Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak je hrazena péče výživového poradce

22. 12. 2015 | Diety

OTÁZKA TÝDNE:

Mám nadváhu a byl mi zjištěn náběh na cukrovku – glykémii mám opakovaně trochu nad 6. Rád bych to zkusil zlepšit dietou, ale chtěl bych ji konzultovat s nutričním specialistou. Je návštěva u něj hrazena pojišťovnou? A pokud ano, musím mít nějakou žádanku?

ODPOVĚĎ:

Návštěva u nutričního terapeuta může být hrazena pojišťovnou, pokud vám ji doporučí váš lékař a pokud vyhledáte nutričního terapeuta, který je skutečně pracovníkem ve zdravotnictví a má smluvní vztah s pojišťovnou. Nutriční terapeut je samostatná odbornost a na základě smluvního vztahu může pojišťovně vykazovat ambulantně poskytnuté výkony, které této odbornosti náleží, např. vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta, sestavení nutričního plánu, edukace nutričním terapeutem aj. Vedle toho nutriční terapeuti fungují také v rámci nemocnic pro hospitalizované pacienty.

Jak je hrazena péče výživového poradceK nutričnímu terapeutovi vás může odeslat váš praktický lékař. Dá vám písemné doporučení a měl by vám také poradit, kam se obrátit. Doporučení může dát pacientovi i jeho ošetřující odborný lékař, např. diabetikovi jeho diabetolog. Připomínáme raději, že není možné, aby pojišťovna zpětně proplatila návštěvu u nutričního terapeuta, pro kterou se pojištěnec sám rozhodl a sám si ji zaplatil.

Konzultaci lékař doporučuje na základě pacientova zdravotního stavu, přičemž popsaná situace (nadváha, opakovaně zvýšená glykémie) může být indikací pro odeslání k nutričnímu terapeutovi. Edukace nutričním terapeutem o skladbě a systému stravování se provádí mj. právě po zjištěném riziku onemocnění. Následovat pak může i reedukace, která např. řeší zjištěné chyby ve stravování. Tento výkon může nutriční terapeut vykázat pojišťovně k úhradě na jednoho pacienta až 3x za čtvrtletí (výkon edukace jen 1x v roce). O potřebě reedukace by ale musel opět rozhodnout váš lékař.

Nutriční terapeut by měl pacientovi, který potřebuje zhubnout, poradit i v případě, že trpí dalším onemocněním vyžadujícím změnu stravy, jako je například právě cukrovka, nebo choroby ledvin či jater, zvýšený cholesterol apod. Proto je konzultace u odborníka výhodná zejména pro pacienty, kteří se o své nemoci nově dozvěděli a potřebují se naučit, jak ji zvládat, aby se jejich stav nezhoršoval.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !