8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu

13. 05. 2013 | Zahrádka
-Komerční sdělení-

S příchodem jara možná i vy uvažujete o tom, jak si zkrášlit prostředí kolem sebe a přinést do něj trochu přírody. Ne každý má to štěstí, že žije v domě obklopeném velkou zahradou. Ale nezoufejte, oázu klidu a příjemné zeleně můžete vytvořit i na svém balkóně či terase.  Pro pěstování okrasných květin, zeleniny nebo bylinek nepotřebujete nutně záhony, stačí květináče či truhlíky. A s moderními samozavlažovacími květináči je to opravdu jednoduché!

balkonové truhlíkyNevzhledné balkóny a terasy se díky květinám mohou proměnit ve velmi příjemná místa, kde je radost trávit čas. Vnést do svého domova kousek přírody v dnešní době může opravdu každý, dokonce i úplný začátečník. Stačí se držet několika osvědčených rad a využít možností moderních technologií a zahradě na Vašem balkóně se bude opravdu dařit. V případě okrasných květin je základem úspěchu jejich správný výběr. Rozhodující je, na kterou světovou stranu je prostor orientován a kolik slunečního svitu se mu dostává. Pro slunná místa jsou vhodné květiny jako pelargonie, muškáty, petunie či gazánie. Ve stínu se naopak daří begonii, fuchsii či balzamíně.

Pohodlí pro květiny, potěšení pro nás

Po základním výběru bychom si měli rozmyslet, do čeho květiny umístíme. Současná doba nabízí rozličné varianty květináčů, koflíků a truhlíků. Experti však jednoznačně doporučují ty samozavlažovací. Proč? „Samozavlažovací systémy jsou trendem dnešní doby. Květinám dopřávají komfort a lidem usnadňují život,“ vysvětluje Lenka Novotná ze společnosti Plastia, která nabízí různé druhy samozavlažovacích květináčů. Jednou z velkých předností samozavlažování je fakt, že se voda nedostává na listy, což je důležité pro prevenci plísní a dalších chorob. Dobrý samozavlažovací květináč poznáme podle několika znaků. „Každý funkční zavlažovací systém by měl obsahovat hladinoměr, zalévací šachtu, knot, rezervoár vody a prostor pro cirkulaci vzduchu,“ dodává. Technologické výhody se v tomto případě snoubí i s estetickou stránkou. Díky zajímavému designu a široké škále výrobků si ten pravý vybere opravdu každý.

moderní truhlíkyExtrémy škodí

Díky těmto moderním systémům šetříte práci i čas a můžete si dovolit pěstovat i náročnější druhy, jako jsou orchideje. U kvalitních patentovaných zavlažovacích květináčů a truhlíků odpadá nutnost pravidelné zálivky. Vodu doplňujete jen občas a proto odjezd na dovolenou či prodloužený víkend není pro květiny katastrofa. Ve velkých vedrech však ani samozavlažování nemusí vydržet více než dva dny. „Další výhodou je, že se půda neprolévá přímo, proto nedochází k odplavování živin a jejímu střídavému rozbahnění a přesychání. Půda díky pravidelnému režimu udržuje vyhovující poměr tuhé, kapalné a vzdušné složky a voda, kterou knotem získává, je krásně okysličená,“ vysvětluje Lenka Novotná z Plastie. Během silnějších dešťů přijdou vhod přepadové otvory, kterými přebytečná voda odtéká. „V samozavlažovacích nádobách nedochází k přemokření kořenů ani při silném dešti, můžete je bez obav nechat venku,“ doplňuje Novotná. Výběr samozavlažovacích nádob bývá dostatečný, nemusíte se obávat, že vzrostlé rostliny budou strádat nedostatkem prostoru a vyhnete se tak přesazování.

moderní truhlíky

Jeden z nejoblíbenějších samozavlažovacích truhlíků vyrábí společnost Plastie a nese název Mareta. Tento truhlík se skládá ze dvou částí, které mouhou mít různé barevné provedení, celkem je k dispozici 49 variant. Ve spodní části je zásobník s vodou, který podle délky truhlíku pojme 2,5 nebo téměř 4 litry vody. Nejdůležitější součástí truhlíku je rošt, který umožňuje, aby samozavlažování fungovalo, jak má. Udržuje substrát v suchu a dopravuje ke kořenům vodu přes knoty. Je děrovaný, aby mohly kořeny časem prorůst až do zásobníku a brát si vláhu přímo z něj. Rostlina kromě vody potřebuje také vzduch. Rošt umožňuje jeho cirkulaci nad hladinou vody a kořeny tak mohou dýchat dle libosti. Do zásobníku s vodou není vidět, proto  je součástí truhlíku i hladinoměr, který ukazuje, kolik vody uvnitř ještě zbývá. Postup sázení se neliší od klasických truhlíků, jen je třeba myslet na umístění knotů, kterými se voda dostává do substrátu. Po osazení  se doporučuje rostliny dostatečně shora zalít. Mladé rostlinky zalévejte shora ještě 2 až 3 týdny, u vzrostlých pak stačí dále  dodávat vodu jen otvorem do zásobníku.

Potěšte nejen oči

Na balkóně či terase ale nemusíte pěstovat jen květiny, směle se pusťte do zeleniny, ovoce či bylinek. Všichni víme, že čerstvé suroviny chutnají úplně jinak než ty, co na pulty obchodů putovaly přes půlku Evropy. V samozavlažovacích nádobách vám bez problémů vyrostou rajčata, papriky, ale třeba i borůvky a jahody. „Základem je dostatek prostoru, vhodný substrát, adekvátní množství živin a pravidelná zálivka. Zelenina i ovoce potřebují sluneční svit a vždy vlhkou zeminu, pak se nemusíme bát opadávání květů a plodů,“ doporučuje Lenka Novotná ze společnosti Plastia. Vybrat si můžete i truhlíky závěsné, které se hodí pro převislé odrůdy a navíc šetří místo.

Pestrobarevné květinové balkóny, chutná domácí zelenina a ovoce – to jsou radosti, které si můžete dopřát i v centru města. Základem je správný výběr rostliny a nádoby, do které ji vsadíte. A díky moderním samozavlažovacím technologiím se nemusíte obávat nezdaru, šetří totiž práci a čas a jsou zárukou úspěchu vaší balkonové zahrádky.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu:

Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
Vykouzlete na svém balkóně zelenou oázu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
9Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
poslední na dobrou noc,. oliva,.. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
celkem 14 kousků za hodinkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekne sničky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To tu dlouho nebylo....jako tečka rajče SmajlíkSmajlíkSmajlík

Všem gratuluji ke sběru, mějte se! Dobrou noc Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles