Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I vaše záda potřebují pevné nervy

14. 04. 2017 | Nemoci
Pravidelné cvičení a zdravý životní styl jsou tou správnou cestou ke zdravým zádům bez bolesti, občas ale ani ty od potíží nepomohou. Bolest zad se totiž může objevovat (a vracet) i v důsledku poškození nervů. Důležitá je proto jejich regenerace, jelikož vyživované buňky jsou silnější a lépe tak odolávají poškození a vzniku bolesti.

Důvody vzniku bolesti jsou různé, většinou se ale jedná o uskřípnutí či zánětlivé onemocnění. Prevence jako zdravý životní styl je ideální, jenže pokud nás záda již bolí, musíme svému tělu ulevit a také zvýšit práh bolesti. Nejčastěji proto saháme po analgetikách, tedy lécích proti bolesti. Bolest tak po chvíli odezní a přijde úleva. Zapomínáme ale na to, že analgetikum pomáhá pouze „na chvíli“ a příčiny bolesti zad je třeba řešit jinak. Samozřejmě je jednodušší užít pilulku, ale začneme-li pravidelně sportovat, pracovat na správném držením těla a zamyslíme se nad změnou životního stylu, výsledky se brzy dostaví i bez pilulek. Zaměřte se proto na regeneraci a výživu poškozených nervů pomocí vitamínů, které mimo jiné snižují potřebu dlouhodobého užívání analgetik, protože zvyšují jejich účinek.

bolest zadNakrmte se „béčkem“


K výživě nervů zad jsou ideální vitamíny skupiny B, především vzácné trio B2, B6 a B12. Tyto vitamíny mají přímý protibolestivý účinek a jejich vzájemná kombinace působí synergicky. Navíc tyto vitamíny zlepšují výživu nervu i svalu. Kombinace vitamínů zlepšuje metabolismus a regeneraci periferních nervových vláken, ale navíc díky svému protibolestivému účinku uvolňuje reflexní křeč svalstva. Celkově dochází ke zlepšení metabolismu. Regenerace poškozených nervových buněk je sice dlouhodobý proces, ale dobře vyživované nervové buňky se lépe hojí, jsou silnější a jsou schopné déle odolávat poškození a vzniku bolesti.

Komplex vitamínů B je tak pro činnost organismu nesmírně důležitý a jeho nedostatek může mít různé projevy. Na zvýšený přísun „béčka“ bychom si měli dát pozor především při stresu, nesprávné a nevyvážené stravě a při určitých specifických chorobách. První příznaky nedostatku vitamínu B se však neprojeví hned a už vůbec ne jednoznačně, například konkrétní bolestí nebo ochrnutím svalu. Počáteční příznaky mohou vypadat i celkem nenápadně a projevit se mohou jako únava, malátnost nebo bolesti svalů.

Vitamín B najdeme hlavně v cereáliích, droždí či v mase, jeho běžnou spotřebu ale pokryje pestrá a vyvážená strava. Spotřebu „béčka“ je dobré navýšit ve chvíli, kdy nás trápí nějaké onemocnění, viróza, únava svalů nebo celková únava organismu. Zároveň je také ale třeba dávat pozor na tvz. antagonisty vitamínu B, což jsou látky, které vitamínu B škodí, zabraňují jeho vstřebávání a některé druhy jídel dokonce snižují jeho hladinu. Sem patří například ústřice nebo syrové ryby, pozor tedy na oblíbené suši! V extrémně přehnaném množství je nežádoucí také káva či čaj.

Vyberte ty správné


Je důležité, abyste rozlišovali mezi výživovými doplňky a léky. Léky obsahují vysoké, výrobcem garantované, a tedy léčivé dávky vitamínů, zatímco u výživových doplňků dávka účinných vitamínů garantována není. Účinnost budou mít léky s dostatečným obsahem vitamínů B jen tehdy, pokud je budete přijímat pravidelně. Odborníci doporučují užívat 3-4 tablety denně, aby se projevil účinek.

cvičení na posílení zad

A jak zádům ulevit, když už bolest zaútočí? 


1) Sport. Ideální aktivitou je například plavání nebo pilates, kdy se záda a svaly zad uvolní a zpevní. Nezapomínejte však na to, že je třeba zatěžovat záda postupně a pravidelně. Nejste-li si jisti, navštivte pro začátek hodiny s instruktorem, který vás naučí správnému dýchání a jak správně cviky provádět.

2) Nohy nahoru. Lehněte si na záda a nohy si položte na nějakou vyvýšenou plochu, například na stoličku. Máte-li možnost, zopakujte i několikrát denně. Při této poloze totiž zatěžujete záda o 80 % méně než při poloze ve stoje.

3) Narovnejte se. Už ve škole nás paní učitelky napomínaly, abychom se nehrbili. Zkuste na to myslet a snažte se držet záda narovnaná, co nejvíce to půjde. Předejdete tak bolesti. Můžete si v telefonu nastavit připomínku, která vám několikrát za den pípne a upozorní vás tak na to, abyste se narovnali. Časem si zvyknete a podvědomě tak udržíte rovná záda během celého dne.

4) Vyvarujte se stereotypu. To platí především o častém sezení. Pokud většinu pracovního dne v práci prosedíte, zkuste se často procházet a protahovat se, v ideálním případě vyměňte židli za gymnastický míč nebo se na chvilku posaďte na balanční podložku.

5) Špatný polštář. Spíte-li na proleželé matraci, tělo vám brzy „poděkuje“. Na výběru kvalitní matrace si proto dejte záležet. Pokud chcete vaší páteři opravdu dopřát a vyspat se do růžova, dejte si pod hlavu malý plochý polštářek nebo polštářek pod krk, třeba naplněný pohankovými slupkami. Při spánku je totiž důležité, aby měla páteř oporu i v místě krčního prohnutí

Zdroj, foto: Bezbolestizad.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !