Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat ovocný stromek?

3. 11. 2008 | Zahrádka

První polovina listopadu skýtá poslední příležitost k nákupu ovocných stromků. Ale jak vlastně vybrat vhodný stromek a kde ho koupit?

Důležité je mít o druhu, velikosti a vlastnostech stromku jasnou představu už před nákupem. Zhodnoťte velikost zahrady, množství úrody (které očekáváte) a umístění (nížina- hory, město-vesnice, atd.). Když tohle všechno prodejci řeknete, určitě vám poradí líp, než když budete chtít „nějakou jabloň.“

Co prozradí štítek

Každý stromek by měl být označen štítkem s informacemi. Ale pěkný štítek nemusí znamenat také pěknou kvalitu. Podle čeho se tedy řídit?

Jak vybrat ovocný stromek?Modrý štítek znamená, že kvalita stromku byla ověřená úředními zkouškami (certifikovaná sadba). Jde tedy o nejkvalitnější a nejlepší koupi.

Žlutým štítkem se označují stromy nižší obchodní kvality, které zkouškami neprošly. Může se tedy stát, že vám z hrušně vyroste jeřáb apod, na druhou stranu jsou samozřejmě cenově výhodnější.

Barevné štítky s obrázky najdeme především u sadby ze zahraničí. Atraktivní obrázky sice zaujmou, ale o kvalitě nevypovídají nic a návod v češtině také většinou chybí. Takovéhle zboží nám často předkládají prodavači na tržnicích nebo v supermarketech. Takže vám radím, pokud to není nutné, takové zboží raději nekupujte.

Co by měl štítek obsahovat? Především druh rostliny, odrůdu, podnož a zemi původu. V nejlepším případě tu najdete i kategorii biologické kvality a dodavatele.

O co se zajímat?

Tak především, kde stromek kupujete. Už z hodnocení štítků vyplývá, že nejlepší materiál dostanete v ovocných školkách nebo v zahradnictví. Navíc odborníci vám jsou stále k dispozici.

Ptejte se hlavně na odolné odrůdy. Např. u jabloní vybírejte druhy, které nejsou citlivé vůči padlí a strupovitosti. Dívejte se také na kořeny. Mělké kořeny se např. nehodí na suchá stanoviště. Na kořenech také nesmějí být boule! A nekupujte stromek polámaný nebo zaschlý.

A na závěr ještě jedna rada: pokud jste se rozhodli koupit broskvoň, nechte to raději na jaro. A jinak mi nezbývá, než vám při nákupu stromků popřát hodně štěstí a šťastno ruku!

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nemám kam vybírat-nemám zahrádkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chtěla bych nové jabloňkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
podla klimy určite
Obrázek uživatelky
profil
Zkus se ještě poptat na zahrada.cz Založ fórum, chodí tam spousta odborníků. Když nevím, chodím tam. Písni názvy těch odrůd a uvidíš Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No ono sloupovité jabloně a vůbec stromky jsou vlastně jen odlišně rostlé mutace normálních stromků. Tedy teď už se takhle šlechtí cileně. Všeobecně ty odrůdy co se u nás už dneska prodávají (např. se Sieberz mám dobré zkušenosti, Starkl ujde, Bakr je dobrý max. na cibuloviny - můj názor ;-) jsou pěstované pro naše podmínky a nic extra nevyžadují. Je dobré se jen poptat, jestli jsou to udrůdy odolné proti chorobám (u jabloní strupovitost).
Důležité u nich je nezkracovat ani neohýbat hlavní větev, jinak do sloupku neporostou, větve rostoucí do strany včas odstranit a na začátku léta probrat plody, většinou zhruba o polovinu, jinak bude stromek plodit obrok.

Jak říkám, odrůdy jsou srovnatelné. Sloupovité stromky se používají hlavně když máš malou zahradu, nebo chceš mít stromek na balkoně v květináči (přes zimu ale musí do světlého sklepa) a hlavně je to teď hit a všem se to líbí.

Víc nevím, musela bych hledat. Ahoj Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles