Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při výběru batohu si všímejte i popruhů

2. 01. 2010 | Zajímavosti

Začátek školního roku a s ním i výběr školní brašny máme sice už dávno za sebou, nicméně nákupu nejrůznějších batohů a batůžků se často nevyhneme ani v průběhu celého roku. Opatrní musíme být zejména v případě dětí, které jsou teprve v období růstu a jejich páteř je tak náchylnější k deformacím.

To ovšem neznamená, že následující rady pro výběr vhodného batohu nelze použít i pro dospělé – i ti by měli dbát na to, aby nezatěžovali záda nevhodným způsobem. Hlavním kritériem bývá nejčastěji barva, velikost a počet kapes, a přitom se zapomíná, že všímat bychom si měli spíš následujících faktorů:

1. Vycpané ucho

Ucho na vrchu batohu by měla být dlouhé zhruba 8 cm a mělo by být vycpané, aby se batoh dal pohodlně nosit jednou rukou.

2. Pevná a vycpaná záda

S pevnou vycpávkou po celé zadní stěně batohu se náklad nese pohodlněji, navíc batoh se pod tíhou obsahu nehroutí do všech směrů, ale zůstává ve vertikální poloze.

3. Reflexní pruhy

Pokud kupujete batoh dětem, je lepší myslet i na jejich viditelnost na ulici. Proto si vyberte pokud možno batoh s reflexními pruhy anebo alespoň takový, který bude v křiklavých barvách.

4. Bederní pás

Ne všechny batohy jsou vybaveny bederním pásem, a pokud ano, ne každý si uvědomuje jeho význam. Bederní pás je přitom výtečným pomocníkem, který ulehčuje ramenům a páteři a zabraňuje tomu, aby batoh po zádech klouzal ze strany na stranu. Bederní pás by měl být opatřen jednoduchou přezkou, která umožní jeho snadné zapnutí.

5. Vycpané a široké popruhy

Minimální tloušťka popruhů v místě, kde nasedají na ramena, by měla být 4 centimetry. Batoh se tak nebude zarývat do kůže.

6. Nastavitelnost popruhů

Všímejte si, zda a do jaké míry je možné měnit délku popruhů. Čím větší variabilita, tím lépe.

7. Správná délka popruhů

Při nastavování popruhů dbejte na to, aby oba byly stejně dlouhé, a tudíž docházelo k rovnoměrnému zatěžování obou stran zad. Zcela nevhodné je nošení batohu na jednom rameni.

A na závěr rada, která se zdá být redundantní, nicméně stále se ukazuje, že málokdo si tento fakt uvědomuje: především u dětí platí, že by neměly nosit náklad těžší než takový, který tvoří 10 % jejich váhy.

 

Zdroj: SOS

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobré vychytávky, akorát k poslednímu bodu bych napsala jen to, aby se nad tímto zamysleli všichni ve školství!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles