8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hon na čarodějnice

25. 04. 2010 | Svátky

Všichni kdo si myslí, že hon na čarodějnice skončil před mnoha staletími, by se měl opět zamyslet. V minulosti bylo za čarodějnictví odsouzeno tisíce nevinných obětí (novodobé výzkumy uvádějí cca 50 000 obětí) převážně v období mezi 14. a 18. století. Ale i v dnešní době velká část světa stále věří na čarodějnictví a každým rokem díky tomu přijde o život mnoho lidí.

Jen v Indii každým rokem přijde o život mnoho lidí. Převážně se jedná o ženy, například v říjnu roku 2009 v indickém státě Džhárkhand bylo obviněno pět žen, že způsobují zlo na základě tušení místního vyhledávače čarodějnic. Dav je dovedl před velký zástup lidí, kteří je svlékli a bili dokud nezasáhly orgány. Tyto ženy měli nakonec velké štěstí, že policie zasáhla, neboť jim zachránila život. Proč tyto ženy byly obviněny z čarodějnictví? V podstatě jde o to, že se objeví někdo, kdo z nějakých důvodů obviní ženu z čarodějnictví a ta poté už nedokáže pronásledování nijak zabránit. K takovému obvinění stačí opravdu málo, třeba nemoc v rodině, neúroda, nebo jen to, že je žena příliš ošklivá či krásná. Dnešní hony na čarodějnice se spíše podobají lynči. Nejedná se tedy o žádný soudní proces. Pronásledování údajných čarodějnic je obvykle spojeno s davovou hysterií s hrozivým koncem, při kterém vyděšená a zmrzačená žena či dítě nakonec podlehne.

V Subsaharské Africe je čarodějnictví velmi živé. Dalo by se říci, že je na denním pořádku. Vysoká úmrtnost dětí byla v létech 1998 – 2003 připisována ,,nočním tanečnicím,, - čarodějnicím, které kradly dětem krev. Čarodějnice jsou zde také zodpovědné za choroby jako AIDS, rakovina, nebo dokonce i za malý penis. V roce 2006 bylo v Demokratické Republice Kongo obviněno z čarodějnictví 25 000 až 50 000 dětí, které v tom lepším případě přišli jen o svůj domov. Většinou je jim dáváno za vinu, že byly spatřeny, jak létají nebo pojídají lidské maso. Téměř na celém území Afriky je čarodějnictví hojně rozšířeno a tom svědčí i další uvedné případy. Například v Keni 21. května 2008 upálil nejméně 11 lidí obviněných z čarodějnictví. V Tanzanii o rok dříve bylo zabito 25 albínů, kteří byli také obviněni z čarodějnictví. Takové krutosti jsou v Africe na denním pořádku a převážnou část případů se nelze dovědět, neboť tyto země takové statistiky neposkytují. Obvinění z čarodějnictví se netýká pouze Afriky nebo Asie, ale jsou zaznamenány i případy v Evropě. V USA mají radikální evangelikální organizace silnou základnu, která velmi rychle roste, své stoupence mají už i v České republice.

Foto: Wikipedia

Kaculik – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Člověka doslova mrazí, co se děo v minulosti aje přímo strašné, že v době informovanosti se tolik lidí nechá ovlivnit a nechat si doslova vmývat mozky. Kde nechali vlastní rozum? Davové šílenství je tak snadno zneužitelné.
Obrázek uživatelky
profil
PĚKNÉ UŽ JSE HO ČETLA
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles