Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prodloužený víkend v Budapešti - pátek

30. 11. 2012 | Vaše tipy

V pátek 28. září jsme s dcerou vyrazily na prodloužený víkend do Budapešti.

V devět hodin ráno v jsme v Břeclavi nasedly do rychlíku EC Avala 271 Praha – Bělehrad a o půl jedné po poledni jsme už vystupovaly na budapešťském nádraží Keleti. Než jsme se vydaly do ulic, objednaly jsme si ještě místenky na nedělní vlak zpět.

Náš hotýlek byl nedaleko Andrassyho ulice, asi kilometr a půl od nádraží. S batohem na zádech jsme šly nejdříve po Rakocziho bulváru směrem do centra. Docela velký provoz a hluk nebyl zrovna příjemný, ale už tato cesta do hotelu byla vlastně prvním seznamováním se s městem. Po pár minutách jsme zabočily na příjemnější „zelený“ okružní bulvár Erszébet se spoustou obchodů a kaváren. Za chvilku jsme dorazily k osmiúhelníkovému náměstí Oktogon, které protíná Andrassyho ulice, a kousek za rohem jsme se ocitly u našeho hotelu.

víkend v BudapeštiKolem třetí odpoledne jsme se vydaly na „průzkum“ do centra města. Po Andrassyho ulici jsme pokračovaly jakoby směrem k Dunaji. Minuly jsme klasicistní budovu Maďarské státní opery postavenou na konci 19. století a vyfotografovaly se před sochou nejslavnějšího maďarského hudebního skladatele Ference Liszta. Andrassyho ulice je široký bulvár, podobný těm pařížským, se stromořadími po stranách silnice a s příjemným posezením před mnoha kavárnami a bary. Vedle sebe se střídají obchody s luxusním zbožím, zastupitelství různých společností i zemí, banky, restaurace.  A už jsme stály na křižovatce s ulicí Bajcsy Zsillinszky út a vpravo před sebou jsme měly baziliku svatého Štěpána, patrona všech Maďarů. Štěpán byl první uherský král, žil v letech 970 až 1038. V pokladnici baziliky je uchovávána  vzácná relikvie - nabalzamovaná pravice tohoto světce.

Nezapomenutelným zážitkem byl výhled z kopule chrámu. Dostat se nahoru na kopuli je možné buď výtahem nebo po točitém schodišti a pak po železné konstrukci v kopuli s dalšími schody. Ochoz nahoře je místy snad jen půl metru široký. Ale vyšlapat těch 380 schodů se vyplatí.

Na východní straně se pod vámi rozprostírala „rovinatá“ Pešť, na západní straně na druhé straně Dunaje se krajina zvedala do tzv. Budských hor, kde leží druhá část města s hradem a nejstaršími památkami - Óbuda. Výhled na budínskou stranu je opravdu nádherný.  

Od baziliky jsme pak pokračovaly pěší zónou k Rooseveltovu náměstí na nábřeží Dunaje. Před námi se rozevřelo známé budínské panorama: Dunaj s Řetězovým mostem zdobeným lvy, vlevo na pahorku Gelért jsme viděly citadelu a vedle ní sochu Svobody, přímo před námi jsme měly výhled na Budínský hrad s kopulí a trochu dál vpravo byl vidět kostel sv. Matyáše a Rybářské bašty.

Pomalu se začínalo stmívat. Z nábřeží jsme odbočily doleva a po pár metrech jsme se ocitly v samém srdci Pešti na náměstí Vörösmarty tér, kde začíná pěší zóna táhnoucí se ulicí Váci a končící velkou tržnicí. Byl příjemný podvečer, na náměstí byla spousta lidí, pouličních umělců – hudebníků, živých soch, loutkoherců – lidé se bavili, posedávali v zahrádkách restaurací a kaváren. Také my jsme neodolaly, posadily se do jedné a daly si pizzu na maďarský způsob (s čabajkou, slaninou a paprikou). Na populární ulici Váci jsme přišly už za tmy. Byla krásně nasvícená, takto vypadala ještě mnohem hezčí než za denního světla.

Pak už jsme se docela unavené vracely do hotelu. Na příští den, na sobotu, jsme si naplánovaly návštěvu synagogy, tržnice a Budínského hradu.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Prodloužený víkend v Budapešti - pátek:

Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
Prodloužený víkend v Budapešti - pátek
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Budapešt znám jen obrázků
Obrázek uživatelky
profil
K Budapešti mám silný citový vztah, vždyť to bylo moje první město, které jsem kdysi v cizině navštívila.
Jezdíme tam pravidelně, ani nevím, kolikrát jsme tam už byli.
V Opeře jsme byli na téměř hodinové prohlídce, tak nádherné divadlo se snad dá srovnat jen s Operou Garnier v Paříži. I František Josef prý bledl závistí!
Doporučuji také návštěvu Parlamentu, který je dokonce pro obyvatele EU zdarma. Jen je nutné se předem elektronicky objednat. Za návštěvu také stojí úžasná kavárna a cukrárna Gerbaud, která si nezadá s těmi vídeňskými.Smajlík
Budapešť stejně jako Nelke moc doporučuju. Úžasné město!
Obrázek uživatelky
profil
Voľakedy sme do Budapešti chodili veľmi často za nákupmi ale aj len tak - na výlet. Ale už som tam nebola veľmi dávno.
Ďakujem že si mi toto pekné mesto pripomenula.
Predpokladám, že bude pokračovanie, na ktoré sa teším.
Obrázek uživatelky
profil
pěkné fotky. SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles