Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak je to s babím létem

20. 10. 2022 | Zajímavosti

Včera jsem se vracela z nákupu, užívala si sluníčka a krásně zabarveného listí na stromech a snažila se tak odpoutat pozornost od té tíhy, kterou v tašce vleču. Když jsem se zastavila, abych si trochu vydechla a přendala nákup z jedné ruky do druhé, všimla jsem si na rukávu pavoučka (tedy on to byl svou velikostí spíše pavouk). Nějak se mi v tu chvíli všechno pospojovalo a na mysl mi přišlo babí léto a jak to s ním vlastně je. Když se totiž řekne babí léto, vždycky se mi vybaví samotný začátek podzimu se všemi jeho barvami a slunečnými dny, ve kterých poletují pavučinky...

Na babí léto jsem se vždycky těšila – protože jsem se narodila na začátku podzimu, mám podzim ze všech ročních období asi nejraději. Letos nás ještě koncem letních prázdnin meteorologové ujišťovali o tom, jaké nás čeká nádherné babí léto. A u nás doma jsme se jako každý rok navíc těšili na dovolenou, kterou objednáváme vždy ke konci září.

Na dovolenou jsme nakonec odjížděli vybaveni zimním oblečením. Několik vzácných dní pracovního volna jsme strávili v zimě, dešti, mlze a často i nepříjemném větru. Sluníčko na pár hodin vykouklo asi jen aby se podívalo, jak to snášíme. Ke konci naší upršené dovolené jsme ve večerních zprávách zaslechli něco o tom, že se za pár dní dočkáme krásného tereziánského léta. Zpozorněla jsem… Nejen proto, že slibované slunečné počasí se nás bude týkat zase až doma, ale hlavně proto, že jsem do té doby tento výraz neslyšela. Pro mě bylo pozdní léto (a začátek podzimu) prostě vždycky jen léto babí.

A tak jsem začala pátrat, co to vlastně tereziánské léto je a jak se – pokud vůbec – liší oproti babímu létu. Opravdu jsem se do té doby s jiným pojmem nesetkala, ani moje babička jiný název nepoužívala. K mému údivu jsem se dozvěděla, že tereziánské léto je vlastně jen jedna z částí babího léta a že tento i ostatní názvy vycházejí ze starých lidových názvů a z kalendářních jmen.

Podělím se o výsledky svého pátrání – jak to tedy je s babím létem?

Babí léto můžeme rozdělit do několika období. Prvním obdobím babího léta je tzv. mariánské léto, které nastupuje od poloviny první zářijové dekády až po dny na jejím konci – je to pravidelně se opakující několikadenní teplé a slunečné období. Charakteristický je také výrazný rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší teplotou.

Na mariánské léto navazuje tzv. ludmilsko-matoušské (někde lidmilsko-matoušské) pozdní léto, které se většinou datuje do období od dnů na konci první zářijové dekády až po dny v polovině poslední zářijové dekády. Charakteristické v tomto období jsou velké teplotní výkyvy v dlouhodobém teplotním průměru.

Třetím obdobím babího léta je tzv. svatováclavské léto nebo také léto svatého Václava. Jak už název napovídá, nastupuje v posledních zářijových dnech kolem svátku sv. Václava (28. září) a trvá po dny kolem první poloviny říjnové dekády.

Na svátek Terezy (15. října) nastává další část babího léta: tereziánské babí léto, které trvá po dny na přelomu druhé a třetí dekády října. Dny se zkracují a s nimi i doba slunečního svitu, často se proto také setkáváme s ranními nebo večerními mlhami a už i mrazíky nebo mrazy. Přesto se můžeme ještě trochu ohřát, těšit se ze sluníčka a někdy i z teplot kolem 20°C.

Tzv. šimonská chladna nastupují na přelomu druhé a třetí říjnové dekády a až do posledních říjnových dnů. V těchto dnech se už o slovo opravdu hlásí podzim se zvýšeným výskytem chladných, sychravých a větrných dnů. Časté jsou noční mrazíky, jinovatky a mlhy.

Podle dlouhodobého průměru vývoje počasí jsou šimonská chladna na konci října vystřídána oteplením a novým obdobím, kterému se říká malé babí léto nebo malé léto (nebo také léto Všech svatých). To trvá od posledních říjnových dní až po dny na konci první listopadové dekády a jsou pro něj charakteristické ranní mlhy, ale ještě poměrně teplé a slunné počasí přes den. No a toto malé léto je vlastně posledním obdobím babího léta.

Co dodat? Snad jen to, aby celé babí léto bylo pro nás všechny co nejhezčí. Ať se ještě můžeme co nejdéle ohřát a radovat se nejen ze sluníčka! Krásné dny a hodně zdraví!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak je to s babím létem:

Jak je to s babím létem
Jak je to s babím létem
Jak je to s babím létem
Jak je to s babím létem
Jak je to s babím létem
Jak je to s babím létem
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně vysvětleno,to jsem nevěděla a fotky krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsem o tom četla článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles