Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky – Léčivá moc přírody

13. 03. 2017 | Knižní tipy
Název: Bylinky – Léčivá moc přírody
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Brána
Datum vydání: 3/2017
Formát: 137 x 206  mm
Vazba:  vázaná
Počet stran: 224 stran
Cena: 249 Kč

Jedinečná kniha o léčivých bylinkách přibližuje fascinující moc a kouzlo přírodního léčitelství. V tomto přehledně uspořádaném lexikonu objevíte léčivou sílu bylinek a jednoduché návody na to, jak je správně použít k léčbě nejběžnějších nemocí. Jde o velmi cenné a účinné rady na cestě za znovunabytím ztraceného zdraví a povzbuzením vitality. Využijte síly přírody! Využijte zázračnou moc léčivých bylinek a vneste je do svého života!


Milí čtenáři,
již proslulý léčitel bavorský farář Sebastián Kneipp prohlásil, že na každou nemoc existuje jedna bylina. V této knize najdete to nejlepší z přírodního léčitelství, objevíte zázračnou sílu léčivých bylinek, odhalíte dobou ověřené léčebné postupy a zkušenosti našich předků, které se prolínají s novými odbornými a vědeckými poznatky. Dozvíte se, jaký přírodní super lék, tedy jaká léčivá bylinka je nejvhodnější na vaši nemoc nebo zdravotní problém a jednoduché návody a recepty na to, jak si pomoci. Také zjistíte, jak lze některé bylinky využít v kuchyni či v péči o svůj vzhled a jakou mají magickou sílu. Jde o velmi cenné a všestranné informace a rady na cestě za znovunabytím ztraceného zdraví, probuzením vitality a za šťastným životem.

Bylinky - léčivá moc přírodyO autorce knihy Bylinky – Léčivá moc přírody


Ing. Jarmila Mandžuková
(* 1959) se dlouhodobě zajímá o gastronomii, zdravý životní styl a alternativní metody léčby. Od roku 1990 se věnuje psaní: je autorkou řady knih, publikuje v odborných časopisech a bývá pravidelným hostem v televizi
a rozhlase.

Ukázka z knihy Bylinky – Léčivá moc přírody

Antibiotika
Klasická antibiotika v dnešní době ztrácejí účinnost, protože jednotlivé bakteriální druhy se jim velice rychle přizpůsobují. Je proto nutné hledat alternativní způsoby léčby. Rostlinná antibiotika, která se v přírodní medicíně používají už od starověku, velmi často působí současně proti virům, bakteriím i plísním. Navíc celkově posilují odolnost organismu, což je jejich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikům.

Super přírodní antibiotikum - lichořeřišnice větší
Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum a má silné léčivé účinky. Její užívání nás může v mnoha případech ušetřit syntetických antibiotických léků, nebo významně podpořit a zkrátit léčbu nemoci. Navíc je k našemu tělu ohleduplná, protože neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a jiných sliznic tak jako chemická antibiotika. Důležité však je začít s aplikací lichořeřišnice v počátcích nemoci. Známý český bylinář Pavel Váňa považoval lichořeřišnici za zázračného zabijáka bakterií a doporučoval ji i proti stafylokokům, salmonele a streptokokům. Léčivé účinky lichořeřišnice se neomezují jen na bakterie, její užívání zabraňuje i množení virů, růstu plísní a užívá se na léčbu infekcí způsobených kvasinkami. Lichořeřišnici můžeme užívat současně s antibiotiky, přičemž umocní jejich účinek.

Poklad z přírody lichořeřišnice větší
Lichořeřišnice je krásná a užitečná rostlina, běžně roste na zahrádkách, vyjímá se i na balkoně v květináči a málokdo tuší, jaká síla se v ní ukrývá. Její léčivé účinky jsou pozoruhodné. Původně pochází z Jižní Ameriky, peruánští Indiáni využívali jejích léčivých vlastností po celá staletí. Do Evropy se dostala po Kolumbových výpravách a největší rozšíření zažila od sedmnáctého století. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy běžně seženeme tinktury a další přírodní doplňky s výtažkem lichořeřišnice, které jsou cenově dostupné pro každého. Užitečná je tinktura, kterou si sami snadno připravíme.

Upozornění
Překračování doporučených dávek se může projevit bolestí břicha, nevolností a nechutenstvím.

Další léčivé účinky lichořeřišnice
◦ Slabý nálev je možno použít na výplach při očních infekcích, mírně pálí, ale urychluje léčbu.
◦ Lichořeřišnice dokáže pomoci při úporném akné.
◦ Lichořeřišnici je vhodné užívat při zánětech močových cest, ledvin, prostaty, vaječníků i zánětech dýchacích cest, astmatu, nachlazení, rýmě, kašli, horečce a chřipce. Jejím včasným užíváním můžeme infekční nákazu zničit nebo omezit už v jejím počátku. Působí i jako prevence, je vhodná pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou opakování. Můžeme ji používat čerstvou – každý den dva až tři listy nebo květy či v podobě tinktury. Užíváme po dobu 14 dnů, 3krát denně 20 kapek lichořeřišnicové tinktury rozpuštěné ve 2 dl vody.
◦ V žaludku likviduje bakterie Helicobakter pylori, která je často původcem žaludečních vředů.
Pozitivně působí při infekčních průjmech a dokáže působit i na bakterii salmonely.
◦ Doma si můžeme připravit sedací koupel, která pomáhá ženám při nepravidelné menstruaci. Sedací koupele provádíme v době mimo menstruaci. Ze dvou hrstí posekané rostlinky – květů, listů i semen připravíme výluh, který přidáme do sedací koupele.
◦ Lichořeřišnice zlepšuje i problémy s inkontinencí, pomáhá odstranit i mykózy v pochvě.
◦ Doporučuje se k posílení imunitního systému, dovede ulevit od bolestí hlavy a svalů.
◦ Doporučit lze antibakteriální kúru, která se provádí jedenkrát ročně po dobu osmi týdnů, kdy užíváme 3krát denně 15 kapek tinktury. Tato kúra pomůže zbavit naše tělo bakterií, virů, plísní a dalších choroboplodných zárodků.

Pěstování
Lichořeřišnice je dekorativní rostlina s výraznými žlutými či oranžovými květy. Semena vyséváme na vzdálenost cca 20 cm od sebe až koncem jara, neboť je citlivá na mráz. Vyséváme je do jakékoliv půdy, dokonce platí, že čím chudší půda, tím více květů a následně i semen bude mít. Naopak, čím úrodnější půda, tím více bude mít rostlina listů na úkor květů. Není mrazuvzdorná, takže každým rokem se vysévá jako letnička.

Sběr a sušení
Lichořeřišnice má léčivé květy, listy i semena. Nať se sbírá v době květu rostliny, a to nejlépe za slunečného dne okolo poledne. Semena se sbírají až po dozrání v září nebo říjnu.

Lichořeřišnice v kuchyni
Lichořeřišnice nemá jen okrasnou a léčivou funkci, ale lze ji využít i při vaření. Listy a květy jsou velice dekorativní a zdravé. Chuť čerstvé rostliny je mírně kořeněná, připomíná řeřichu či ředkvičku. Dodává jemný říz zeleninovým salátům, nebo se používá jako ozdoba na obložené chlebíčky, do těstovin apod.

Lichořeřišnice v kosmetice
Lichořeřišnice podporuje růst vlasů, dříve se často používala proti vypadávání vlasů a lupům. Často bývá součástí přírodních přípravků proti těmto potížím.



Tuto knihu Bylinky – Léčivá moc přírody koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Brána.

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !