Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co zaručí kvalitu mražené zeleniny?

18. 10. 2007 | Diety
Otázkou, jak co nejlépe uchovat zásoby potravin, se lidé zabývají odedávna. K těm nejstarším patří takové způsoby konzervování potravin, které využívají přírodních sil a procesů – sušení na vzduchu, chlazení a mražení pomocí studené vody, vzduchu a ledu nebo kvašení v případě ovoce či zeleniny.

Mnohé z těchto postupů se používají dodnes v téměř původní podobě k výrobě kulinářských specialit. Moderní technologie však dokázaly tyto způsoby konzervace zdokonalit a zajistit tak nejen vysokou kvalitu uchovávaných potravin, ale i jejich co nejpraktičtější využití v domácí kuchyni. Dnešní zaměstnaným lidem nezbývá mnoho času ani na nakupování a vaření, natož pak na pěstování zeleniny na vlastní zahrádce. Kvalitní mražená zelenina, očištěná, nakrájená a připravená k okamžitému použití, je proto dobrou alternativou.

mražená zelenina

Moderní mrazírenská výroba

Mrazírenské technologie se od druhé poloviny 19. století, kdy se chladírenské stroje poprvé objevily v Americe, značně vyvinuly. Dnes celý proces mražení potravin řídí počítače, ať už jde o správné namíchání směsi, hmotnost, nastavení teploty či balení. Ke kvalitě výrobků přispívá i zkracování doby, za niž se sklizená zelenina či ovoce dostane ze svého stanoviště na zemědělském pozemku na mrazící linku. U nejkvalitnějších potravin je tato doba dlouhá pouze několik hodin a takto zpracovaná zelenina či ovoce pak má trvanlivost dva roky. Dnešní stroje umožňují kvalitně zmrazit jakékoliv druhy zeleniny i ovoce tak, že zůstane zachována většina vitamínů, barva, chuť i vůně – zelenina tak celkově působí jako čerstvá. Podíl vitaminů je v mražené zelenině oproti dlouho skladované zelenině nesrovnatelně vyšší. U kvalitních značek se zelenina mrazí do několika hodina po sklizni, takže její kvalita je po rozmražení vynikající a jde z hlediska obsahu živin a vitamínů o čerstvější produkt než ten, který najdete na pultech s nemraženou zeleninou.

Spotřebitelé jsou zkušenější a náročnější

Na českém trhu je nyní výběr z mnoha značek mražené zeleniny. Nejoblíbenějšími druhy mražené zeleniny jsou bramborové hranolky, špenát, a polévkové směsi. Z jednodruhových výrobků se těší náklonnosti spotřebitelů také kukuřice a hrášek. Své příznivce si nachází i mražená mrkev, brokolice a zelené fazolové lusky – tedy druhy, jejichž nákup byl dříve jednoznačně upřednostňován v čerstvém stavu. Spotřebitelé postupně získávají zkušenosti s tím, že mražená zeleninová směs nemusí obsahovat jen nekvalitní zbytky sklizně, ale že v případě v prémiových značek jde o prvotřídní výběrovou surovinu, kterou po úpravě na talíři nerozeznáme od čerstvé zeleniny.


Zdroj: Findus

Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nepostradatelná a výborná,ale i křehká!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles