Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Františkovy Lázně

2. 11. 2012 | Česká republika

Františkovy Lázně jsou pro mě to nejhezčí město, co jsem zatím navštívila v České republice. Letos jsem tam byla na pár dní na dovolené s dětmi a manželem. Byli jsme ubytovaní kousek od hlavní kolonády v hotelu Sevilla. V hotelu jsme byli spokojeni s personálem, jen pan recepční nás neměl rád, byli jsme jediná rodina s dětmi a mezi staršími německými občany jsme moc vystrkovali hlavu a byli nadměrně hluční.

První den jsme se porozhlédli jen po okolí. Nad hotelem byla první pěkná fontána. Náš průzkum pokračoval dál, kde bylo jezírko s vodotrysky. Vedle toho byl hned první pramen, který jsme ochutnali. Jmenoval se Stanislav. Ani jsme neměli nic nachystaného, z čeho bychom se mohli napít, tak jsem rychle vytáhla vršek od kojenecké láhve, opláchla a pili jsme z toho. Hned první dojem udělal své - byl dobrý a malé se to zalíbilo.

Druhý den jsme šli prozkoumat hlavní kolonádu. Moc se mi líbilo, že široko daleko nejezdila žádná auta a mohla jsem bez problému nechat proběhnout i mého nejmladšího bez obav, že mi ho někdo zajede. On sám o sobě je nezřízená střela. Prvně jsme si hned na kolonádě koupili teplé lázeňské oplatky. 

Františkovy LázněMohu říci, že ten den jsme slečnu navštívili ještě párkrát, jak oříškové oplatky byly dobré. O kousek níže už byl hlavní Františkův pramen. Ale to jsme už mezi tím zakoupili pítko na prameny, aby malá měla kam napustit „vodičku“. I Františkův pramen byl velmi dobrý. Kousek opodál, schovaný mezi keři, byla socha Františka. Samozřejmě to bych nebyla já, abych si nešáhla na pindíka. Když to uviděly děti, musely si šáhnout taky, ale to už byla i pro nás hlavně zábava.  Malá se do Františka zamilovala. Moc se jí ten malý chlapeček líbil a od té doby jsme tam museli chodit pravidelně i několikrát za den, když byla ta možnost. Dokonce jednou jsem tam s ní šla po večeři, mu dát dobrou noc, aby se mu nestýskalo, nebo spíše malé J

U hlavní kolonády bylo krásné malé info centrum, kde jsme využili možnost si zdarma vzít mapu Františkových lázní, kde byly všechny prameny pěkně vyznačeny. Po obědě jsme vymysleli výlet s názvem „Hon za prameny“. Malé se ta akce líbila. Chodili jsme po celých lázních a hledali různé prameny. Vždy malá natočila pramen, maminka ochutnala, pak ochutnaly děti, následně tatínek a maminka zbytek dopila. Byla už to pak taková tradice. Jedinou výtku jsem k pramenům měla, že k většině z nich nebyly popisy, na co daný pramen se využívá a k čemu je prospěšný. Napsala jsem většinu, protože u tří jsem měla to štěstí, že to bylo napsáno. Jednalo se hlavně o Glauberovy prameny. Poté co jsem už jednu dávku vypila a popíjela jsem další, jsem si všimla cedule, kde bylo psáno, že tyto prameny jsou silně projímavé. Všichni jsme se zasmáli, do té doby, kdy hon za prameny musel být z technických důvodů přerušen. Po malém přerušení výprava pokračovala dále.

Našli jsme asi 14 pramenů (což je více než polovina) a většina z nich byla pitelná a velmi dobrá. Bohužel u některých bylo vidět jen vřídlo. Prameny měly teplotu průměrně okolo 12°C. Nejvíce mi utkvěl pramen Železitý a pramen Štěpánka. Ty mi chutnaly nejvíce. Štěpánka připomínala klasickou sodu. Nejen prameny, krásné altánky a různé památky jsme našli, ale i krásné Aquaforum. To je místní aquapark, který je postaven ve zdejším stylu a tím vůbec nevyčnívá, krásně zapadá a pokud nejdete blíže, ani nepoznáte, že je to tak krásná atrakce. Přímo v areálu je také pramen, Císařův. Aquaforum jsme rovněž během pobytu navštívili. Mohu vřele doporučit, voda je krásně teplá, a i když je návštěvníků hodně, tak místo k zaplavání se vždy najde. Dětský koutek je krásný, velký a nabízející mnoho možností. I já se sklouzla na jejich klouzačce do vody a pomáhala stavět kostky.

Mohu doporučit místní Frantovláček, který vás povozí po Františkových Lázních s výkladem. Dále mikrovláček, který naopak jede na Malou Ameriku, kde je malý zoopark a další prameny, které jsou z hlavního stanoviště – kolonády, trochu z ruky.  Kdo sbírá pamětní mince, tak ty se nalézají přímo v info centru, a mají plastový obal.

Františkovy Lázně jsou opravdu velmi klidné místo. Žádný hluk a shon. Člověk si i s dětmi užívá klidu. Je tam mnoho možností využití.  Hlavně moje dcera se zamilovala do Františkových Lázní a nejraději by tam stále jezdila za Františkem. Bohužel, Františkovy Lázně máme 4 h autem, takže na malý výlet to není možné, ale má slíbeno, že příští rok se tam určitě vrátíme a užijeme si opět velmi pěknou dovolenou.

Alergino - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Františkovy Lázně:

Františkovy Lázně
Františkovy Lázně
Františkovy Lázně
Františkovy Lázně
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam jsem ještě nebyla...škoda
Obrázek uživatelky
profil
vE FL JSEM BYLA S KAMARÁDKOU V ROCE 1982 BYLY PRÁZDNINY A MY JSME SI TO UŽÍVALY A RÁDA NA TO VZPOMÍNÁM
Obrázek uživatelky
profil
Ve FL jsem byla hrozně dávno jen na kratinký výlet. Tohle hezké povídání mě úplně naladilo, abych se tam co nejdřív podívala. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Františkovy lázně jsou krásnéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles