8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky pro truhlík na osluněné okno

19. 03. 2010 | Zahrádka

Okenní parapet či balkon vystavený celý den slunečnímu svitu a teplu se dá skvěle využít k pěstování oblíbených bylinek. Nemusíte mít vůbec obavy, že byste něco  nezvládli. Stačí si osvojit pár jednoduchých pravidel a nádoby s měsíčkem, koprem, lichořeřišnicí, šalvějí či meduňkou vás potěší nejen užitkem, ale příjemnou vůní po celém bytě.

 

Kouty pro potěšení i užitek

 

Jakmile si seženete vhodné truhlíky podle vašeho místa na jižní straně, zeminu a rostlinky, můžete začít s užitečným koníčkem. Sazeničky bylinek pořídíte na trhu, od známých nebo si je můžete vypiplat ze semínek.  Důležitá je volba vhodné půdy k pěstování. Nejlépe si pořiďte směs kompostu, písku, zahradní zeminy a rašeliny. Samozřejmě záleží na pěstovaných bylinkách, které mají různé nároky. Zalévání vyžaduje ždibec zkušeností. Snažte se nezalévat moc ani málo. Pamatujte, že by měla být zemina vlká, nikoliv mokrá. Jakmile bude vláha nadbytečná, začnou bylinkám uhnívat kořínky. První tři týdny potřebují dostatek vody všechny rostlinky. Bylinkám může dost uškodit suchý vzduch vytápěných místností, proto pravidelně roste a zvlhčujte ovzduší. V letním období umisťujte bylinky pokud možno venku na slunci a čerstvém vzduchu. Rostlinky pravidelně zastřihávejte. 

 

Truhlíkové volby

 

Truhlík si pořiďte nejlépe s drenáží.  K módním trendům patří plastové nádoby s větší odolností proti klimatickým vlivům nebo nárazu oproti přírodním materiálům. Počítejte s pořízením podmisek a se zajištěným dobrých úchytů. Pro pohodlné existují i samozavlažovací truhlíky se zásobníkem ve spodní části nádoby. Ten zabezpečuje přísun vody ke kořenům a tím pádem, nemusíte zalévat i několik dnů. Nemusíte se obávat ani uhnití kořenů, protože mezi hladinou vody a vložkou oddělující zeminu s kořeny rostliny, se ponechává vzduchová mezera zabraňující hnilobě kořenového obalu. Zároveň ze zásobníku vytéká přepadovými otvory nadbytečná voda, což se hodí při dešti.  Pořizovací cena vás jistě nijak neohrozí, samozavlažováky zakoupíte něco málo nad sto korun českých.

 

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

 

Šalvěj se pěstuje v rozmanitých formách, možná ji znáte pod lidovým názvem babské ucho. Namnožíte ji buď ze semen časně zjara vysetých do pařeniště, kde vypěstujete semenáčky pro pozdější přesazení, nebo dělení trsů či řízků s dobrou zakořeňovací schopností. Postačí jí chudý substrát, třeba krtinová zemina. V přírodě se sbírá v květnu až červnu. Sklízí se listy s nejmladšími částmi výhonků, nejlépe za poledne o slunném počasí, kdy obsahuje nejvíce účinných látek.

 

Proč ji budete opečovávat? Především má od nepaměti mnohostranné použití, a to i v kuchyni jako silně aromatické koření i po usušení. Opatrně si můžete ochutit nádivky, saláty z luštěnin a zelenin či tučná masa. Díky ní budete snadněji trávit a pomůže při nechutenství, infekci zažívacích orgánů či zánětech sliznic a zažívacích problémech s kolikami.  Při bolestech v krku si vykloktejte silný nálev ze lžíce nasekaných listů louhovaný patnáct minut v hrnku vroucí vody. Vlažný ho pijte či se pusťte do žvýkání čerstvých listů. Nálev se rovněž doporučuje na zlepšení krevního oběhu, zbaví vás neklidu a únavy, nadměrného pocení a sníží hladinu cukru v krvi. Zevně bylinku užívejte k výplachům úst, při krvácení dásní, kloktejte při zánětech, připravte si obklady na vymývání zanícených ran a výplachům při výtoku. Pozor! Obsahuje toxický thujon a nedoporučuje se dlouhodobé používání ve vyšších dávkách.

 

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

 

Patří mezi náročnější rostlinky. Půdní substrát volte bohatý na živiny, propustný, hlinitopísčitý, nepřehnojený dusíkem. Hodí se koupit zeminu pro pokojovky či pořídit směs kompostové zeminy s větším množstvím rašeliny nebo s vyzrálou zeminou s chlévským hnojem. Semínka zasejte v dubnu, abyste již v květnu měli statné sazeničky vhodné i pro venkovní místo (přesazujte koncem května). Semena sbírejte po dozrání v září až říjnu, květy a listy po celou vegetační dobu Pro léčebné účinky se využívají semena, květy a listy.  Využijete ji jako antibiotikum při zánětu močových a dýchacích cest. Dříve se užívala proti lupům a vypadávání vlasů. Rostlinku můžete sníst úplně celou, květy mají mírně pálivou chuť a listy nahořklou. Vlastně by se dala přiřadit její chuť k pikantní řeřichové. Mladé lístky a květy přidejte tedy do salátů. Z poupat a nezralých plodů si udělejte nepravé kapary naložením do octa. 

 

Kopr vonný (Anethum graveolens)

 

Pěstování kopru je velmi snadné. Do truhlíků pořiďte dobrou zahradní půdu čili středněbohatý substrát. Přímo na záhon vysévejte mělce semínka od dubna do července, do řádků 10-30 cm širokých. Dobře zalévejte.  Nepěstujte ho vedle fenyklu, protože pak oba ztrácejí svou vůni. Naopak příznivě ovlivní růst okurek, salátu a zelí. Sklízí se mladé rostlinky před květem, kvetoucí nať, nať se zelenými semeny a zralá hnědá semena. Rostliny s bohatým olistěním buď zmrazte nebo naložte do octa. Před rozkvětem lze natě sušit zavěšené v teplé místnosti se stálým vzdušným prouděním. Suché listy ukládejte i do vzduchotěsných nádob. V kuchyni používejte kopr na okořenění salátů, vaječných jídel, omáček, smetanových zálivek, tvarohových pomazánek, bylinkových másel, do mletého masa, k vařenému masu, rybám, do kysaného zelí či rýžových jídel. Samozřejmě nelze opomenout přidávání k nakládaným okurkám, cibulkám či další kyselé zelenině. V léčitelství pomáhá při nadýmání, podporuje chuť k jídlu a uklidňuje. Obsahuje vitamin C, provitamin A, třísloviny a minerální látky.

 

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

 

Kromě dostatku slunečního záření se spokojí s půdu chudou na dusík či neúrodnou půdou. Vysemeňuje spontánně, je nenáročný a daří se mu téměř všude. Květy měsíčku lze sušit, listy se jí čerstvé v salátech, celé úbory se využívají jako barvivo. K léčivým patří především květy a okvětní lístky. Čaj s měsíčkem pročistí tělo od plísní, bakterií a virů. Jde o výborné antiseptikum hodící se k hojení ran, ekzémům, zánětům uší, očí, dásní a kůže. Skvěle hojí popáleniny, omrzliny, opruzeniny, křečové žíly, lišej nebo akné. Měsíčková koupel zatočí s kvasinkovým onemocněním. Čaj odplaví z organismu všemožné jedy a ochrání buňky před poškozením volnými radikály. Podporuje pocení, ochrání tělo v době nachlazení a chřipek, detoxikuje, stimuluje jaterní činnost a působí při zánětech a vředech v trávicím ústrojí. Měsíček vás mnohdy zachrání, když už ani klasické léky nepomáhají. V kuchyni pěkně ozdobí pokrmy, vytvoří oblíbenou přísadu rýže, omelet, rybích a masových jídel či měkkých sýrů. Měsíček nemá žádné vedlejší účinky, lze ho užívat dlouhodobě. Dobře ho snášejí jak děti, tak starší lidé.

 

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

 

Nádobu na pěstování vyberte na sazeničky vypěstované ze semen přiměřeně velkou. Potřebuje hlubokou půdu, provzdušněnou, bohatou na živiny a ne moc suchou. Mladé lístky otrhávejte průběžně od jara do podzimu. Obecně postačí jedna rostliny v deseti litrové nádobě pro přímou spotřebu celé rodiny.

K sušení sbírejte listy před květem, sušte na stinném a dobře větraném místě a neskladujte déle než rok! V syrovém stavu dobře okoření saláty, ryby, omáčky a polévky. Jemně nasekané lístky přimíchejte do měkkých sýrů, rýže, brambor, jogurtů, omelet, bylinkových másel, tvarohových pomazánek, do bowlí, nápojů, k masům. Přidejte ji až do horových pokrmů, protože charakteristická citronová vůně velmi lehce vyprchává. Čaj s meduňkou zbaví únavy, odstraní nadýmání a podpoří správné trávení. Meduňka je naprosto neškodná, lze ji požívat i dlouhodobě.

 

Petra Nachtmanová

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
miluju je,ale jdou mi jenom některé
Obrázek uživatelky
profil
NEUMÍM JE PĚSTOVAT
Obrázek uživatelky
profil
mohu jen a jen doporučit. Pěstuji bylinky už několik let a už si nedovedu představit, že bych je neměla doma po ruce Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja uz je pestuji 5 roku!
Obrázek uživatelky
profil
letos pěstuju bylinky poprvé, tak mi držte palečky, ať mi neuschnou nebo neshnijou Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles