8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Držkou na rohožce

14. 08. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Držkou na rohožce
Autor: Ivona Březinová
Nakladatelství: Daranus
Rok vydání: 2010
Rozměry: 130 x 200 mm
Počet stran: 160 str.
Cena: 229 Kč

Právě mu bylo osmnáct a má pocit, že si toho v životě zatím moc neužil. Z doby, kdy byl malý, si pamatuje jen hádky rodičů a hračku šaška, který vypadl z okna místo něj.


drzkou-na-rohozceA pak už jen děcák. Sedm vnucených sourozenců od tří do sedmnácti let. Vopruz. Tři tety a strýc, kteří ho pořád k něčemu nutí.
Aby si po sobě uklidil, vynesl koš, umyl nádobí, chodil do učňáku… Vopruz, vopruz, vopruz! Ale teď bude všechno jinak. Je dospělý. Je samostatný. Je nadržený na ženský i na život tam… někde… ve velkém městě.
Myslí si, že konečně začne doopravdy žít…



Ukázka z knihy Držkou na rohožce:

Neřekla mu jméno. Vlastně mu neřekla skoro nic. Vedla ho ulicí plnou spěchajících lidí a on se jí držel jako pejsek. Ale když se pak před ním v tom zvláštním domě s okny zatlučenými kusy prken, která kdosi vytrhal z podlahy, položila na kus molitanu, vrhnul se na ni jako vyhladovělý pes.
„Tys už to dlouho nedělal, viď?“  „Jo. Máš... kondom? Já... já ne.“
„Já taky ne.“ „No... jak chceš. Ty bereš... pilulky?“ „Ne.“
„Počkej, ty už jsi v tom, jo?“ Tony se jí přestal dobývat přes kalhotky a vyděšeně se jí podíval do obličeje. „Proč myslíš?“ posadila se. „No... když jsi těhotná, tak v tu dobu už znovu neotěhotníš, ne?“ „Jo takhle. Nejsem těhotná. Teda myslím. Dělám to jenom s kondomem, ale ten mi ke každýmu zákazníkovi vydá brácha. Ty nemáš prachy, abys mu za mě zaplatil, takže nemáme ani kondom. Už to chápeš?“ „Proč to děláš?“ vydechl. „Protože se mi líbíš.“ „Já myslel, proč děláš to... pro prachy. Proč?“ „A jak se živíš ty?“ Chvíli na ni mlčky zíral a pak mu ve tváři podezřele zaškubalo. „Nebreč,“ zašeptala. „Já to tak nemyslela. Chtěla jsem ti pomoct, protože... protože mě věčně fikaj jen nějaký hnusáci, který sežene brácha.“ Touha, která je tak prudce šlehla, najednou vyprchala. Seděli tam vedle sebe, opřeni o studenou zeď porostlou plísní, a neměli si ani co říct. „Radši jdi,“ řekla po chvíli a vstala. „Kdyby nás tu takhle spolu načapal brácha nebo někdo z jeho party, měla bych průser.“

O autorce:

PaedDr. Ivona Březinová (1964) se narodila v Ústí nad Labem, kde vystudovala gymnázium a Pedagogickou fakultu UJEP, obor český jazyk – dějepis. Pak si splnila dětský sen a stala se spisovatelkou. Píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií, z nichž některé se dočkaly i cizojazyčných vydání, je nositelkou několika literárních cen a rytířkou Řádu krásného slova. V současné době vede Katedru tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. V nakladatelství Daranus jí vyšla kniha Kozí příběh (2008), psaná podle filmu Jana Tománka a oceněná 2. místem v celostátní anketě dětí a knihovníků o nejlepší dětskou knihu roku SUK 2009, a novela pro dospívající Držkou na rohožce (2010).


Tuto knihu Držkou na rohožce koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Daranus.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !