Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Další zajímavosti o kojení

27. 07. 2017 | Kojení

V dnešní době, kdy jsou podporovány především všemožné uměliny, je kojení jediný přirozený způsob výživy. Některé maminky mají od přírody spousty mateřského mléka a u jiných je příroda méně štědrá. Ideální je kojit dítě první půlrok. Když to ale úplně nejde, tak by se mělo snažit aspoň tři měsíce. Říká se či spíše je to pravda, že chvíle kojení jsou neopakovatelným intimním kontaktem mezi matkou a dítětem. Někdy jsou maminky příliš úzkostlivé, jestli se dítě dostatečně napilo či podobné věci a při kojení bývají takové strnulé. Příprava na kojení by měla začít už pár měsíců před porodem, prostě v těhotenství. 

Říká se, že maminka by si měla omývat bradavky mýdlem a vodou, ne zrovna měkkou žínkou. Kůže se tímto způsobem masíruje, otužuje a odolá lépe náporu dětských dásní. Pokud bývají bradavky vpáčené, tak je během těhotenství zkusíme vytahovat savičkou s balónkem, která se v pozdějším údobí může používat i k odstřikování mléka. Ihned po porodu se v prsou utvoří kolostrum, což je žlutavé mléko s vysokým obsahem protilátek. Mateřské mléko a jeho tvorba nastupuje až teprve několik dní po porodu. To je a bývá spojeno s napětím v prsou a tím pádem dítě nemůže dobře sát. V tom případě je účelné před kojením trochu mléka odstříkat.


kojeníPrs se vždy přidržuje nad dvorcem trochu stisknutý, aby mohlo dítě dýchat nosem. V prvním měsíci je dobře po kojení odstříkat, aby se vyprázdnil. Pokud se někomu zdá, že se dítě málo z jednoho prsu napilo, tak můžete kojit z obou najednou, v tom není žádný problém. Dokonce se to doporučuje, i když je mléka v jednom prsu dost. Čím častěji se dítě dostává k sání, tím častěji a tím více se vyprodukuje mléko. Další rada, která se říká či uvádí, tak je, že dítěti dáváme pít tehdy, když má hlad, ne když chceme my kojit. Přes den se většinou kojí každé tři hodiny, v noci si to dítě řídí samo. 

Obvykle se v noci krmí jednou až dvakrát. Občas se stane, že kojenec či novorozeně odchází z porodnice domů s tzv. novorozeneckou žloutenkou. Poté bývá spavý, při kojení se rychle unaví a usne u maminky. V tom případě není jiné cesty, než že kojit častěji nebo s přestávkami. Vypadá to obvykle tak, že dítěti dáme napít, ono po pár minutách usne, po malé chvilce ho vzbudíme, například tak, že ho zkusíme dát odříhnout a znovu přiložíme k prsu, třeba tentokrát ke druhému. Bradavky by se měly udržovat v čistotě a suchu. Před a po kojení nebo odstříkání by se měly omývat převařenou vodou, osušit a do podprsenky vložit nějakou čistou látku. 

Takto se to praktikovalo v některých případech dříve, ale dnes už tomu s největší pravděpodobností tak není. Občas se stane, že vzniknou trhlinky, v tom případě se musí ještě více než normálně dbát na čistotu. Pokud má někdo pocit, že mu ty trhlinky vadí, tak musí vést cesta k lékaři, který předepisuje speciální mastičku. Můžou se klidně nechat prsa odpočinout jedno či dvě kojení a jen z něj ustříkávat a mléko dodávat dítěti lžičkou.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nejsem jedina kdo to tak mel,ale kojene deti piji mleko casteji nez jednou za tri hodiny.Vetsinou jednou za dve hodiny.Jednou za tri hodiny se dava mleko umele protoze deti zasyti vic.Ale samozrejme to muze byt individualni.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles