Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště

5. 05. 2013 | Vaše tipy

Uherské Hradiště je příjemným místem k žití i strávení několika dnů dovolené. Bylo založeno českým králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1257 původně na ostrově řeky Moravy. Postupně se stalo přirozeným hospodářským i kulturním centrem Moravského Slovácka.

Centrum města bylo obehnáno hradbami, z nichž se dochovaly už jen zbytky a jedna z několika městských bran – Matyášova brána.

Uvnitř města leží tři velká náměstí – Mariánské s barokním morovým sloupem, Palackého náměstí s kaplí sv. Šebestiána a centrální náměstí Masarykovo, které je určitě jedním z nejrozlehlejších náměstí na Moravě. Dominantu tvoří farní kostel sv. Františka Xaverského a přilehlý komplex jezuitského kláštera, který je po velkolepé rekonstrukci kulturním srdcem města: najdete zde krásně opravený barokní, původně divadelní sál, dále informační centrum Slovácko a především rozsáhlou galerii malíře Joži Úprky. Přijedete-li do Hradiště, určitě ji navštivte. Na protější straně náměstí stojí renesanční lékárna U zlaté koruny. Vejděte dovnitř a prohlédněte si barokní malby na klenutých stropech i historický nábytek lékárny. K náměstím patří kašny - na Masarykově náměstí je barokní pískovcová kašna s delfínem (!). Prostřední ulicí se dostanete na Mariánské náměstí. Uprostřed tohoto náměstí byl postaven morový sloup jako připomínka morových epidemií v 17. a 18. století. Odtud je to jen pár metrů ke Slovácké galerii se stálou výstavou obrazů a plastik malířů a sochařů pocházejících z Hradiště a okolí od 19. století do dneška. Obnovená národopisná expozice Slováckého muzea se pak nachází ve Smetanových sadech a milovníci krojů, výšivek, kraslic a lidové keramiky si tady určitě přijdou na své.

Uherské HradištěA co by bylo dnešní Hradiště bez Slováckého divadla?! Málokteré divadlo u nás má takovou oblibu, tolik věrných diváků a fanoušků jako právě hradišťské Slovácké. Hraje se tu skoro každý den, ale sehnat lístek je považováno za umění a štěstí zároveň. Sedm tisíc předplatitelů je schopno zaplnit hlediště během každého představení do posledního sedadla. Přesto se pokuste při své návštěvě města některou z inscenací  SD navštívit... Poslední týden v červenci přijíždějí do Hradiště tisíce převážně mladých milovníků dobrého filmu na Letní filmovou školu. V obou městských kinech, v každém sále či sálku, na náměstích nebo v parku – všude se promítají během této akce desítky filmů, konají se koncerty, besedy, výstavy. Zelené plochy se zaplňují stany, město má o tři tisíce obyvatel víc a ožívá.

Přijedete-li do Hradiště jako turista, naleznete přímo v centru města několik hotelů a penzionů a spoustu restaurací, kaváren a cukráren. V městské části Vinohrady jsou historické i nově vybudované vinné sklepy, kde můžete ochutnat víno z místních vinic přímo od vinaře.

K turistickým atrakcím Hradiště patří také Baťův kanál, na kterém se můžete svézt na člunu, pronajmout si třeba i na několik dní hausbót a strávit příjemné chvíle na vodě. Pro ty, kdo jezdí rádi na kole, jsou v okolí města desítky kilometrů nových cyklostezek.

O Uherském Hradišti by se toho dalo napsat ještě moc a moc, ale lepší než hezká slova je osobní zážitek. Takže pokud právě plánujete dovolenou, nechte si pár dní i na návštěvu tohoto příjemného města na východě Moravy.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště:

Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
Hlavní město Slovácka Uherské Hradiště
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné město Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je mi líto. Ale mohly bychom udělat třeba slet Hradišťanek a holek z okolí, např. 11.11. Přijela bys?
Obrázek uživatelky
profil
už jsem tudy projíždělaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem děvčatům za hezké příspěvky, a ještě jednou Vás všechny zvu na Slovácko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekná pozvánka, môžem potvrdiť, UH je pekné mestečkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles