8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky nejen do salátů

30. 03. 2010 | Zahrádka

Jarní radosti vám možná překazí tradiční únava. Nemusí! Vy s ní lehce zatočíte, pokud zvolíte lehkou a výživnou stravu v podobě zeleninových salátů smíchaných s čerstvými bylinkami. A nezapomeňte experimentovat a vrhnout se do víru nových chutí. My vám nyní některé tradiční i ne zcela běžné představíme. Pamatujte, že chuť pokrmu nesmí být příliš intenzivní, aby se mohla prosadit vůně a chuť bylinek.

 

Medonosná bazalka voní po hřebíčku nebo růžích

 

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se může pěstovat jak na zahradě, tak v truhlících na balkóně nebo květináčích na okně. Chutná ostře a aromaticky. Mladé výhonky a listy používejte během celého růstu až do začátku kvetení. Nejsilnější aroma má právě před květem. Jakmile se začnou objevovat bílé květy, nastává čas sběru. Po uříznutí se musí bazalka hned zpracovat, protože rychle ztrácí svou typickou intenzivní chuť. Aby vám rostlina vydržela co nejdéle, tak ji při postupném dorůstání zaštipujte, aby nevykvetla. Odštipujte mladé lístky a vrcholky výhonů, tím začne košatit. Z rostlinky s jemně kořeněnou vůní se obvykle používají jen lístky. Můžete je nechat celé nebo je nasekat, rozdrtit či natrhat.

Bazalku používejte čerstvou, natrhanou, nasekanou či rozdrcenou. Výborně se hodí do rajčatových a okurkových salátů. Lze ji také zmrazit, usušit či zpracovat do olejů, na italské pesto nebo na vegetariánská jídla, kterým dodává tu správnou chuť. Klidně lze použít i části květů. Výrazná chuť bazalky se znásobí tepelným zpracováním. Nebojte se ji proto využít do polévek, omelet, míchaných vajec, omáček, pizz, těstovin, luštěnin, k rybám a všem druhům masa, ať už k pečeným nebo grilovaným. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, marinády, dresinky a saláty. Pozor! Bazalka se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a také dětem do dvanácti let.

 

Kerblík je sladká a vonná bylina

 

Na pěstování nenáročný kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) se podobá petrželi, ovšem má jemnější a drobnější lístky. A rovněž se používá všude, kde petrželka. Z rostlinky nejlépe chutnají velmi mladé a jemné lístky – petrželovo-anýzově. Vysévá se několikrát za rok a lze ho pěstovat i na balkóně. Podporuje trávení, zmírní nadýmání a osvěží chuť míchaných a hlávkových salátů, pomazánek s tvarohem, rajčat a hrachu. Tato nedráždivá bylinka tvoří součást rybích, zeleninových, bylinkových a jemných francouzských omáček, slaných omelet, bylinkových másel, polévek. Hodí se k vajíčkům uvařeným natvrdo, k jehněčímu a drůbežímu masu. Do pokrmů ho přidávejte až naposledy, aby neztratil vůni. 

 

Rozmarýn pěstujte v nádobách

 

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) zastupuje typickou rostlinu do květináče a daří se mu dobře na balkóně i okně. Bohužel se dá těžko vypěstovat ze semen, a proto je nutné si zjara zakoupit sazeničky. Používá se od pradávna. Chutí je kořenně hořký, mírně ostrý a aromaticky voní. Podrcený nebo rozemletý rozmarýn přidávejte až do téměř hotových jídel. S tímto vynikajícím kořením to nepřehánějte, protože ve větším množství může poškodit zdraví. V rozumném dávkování si ho dopřávejte v salátech, polévkách, pizzách, těstovinách, omáčkách, rostlinných máslech. Kořeňte jím ryby, zvěřinu, jehněčí a skopové maso, telecí a grilované maso, bramborové pokrmy, uzeniny. V dostatečném množství umí celkem spolehlivě konzervat maso.  Na trhu ho seženete ve směsích s jinými bylinkami proti migréně, depresi i na žlučníkové potíže.

 

Stará známá pažitka

 

Pažitka (Allium schoenoprasum) nikdy nezklame a navíc se dá dobře pěstovat na záhonu, truhlíku i květináči. Její štiplavé chuti využijete prakticky všude, kde cibuli. Podporuje trávení a ovlivňuje  chuť k jídlu. Patří mezi důležité zdroje vitaminů C, B1, B2, E, karotenu, obsahuje též vápník, sodík, fosfor, železo a další látky. V kuchyni ji kromě zdobení používejte na brambory, rýži, těstoviny, vejce, do sýrových a tvarohových pomazánek, remulád, omáček, majonéz, bylinkových másel, polévek, zeleninových salátů či rybích pokrmů. Jemně nasekanou pažitku přidávejte do jídel až po skončení vaření. Sušenou ji přivedete do čerstvosti pokapáním citronovou šťávou, ale sušení se příliš nedoporučuje, protože ztrácí svoje aroma. Raději ji uchovávejte mraženou. Květy nevyhazujte, ale použijte ke zdobení talířů s pokrmy.

 

Nenáročný polníček  se hodí do „víkendových“ záhonů

 

Kozlíček polní (Valerianella locusta) příjemně chutná, jeho mladé aromatické a lehce nahořklé listy mají vyšší biologickou hodnotu. Ukrývá v sobě vitaminy A, B1, B2, C (vyrovná se pomerančům a citronům), minerální látky. Při léčbě posiluje srdce, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách, zvyšuje vitalitu a zvládání stresu. Vybírejte mladé rostlinky s malým počtem lístků (Pozor! Jsou křehké, zacházejte s nimi opatrně). Několik dní ho můžete skladovat očištěný a zlehka navlhčený v plastikovém sáčku s dírkami v chladničce. Svoji chuť neztratí. Jezte ho čerstvý v salátech, „zelených“ koktejlech nebo v bylinkových polévkách.  

 

Stále populárnější rukola


Rukola (Rucola selvatica) se snadno přizpůsobuje odlišným přírodním podmínkám a pěstuje se prakticky celosvětově. Na jaře a v zimě posílí imunitu organismu a vyžene z těla únavu. Šlechtěná vyniká pikantně jemnou, ostřejší a štiplavější chutí. Na divoce rostoucích druzích si pochutnáte méně. Mladé lístky připomínají ředkvičky. Drobné lístky se podobají pampeliškovým, jen mají užší rozměr. Před přípravou stačí seříznout stonky, dolní část listů, otrhat a opláchnout. Originálně zpestří hlavně saláty, pokrmy se zeleninou a těstovinami, rizota i ovocné saláty. Neobejdou se bez ní italská jídla obsahující hlavně rajčata, česnek a bazalku. Jezte ji syrovou, podušenou na oleji s česnekem, lehce orestovanou. Učiňte z ní přílohu k rybám a masu. Často se zaměňuje s roketou setou, protože se sobě chuťově (nikoliv tvarem) podobají.

 

Roketa se pěstuje jako řeřicha

 

Roketa setá (Eruca sativa) se dá snadno vypěstovat na zahrádkách i v truhlících

Má drobné oválnější lístky bez ostrého vykrajování a chutná podobně jako rukola – peprně hřejivě.  V jídelníčku ji využijete stejně jako rukolu, hlavně do salátů, pomazánek, k houbám a jako pikantní přílohu k jídlům.

 

Petra Nachtmanová

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
už loni jsem založila bylinkový záhon, pravda, sice jsem je nestihla nasušit, ale čerstvé jsme ej používala, jinak letos se hodlám polepšit a budu sušit mátu i meduňku, oregano, bazalku, majoránku a vůbec všechno, co mi tam vyroste Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu dobré rady a poučení!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Používám bylinky, hlavně k léčebným účelům, něco pěstuji na zahrádce, k některým se těžce dostávám, ale potřebuji je, jsem přece "čarodějnice"!
Obrázek uživatelky
profil
to veľmi nepoužívam, ale chcela by som začať
Obrázek uživatelky
profil
Jsou v tomto období nejzdravější,hlavně domácí.Víme že nejsou nijak ošetřená a nijak hnojené.Těm věřím nejvíc.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles