Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie splachování: Oddešťové vody po antibakteriální a bezkontaktní technologie

1. 12. 2016 | Technika
Zatímco dřívese splachovalo pomocí vody ze studně nebo se chodilo do přírody, dnes jesplachování   toalety   všední   a   samozřejmou   záležitostí.  Věděli   jste, že   moderní splachovací WCje staré již 420 let a že jej jako první v historii  použila královna AlžbětaI.?

Podívejte se s námi, jak se v průběhu historie vyvíjela podoba splachovacích toalet ažk dnešním moderním trendům.Splachování znali již před 5 tisíci lety Už  3  tisíce  let  přednaším  letopočtem začlenila  minojská  civilizace dosvých  domácností odvodňované  klozety,  které  byly  oddělené od  obytných  místností. Tehdy  lidé  odstraňovali výměšky  vodouze  studny a pomocí  odtoků  v podlaze. Splachovací toalety používala  také indická kultura. Toalety  byly umístěné  v patrech  domů a vedl  z nich  odpad do  ústředních kanálů na  ulici. Staří Římané  znali veřejné  záchody  a za  jejich užívání později císař Vespasianus dokonce zavedl poplatek.

Oproti tomu středověk hygienickými návyky neoplýval. Toaleta byla vyčleněna z běžného života a lidé vykonávali potřebu v přírodě, na dvoře u hnojiště či ve chlévě. Nové povědomí o splachovacích záchodech přinesl do  Evropy až moře plavec Fernando Cortéz na začátku 16. století. Myšlenku převzal v Jižní Americe, kterou  objevil při svých plavbách. Tamní Aztéci  a Inkové totiž běžně používali toaletu, kterou zalévali vodou a neustále ji umývali.

historie splachováníPrvnímu splachovacímu WC se lidé vysmáli. Radikální posun přišel v Evropěna konci 16. století. V roce 1596 totiž vznikl první skutečný „water closet”.  Sestavil jej sir Harrington pro anglickou královnu Alžbětu I.  Ačkoliv napanovnici udělal dojem, mezi obyčejnými lidmi byl spíše terčem posměšků. Přesto jeho dílo začali používat Francouzi a v průběhu následujících staletí byl Harringtonův záchod neustále technicky i designově zdokonalován.

Během 18. a 19. století bylo vytvořeno  splachovací WC  ventilového typu. Dále přibyl vodní uzávěr,  který známe  dodnes,  vznikla  první  továrnana  splachovací  záchody,  patentoval sesifonový systém, splachovací záchod  s mělkou  mísou  a  vodním uzávěrem ve  tvaru  písmene S. Objevil se dokonce i první toaletní papír.

První jednodílnou  porcelánovou mísu vytvořil v roce 1885 T.W. Twyford, o rok pozdějise objevila první trysková splachovací toaleta. Pozornost sezačala  věnovat  i  designu  mís.  Zájem  o  inovace  toalet  přetrvával  také  na začátku  20. století. O patent si během prvních 30 let zažádalo na 350 vynálezců. Moderní technologie zajistí pohodlí i zdraví. Díky budování dokonalejšího  kanalizačního  systému  a  návratu  hygienických požadavků se toaleta  postupně šířila  i  mezi  obyčejný  lid.  Splachovací WC  v moderní  podoběsezačalo široce  používat po 2. světové  válce.  Vedle  samostatně  stojící  toalety se  objevily i  závěsné  a kombinované  klozety.  Kromě  toho se  splachovací  nádržky začaly  zabudovávat do stěny  a toalety se staly opět součástí koupelen.
 
Ve 21. století se dále technicky zdokonalují a začleňují moderní technologie. Dnes si při výběru  toalety  můžeme  vybírat  z variant,  které  zajistí  větší  pohodlí,  poskytnou  antibakteriální ochranu a respektují ekologické požadavky. Lidé si navíc oblíbili u WC různé vychytávky. Stále  větší  důraz  kladou  lidé  i nadesign  jak  záchodových  mís,  tak  ovládacích  tlačítek.

Toalety dnes též automatizují hygienu. Sanitární  inovace se  věnují  rovněž  boji  proti  zápachu  a  mikroorganismům.  Někteří  výrobci nabízejí sedátka s antibakteriálními vlastnostmi, které jsou zajištěny obsahem sloučenin stříbra v materiálu,  z něhož  jsou  vyrobeny.  V posledních  letech se  též  rozmohlo  využití  ventilátorů  a  odvětrávacích systémů  přímo ze  záchodové  mísy,  které se  instalují  pod  sedátko, anebo do splachovací nádržky. Moderní  jsou  dnes  i  samočistící  toalety,  které  nacházejí  využití  především  v dopravních prostředcích či veřejných   prostorách,   jako   jsou   letiště   a   nádraží,   a    které   zajišťují automatickou   dezinfekci   sedátka   i   mísy. Zvýšené   hygienické   nároky   splňuje   rovněž bezkontaktní splachování, které díky citlivému senzoru rozpozná pohyb těla nebo ruky. Další nové technologie jsou navíc každoročně představovány na mezinárodních veletrzích

Zdroj, foto: AlcaPlast


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !