Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dlouhá cesta za lepším zítřkem

1. 04. 2020 | Vaše příběhy

Nedávno jsem tady četla článek o tom, jestli je oprávněné, aby zubaři vybírali pokutu za to, když se pacient nedostaví bez omluvy k vyšetření, na které byl objednán. Dovolte, abych tady zmínila případ mé maminky.

Její zubní lékař vybírá za nedostavení se k ošetření pokutu, a to ne zrovna malou. Účtuje si celých pět set korun. To pro důchodce s nízkými důchody často představuje částku např. na týdenní stravu.

Mamka byla objednána na preventivní vyšetření, ovšem problémy se zuby neměla. Naopak, už několik dní ji trápily nohy, a proto se rozhodla čtyři dny před preventivní prohlídkou u zubaře návštěvu zrušit.

„Mám už jen pár zubů. Minule se mi zubař podíval jen do pusy, viděl, že mám z většiny umělý chrup, a tak jen mávl rukou a objednal mě zase za půl roku,“ vysvětlila mi.

Chápala jsem to. A tak mamka celé čtyři dny volala od rána až do pozdních odpoledních hodin na telefonní číslo svého zubního lékaře. Sestra hovor celé čtyři dny nepřijímala. V den, kdy měla jít mamka k zubaři, se jí problémy s nohou zhoršily. Rozhodla se proto jít k ortopedovi. Musela ale nejdřív k zubaři, protože do poslední chvilky jí sestra telefon nepřijala. Stěží se dobelhala do budovy, kde sídlí zubní ordinace. Musela ještě zvládnout několik schodů. Když už konečně stanula v čekárně svého zubního lékaře, musela ještě čekat téměř dvě hodiny. Ač byla objednaná předem, pan zubař přijal jinou pacientku, která sice objednaná nebyla, naříkala ale na silné bolesti. Když už se konečně dostala do ordinace, strávila v ní přesně tři minuty. Lékař se jí podíval do úst, mávl rukou a objednal ji opět za půl roku.

„Já objednat ani nechci. Pokud budu mít bolesti, přijdu se objednat. Jinak si myslím, že to nemá cenu,“ reagovala má maminka.

„Copak vy jste lékař?“ zeptala se zdravotní sestra.

„Ne, to nejsem. Jsem ale stará, zuby už téměř nemám, jsem po onkologické léčbě a dělá mi potíže se sem dobelhat.“

„Vy ale můžete návštěvu zrušit, když uvidíte, že to nezvládnete se dostavit,“ odpověděla sestra.

„Jak? Tak, že sem dojdu? Přijdu vám říct, že jsem natolik slabá, že sem nedojdu? To nedává smysl.“

„Ne, třeba telefonicky,“ odpověděla sestra.

„A jak dlouho předem vám mám zavolat? Mám vám zavolat už zítra, že za půl roku se nemůžu dostavit?“

Sestra nechápala. Pochopila, až když jí mamka řekla, že se do ordinace marně snažila čtyři dny dovolat.

„A kdybych se k vám s bolavou nohou nedobelhala, naúčtovali byste mi ještě pět set korun pokuty,“ řekla mamka. Byla si dobře vědoma ale toho, že je vlastně šťastný člověk. Ona má v dnešní době svého zubaře. To její kamarádka ho nemá. Marně ho shání už dva roky a doufá, že ji zuby nerozbolí dřív, než ho najde. Další její známá jezdí k zubaři až do Polska, kde si péči z velké části hradí sama. Má vyšší důchod, tak si to může dovolit.

Když dorazila mamka konečně na ortopedii, objednali ji za měsíc.

„Mě ale bolí noha dnes,“ argumentovala.

„Ano, ale volno máme až za měsíc.“

„A když do té doby umřu?“ Mamka byla naštvaná. Měla bolesti. Nejdřív se musela dostavit k zubaři, ač jí nic nebylo, a pak přišla k lékaři, který léčil to, co ji trápilo. A tam naopak se ošetření nedočkala.

„No, když do té doby zemřete, jste samozřejmě omluvená,“ řekla sestra věcně, jako by se bavila o tom, že v obchodě došly rohlíky.

 

Tak si říkám, kam jsme to dnes dopracovali? A kdyby jenom ve zdravotnictví…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dlouhá cesta za lepším zítřkem:

Dlouhá cesta za lepším zítřkem
Dlouhá cesta za lepším zítřkem
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
manželův zubař odešel do důchodu,když se zaregistroval k mladé lékařce , tak musel taky podepsat 300Kč za pozdní příchod, a 500Kč za nedostavení se ...
Obrázek uživatelky
profil
Pavlínko, je to smutné, ale je to tak.

Před nedávnem mi oteklo koleno a bolelo mě při chůzi. Nejdříve jsem zašla k obvodní dr., ta mě poslala k ortopédovi, pan dr. už tam nebyl jen sestra, (ale podle ordinačních hodin, tam měl ještě být) a ta mi řekla, zítra ráno si zavolejte, pan dr. vás objedná. Tak jsem zavolala a byla jsem objednaná za měsíc a měsíc jsem chodila s bolavou nohou
Obrázek uživatelky
profil
jen mi překvapilo že vybíral 500 korun když jste nepřišli,to se u nás neděje
Obrázek uživatelky
profil

smutný obrázek našeho zdravotnictví
Obrázek uživatelky
profil
Plně s vámi souhlasím, mám podobné zkušenosti a a nejen ve zdravotnictví i na některých úřadech se někteří úředníci chovají otřesně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles