Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za branami Telče

16. 07. 2021 | Česká republika
V minulých výletech jsme se prošli po Teči, městě, o kterém František Kožík napsal, že se vznáší na rybnících jako leknín, jako jezerní růže a navštívili zdejší Muzeum techniky.  Dnes toto krásné město opustíme a vydáme se na procházku za jeho branami.

Právě poblíž zmíněného Muzea techniky prochází naučná stezka Lipky. Pokud byste ji chtěli projít celou, je okružní, dlouhá téměř 6 km a má 10 zastávek informujících o zdejší přírodě a historii okolí. 
My využijeme jen její část, neboť budeme pokračovat ještě dále od města.
Příjemná lipová alej nás vede od pítka s výbornou vodou po hranici přírodní rezervace Luh u Telče. Jde o bývalou bažantnici a tvoří obdélníkový ostrůvek mezi zemědělsky využívanou půdou, ve kterém se vyskytuje řada chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů.

TelčTouto promenádní cestou lemovanou stromořadím chodívali telčští měšťané na nedělní procházky už v 19. a 20. století. Park zde vznikl v roce 1797, na počest nového majitele panství hraběte Leopolda Podstatzkého-Lichtensteina byl pojmenován „Leopoldův park“, dnes se používá prostý název „Lipky“.

Za lesovnou vstupujeme do lesa protkaného pěšinami, využívanými jako singletrailový areál pro terénní cyklistiku. Kolem Hadího jezírka mírně stoupáme ke kapli sv. Karla Boromejského. Z informační tabule si přečteme, jaká událost se váže k jejímu vzniku:

 „Dne 13. října 1662 vydal se mladý, tehdy třiadvacetiletý hrabě Karel Jáchym Slavata koňmo na lov. V místech těchto za lesem Obůrkou zřítil se do jámy vlčí, v níž prodlel celou noc, nijak vyprostiti se nemoha. V úzkostech smrtelných učinil slib, že bude-li zachráněn, vstoupí do kláštera. Vysvobozen byv sedláky vanovskými, slib vyplnil a stal se mnichem řádu karmelitánského. Matka jeho vystavěla nad vlčí jámou kapli, poblíž vztyčena ‚Kalvárie‘ a při cestě z Telče 9 kapliček křížové cesty“.

Méně známá je tragická událost ze září 1961, kdy zde blesk zabil kněze Vladimíra Koukala (30), pouhé tři měsíce po jeho vysvěcení. 
Po krátkém odpočinku u kaple naučnou stezku opustíme a pokračujeme po červené značce do obce Vanov. Tento úsek je součástí cesty nesoucí jméno Otokara Březiny, významného básníka a spisovatele, který žil na přelomu 19. - 20. století. Celá Březinova cesta je dlouhá 66 km a spojuje místa, která jsou spjata s jeho životem - v Počátcích se narodil, v Telči studoval, v Nové Říši učil a v Jaroměřicích nad Rokytnou strávil posledních 30 let svého života a zde je i pohřben.
Zdatnější turisté mohou z Vanova pokračovat po červené značce přes Řásnou k Velkému pařezitému rybníku a na hrad Roštejn, kratší varianta opouští značku a pokračuje po neznačené asfaltové cestě k Šiškovu Mlýnu.

Pozdně barokní mlýn dal postavit mlynář Josef Procházka a zvolil neobvyklé technické řešení: budovu mlýna usadil do prudkého svahu, takže z jedné strany je čtyřpodlažní, nahoře ve stráni již jen dvoupodlažní. Tři mlýnská kola byla umístěna kaskádovitě ve třech výškových stupních nad sebou podél delší strany obdélníkové budovy. Voda je přiváděna dřevěnými žlaby z rybníka vybudovaného nad mlýnem.
Koncem 20. století byl objekt zrekonstruován na hotel, aktuálně zaměřený na golfovou klientelu. Ještě že není hlavní sezona a značně fouká, takže mezi liduprázdnými "ferveji" bezpečně projdeme až do obce Volevčice.

Malá vesnička se 75 obyvateli přesně ukazuje, že „všechno je o lidech“. Krásně upravený střed obce s rybníčkem, altánem a dětským hřištěm zdobí i dvě drobné technické památky - zachovalá funkční obecní mostní váha z roku 1936 a žentour (kchepl), jehož principem byl převod síly zvířat na točivý moment na řemenici. Používány byly v pohonu strojů na mlácení obilí nebo třeba vytahování rudy z dolů. Zánik žentourů způsobila elektrifikace ve 30. letech minulého století.
Ojedinělou stavbou celého regionu je pak opravená dřevěná zvonička, kterou v roce 1932, jako přesnou kopii původní zvoničky z 18. století, vybudoval místní tesař Josef Urbánek.
Žlutá značka nás po 3 kilometrech dovede kolem Roštejnského rybníka zpátky do Telče. Cestou můžeme přemýšlet, zda zakončit výlet v některé z restaurací na náměstí nebo v místním pivovaru.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za branami Telče:

Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
Za branami Telče
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný výletSmajlík krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý výlet
Obrázek uživatelky
profil
jistě moc hezké místo..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles