Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dům panenek

16. 02. 2024 | Česká republika

V Pardubickém kraji, nedaleko Hlinska v Čechách, můžete narazit na opravdovou raritu. Při průjezdu obcí Rváčov ji rozhodně nepřehlédnete… Podle některých se dokonce jedná o jedno z nejděsivějších nebo nejdepresivnějších míst v České republice! O čem je řeč? O tzv. domu panenek (nebo také domu oběšených panenek) – tak se mu přezdívá nejen mezi místními a když pojedete kolem a uvidíte ho na vlastní oči, hned pochopíte proč. Někoho toto místo děsí, jiného naopak přitahuje…

Nedaleko silnice ve Rváčově směrem na Hlinsko se v zatáčce před vámi najednou objeví dům, kolem kterého jsou snad tisíce panenek. Sbírá je už léta majitel domu – pan Votava. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby nešlo o panenky bez rukou nebo nohou, někdy také třeba i bez očí. Některé mají šatičky (i když díky vlivům počasí jsou vybledlé a stejně špinavé jako jsou panenky samy), jiné jsou bez nich. Panenky jsou přivázané pomocí drátů k domu, dřevěným „kůlům“ na zahradě, rozeseté po okolním pozemku. Někdy se jedná pouze o hlavy napíchnuté na holé větve jako na kůly, jinde jakoby oběšené panenky vlají ve větru… Občas mezi nimi najdete torzo figuríny nebo například velkého plyšového tygra. Něco jako obdoba strašidelného „Ostrova panenek“ v Mexiku (ten znám tedy jen z televize, ale přijde mi přece jen děsivější).

Dům panenekPana Votavu by část lidí nejraději poslala do blázince, ale další část lidí ho dokonce obdivuje. O jeho domě a sbírce panenek již několikrát informovala média. Sám prý svou strašidelnou sbírku panenek vysvětluje tak, že panenky mají souvislost s jeho dětstvím, kdy si je oblíbil – prateta je za války posílala do Čech jeho mamince, která je uložila na půdě a pan Votava je tady po letech našel. Podle něj na něho z panenek přechází pozitivní energie. Jak řekl, když se dívá do očí některé z panenek, vidí v nich dítě, které si s ní v minulosti hrálo. Panenky sbírá po půdách, některé „zachránil“ po vyhození do popelnic a některé mu donesli lidé ze širokého okolí. První panenku si koupil v obchodě v roce 1988 a od té doby začal panenky věšet na zdi svého domu a stromy v zahradě.

Panenky pan Votava ponechává venku na sluníčku nebo na dešti jejich osudu, dokud nejsou vlivem počasí ve špatném stavu (nečistí je ani neopravuje) – pak je odnese na půdu domu. Podle něj je v každé panence zakletý život dítěte, které si s ní kdysi hrálo. On jí pak už chce dopřát klid.

Panenky tady v lidech vyvolávají smíšené pocity. Já sama jsem neměla pocit, že by z panenek vyzařovala nějaká pozitivní energie, i když nemůžu ani říct, že by na mě panenky působily přímo děsivě. Moc příjemně jsem se ale necítila ani doma, když jsem si pak prohlížela fotky. Na místním pozemku jsem opravdu neměla zájem se nějak zdržovat. Takže kdyby vás návštěva tohoto místa přece jen lákala, přijet můžete po celý rok – sice tu žádné parkoviště nenajdete, ale auto můžete nechat opodál na krajnici. Pan Votava svůj pozemek nemá oplocený a odvážlivcům nebrání obdivovat jeho ojedinělou sbírku panenek kolem domu. Kdybyste tuhle hodně zvláštní atmosféru chtěli zažít na vlastní kůži, neměli byste dům oběšených panenek minout!

Pan Votava je prý na své dílo pyšný – jen já si nejsem jistá, že bych všem tenhle „turistický cíl“ s čistým svědomím nebo nadšením doporučila. Ať je to ale jak chce, jedno je jisté: na návštěvu Rváčova jen tak nezapomenete!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dům panenek:

Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
Dům panenek
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobře napsaný článek o jistě zajímavém místě. Ale souhlasím s autorkou, žádná pozitivní energie z fotek na mě nesálá.
Mám ráda výstavy panenek - takových těch pěkně se usmívajících, hezky oblečených, které třeba ukazují historii panenek.. od těch starých po současné, třeba Barbie...
Ale zahrada panenek působí dosti strašidelně.

Obrázek uživatelky
profil
PŘED rokem či dvěma zde byla kamarádka, dávala sem také fotky a na mě to působilo dost divně. Jako že bych asi toto místo za cíl svého toulání nenavštívila.
Díky za článek
Obrázek uživatelky
profil
opravdu zvláštníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles