Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dřív než ji najde

10. 05. 2017 | Knižní tipy
Název: Dřív než ji najde
Autor: Michael Kardos
Nakladatelství: Mystery Press
Datum vydání: 4/2017
Formát: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 368 stran
Cena: 349 Kč

Rodinná dramata s příměsí thrilleru patří v současné době ke čtenářsky nejúspěšnějším titulům. Po Zmizelé od Gillian Flynn a Dívce ve vlaku Pauly Hawkins nyní přichází Michael Kardos s vynikajícím románem Dřív než ji najde, v němž dokazuje, že tento žánr umějí psát i muži.

Musí najít svého otce dřív, než on najde ji…

Dřív než ji najdePříběh knihy se odehrává v poklidném městečku Silver Bay, jímž před lety otřásla tragédie: jednoho zářijového nedělního večera uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom zavraždil svou ženu i malou dceru. Pak už ho nikdy nikdo nespatřil…

Ne všechno je ale pravda. Dcera přežila, nyní už je jí téměř osmnáct a pod jménem Melanie Denisonová žije v rámci programu na ochranu svědků na utajeném místě. V okamžiku, kdy zjistí, že je těhotná, se ale rozhodne postavit se minulosti. A svému otci…

Román Michaela Kardose Dřív než ji najde přináší příběh o lásce, víře a strachu – a o tom, jak se ty nejdůležitější věci mohou děsivě zvrtnout, když se k nim až přespříliš upínáme.

Dřív než ji najde

Obyvatelé poklidného městečka Silver Bay na pobřeží New Jersey ten příběh dobře znají: jednoho nedělního večera v září roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom zavraždil svou krásnou ženu a tříletou dceru.
Všichni se ale mýlí. Dcera unikla. Teď už jí bude osmnáct a má plné zuby života v utajení. Posledních patnáct let se v rámci programu na ochranu svědků pod jménem Melanie Denisonová skrývala v malém městě v Západní Virginii – její otec totiž nebyl nikdy dopaden…
Navzdory přísným pravidlům Melanie navázala vztah s mladým učitelem z místní střední školy, nyní je deset týdnů těhotná a nechce, aby se její dítě muselo schovávat jako ona. Vzepře se svým opatrovníkům a vezme věci do vlastních rukou.
Melanie se vrací do Silver Bay a doufá, že dokáže to, v čem úřady selhaly: najít svého otce dřív, než on najde ji.

O autorovi knihy Dřív než ji najde

Michael Kardos
Americký spisovatel, který vyrostl na pobřeží New Jersey, vystudoval univerzity v Ohiu a Missouri, na Princetonské univerzitě získal titul v oboru hudby a po řadu let se živil jako profesionální bubeník.
Je autorem povídkové sbírky Poslední dobré časy, příručky pro spisovatele Umění a řemeslo příběhu, dvou ceněných thrillerů Třídenní aféra (nejlepší kniha roku 2012 podle časopisu Esquire) a Dřív než ji najde a řady kratších textů uveřejněných jak v časopisech, tak v antologiích, jako je například prestižní řada sborníků Nejlepší americké povídky. Je držitelem ocenění The Pushcart Prize za rok 2015.
Žije ve městě Starkville, stát Mississippi, kde je docentem na katedře anglického jazyka a zároveň jedním z garantů programu tvůrčího psaní při Mississippské státní univerzitě.


Ukázka z knihy Dřív než ji najde

Melanie Denisonová – protože tak se teď jmenovala – zkazila snídani.
Jinak to mohlo být dokonalé podzimní ráno. Ve Fredonii v Západní Virginii nebylo krásnějšího ročního období. Všechno pořád kvetlo a sladce vonělo, jediný krůček od prvního krutého mrazu.
Strýc Wayne stál u okna a díval se do zahrady, kde se rajčata a papriky pevně držely unavených stonků. „Ty víš, že tě mám rád,“ řekl a otočil se k ní, „ale nelíbí se mi to...“
Po ránu většinou jeden z nich odříkal modlitbu a potom se společně jako rodina nasnídali. Melanie pak odklidila nádobí, Kendra se osprchovala a oblékla do práce a Wayne odešel ven plít záhony nebo sekat trávu nebo ostříkávat wapkou špínu z plastových obkladů přívěsu – cokoli, jen aby mohl strávit pár minut venku, než odjede do Monroevillu, kde v dílně Lube & More stráví osm hodin pod auty.
„Opravdu se nemusíš bát,“ řekla Melanie. „Jsem opatrná.“
„O tom nepochybuju, zlato,“ odpověděl. „Ale i tak je to pořád nebezpečné.“
Možná. Jenže jí už bylo skoro osmnáct. A rodinná pravidla, která platila takovou dobu, se dodržovala stále obtížněji.
Půjdeš rovnou do školy. Po škole přijdeš okamžitě domů.
Na střední to chápala. Ale minulé úterý si zašla na oběd s několika spolužáky z prvního ročníku místní vysoké školy. O pár dní později jela sama do JC Penney v Reynoldsvillu, aby si koupila džíny, co by jí lépe seděly. Sama sebe musela přesvědčovat, že se nejedná o zásadní porušení pravidel.
„Proč to ale musí být zrovna noviny?“ ozvala se teta.
Melanie před nimi nerada něco tajila. Řekla jim, že se přidala k týmu, který vydává vysokoškolské noviny, aby je trochu otestovala: chtěla vidět, jak zareagují, a podle toho se rozhodne, co jim může říct dál.
Upřímně řečeno, v testu naprosto pohořeli. Melanie položila na stůl sklenice s džusem a zeptala se tety: „Co myslíš tím ‚zrovna‘?“
Odpověď ale znala. Sama už dokázala představy o tom, jak ji otec po všech těch letech najde, dovést k dokonalosti.
A teta se strýcem? Taky profíci.


Tuto knihu Dřív než ji najde koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Mystery Press.


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !