Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hola hola, nová dálniční známka volá!

28. 01. 2020 | Technika
Rok 2019 je definitivně za námi a s ním i platnost roční dálniční známky. Ta sice platí až do 31. ledna, novou si však můžete pořídit už nyní. Roční dálniční známka totiž platí v České republice 14 měsíců; konkrétně od 1. prosinec do 31. ledna roku následujícího po roce, kterého se emise týká.

Dálniční známka je platná v případě, je-li označená státní poznávací značkou vozidla. Jelikož je nepřenosná, je nezbytné mít u sebe také kontrolní útržek, který se s nalepenou částí shoduje ve dvoupísmenné sérii a šestimístném pořadovém čísle.

Kromě roční dálniční známky, která vyjde na 1 500 Kč, můžete volit dálniční známku měsíční za 440 Kč nebo desetidenní za 310 Kč. Všechny typy zakoupíte na čerpacích stanicích a poštách. Dbejte ovšem na to, kam známku nalepíte. V každé zemi se známka může lepit na jiné místo a v případě, že ji umístíte nesprávně, hrozí vám pokuta. V České republice se vylepuje na vnitřní stranu čelního okna v rohu spolujezdce tak, aby neomezovala řidiče ve výhledu a zároveň byla dobře viditelná.

Jak odstranit neplatnou známku?

dálniceStará dálniční známka musí být po uplynutí doby platnosti z předního skla vozidla odstraněna. Jak ji ale sundat bez poškození skla či a zanechání zbytků lepidla? Dálniční známka je totiž navržena tak, aby její odlepení nebylo snadné. Kromě toho, že je na ní silná vrstva lepidla, je zároveň i perforovaná, aby se při pokusech o odlepení začala trhat.
Vyzkoušejte škrabku na sklokeramickou desku nebo rovnou žiletkovou škrabku, která odstraní jakýkoliv druh nálepek a známek ze skla. Celý proces je velmi rychlý a pro sklo naprosto bezbolestný.

Řada řidičů volí pro odstranění klasickou žiletku, odborníci z autoservisů však tuto variantu příliš nedoporučují. Nešetrným zacházením hrozí poškrábání skla i případné zranění. Ani umělohmotná škrabka na led není ideálním řešením. Jde to s ní pomalu a na skle často zůstanou zbytky známky i lepidla. Toho se zbavíte jedině chemickými prostředky, jako je například izopropylalkohol.

Náš tip: Pokud nemáte auto schované v garáži, využijte podzemních garáží obchodních center, kde je větší teplo než venku a známka se tak bude odstraňovat mnohem lépe. Máte-li přístup k elektrice, dobrou službu vám prokáže i fén. Nikdy ho ale nepoužívejte v mraze, protože hrozí  popraskání čelního skla. Než na sklo začnete lepit dálniční známku novou, důkladně jej odmastěte.

Zdroj, foto: Auto Kelly



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !