květák. V tento den hodně zalévejte.

 

13. – 15. 4. Opět dbáme na dostatek vláhy, sázíme dřeviny, broskve, pnoucí rostliny, luštěniny, den obzvlášť vhodný na výsev okurek a tykví, chřestu.

 

16. a 17. 4. Sázíme brambory, pokud už vylézají rané brambory, tak je nakopčíme. Jednotíme zeleninové záhony. Pokud jste zaseli kořenovou zeleninu tak, že jste přimíchali do semen semena ředkviček, nyní máte protrhávání usnadněné – vytrháte ředkvičky a bude vyjednoceno.

 

18. – 22. 4. V tento den je nejlepší postřik proti mšicím. Také bojujeme proti plísním – uklízíme sklepy po minulé úrodě, aby byly připraveny na úrodu letošní, myjeme skla, truhlíky, květináče a větráme. V těchto dnech zaléváme jen časně ráno nebo večer.

 

23. a 24. 4. prořezáváme keře, 25. 4. ořezáváme nemocné rostliny, snadněji se uzdraví.

 

26. 4.Sázíme brambory, rané okopčujeme, zakládáme záhony a komposty. Přihnojujeme košťáloviny.

 

27. a 28. 4. – Neustále kontrolujeme rostliny, zda je nenapadli škůdci. V těchto dnech jsou rostliny nejzranitelnější. Den vhodný na vysévání květin, bylin, košťálovin. Ostříháme odkvetlé květy jarních květin. Hodně větráme.

 

29. a 30. 4. – Nejvhodnější doba na první sekání trávníku. Obzvlášť po prvním sečení nezapomeňte trávník zalít! Hodně zaléváme i stromy, které potřebují velké množství vláhy na nadcházející období květu. Vyséváme listovou, košťálovou i kořenovou zeleninu, ředkvičky, brambory a byliny. Do jezírek vysazujeme lekníny a ostatní vodní rostliny. Tyto dny jsou vhodné i na opravy studní, zpevňování břehů potoků a jinými pracemi s vodou.

 

Ve dnech 2. 4. a 28. 4. nepracujeme ani s hlínou ani s rostlinami, byla by to práce zbytečná, neboť na ni není vhodný den. Raději si místo toho v klidu poseďte s kávičkou u stránek Chytré ženy.


Krásné chvíle při vrtání se v jarem vonící zahradní půdě a radost z prvních jarních květů Vám přeje 

                                                                  Jarmila Hašková – čtenářka

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Duben na zahradě – jeden z nejnáročnějších měsíců pro zahrádkáře:

Duben na zahradě – jeden z nejnáročnějších měsíců pro zahrádkáře
Duben na zahradě – jeden z nejnáročnějších měsíců pro zahrádkáře
Duben na zahradě – jeden z nejnáročnějších měsíců pro zahrádkáře
Duben na zahradě – jeden z nejnáročnějších měsíců pro zahrádkáře
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji, za opět krásný článek, hned to jinak baví, když vím, kdy mám co udělat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles