Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si poradit s menstruací v letních měsících?

21. 08. 2023 | Péče o tělo
Menstruace na dovolené, v horkém počasí nebo při sportování – pro mnoho žen stále důvod k obavám, že jim znepříjemní prázdniny. Přestože v létě menstruace pohodlná není, nemusí vést podle odborníků k přehnaným starostem. Ženy dnes totiž mají na výběr řadu menstruačních pomůcek, které jejich komfort výrazně zvyšují, a pokud menstruaci nechtějí na dovolené řešit vůbec, mohou ji oddálit.

Používejte alternativní pomůcky


Menstruace už dávno není jen o používaní klasických vložek. Kromě tampónů ženy stále častěji sahají po menstruačním kalíšku, který je pohodlnou a ekonomickou alternativou. Tampony i menstruační kalíšky jsou k dispozici v různých velikostech, takže si ženy mohou vybrat ty, které jim nejlépe vyhovují. Dá se s nimi bez problémů plavat, protože absorbují menstruační krev přímo uvnitř pochvy. Ženy se proto nemusí bát, že by se krev dostala do vody. S kalíškem se každá žena musí naučit správně zacházet – po vyjmutí z pochvy z něj vyleje krev, omyje ho a může znovu zavést. Není to složité.

Vyzkoušejte menstruační kalhotky


Řada žen, a hlavně mladších dívek, už dnes při menstruaci běžné hygienické pomůcky nepoužívá – nosí totiž speciální kalhotky, jejichž vnitřní vrstva absorbuje menstruační krev. Po použití se menstruační kalhotky buď ručně opláchnou, nebo vyperou v pračce. Jsou ekologické, protože se stejně jako menstruační kalíšky dají používat opakovaně. Nedochází u nich k prosáknutí krve a oblíbily si je zejména dívky v mladším věku. Ve škole nebo třeba na letním táboře díky nim nemusí nic řešit – stačí je pravidelně měnit. Vhodnou alternativou jsou podle ní i pro ženy, kterým z nějakého důvodu nevyhovují tampony nebo menstruační kalíšky.


Dbejte na správnou hygienu


Při menstruaci je důležité dodržovat správnou hygienu, na kterou je třeba dbát zvlášť při dlouhém cestování nebo na místech s horšími hygienickými podmínkami. V opačném případě hrozí nejen riziko zašpinění oblečení, ale také infekce. Pokud zůstanou menstruační tampony nebo kalíšky zavedeny v pochvě příliš dlouho, hrozí ženám syndrom toxického šoku. V takovém případě dochází k množení bakterií a ženy mohou dostat sepsi, tedy otravu krve. Tento závažný stav spojený s rozšířením infekce do celého těla může dokonce ohrozit jejich život.


Odsuňte si menstruaci na později


Menstruace se dá i oddálit – buď pomocí hormonální antikoncepce, nebo jiných hormonálních léků. Pokud například žena nečekaně odjíždí na last minute a ví, že bude mít za tři dny menstruaci, může si nechat od svého gynekologa předepsat léky, které jí krvácení oddálí. Užívat je bude po celou dobu své dovolené. Menstruace se dostaví za několik dnů poté, co je vysadí.  V případě déle plánované dovolené je možné tímto způsobem změnit menstruační cyklus s předstihem. Ženy si oddálení menstruace mohou naplánovat už na jaro a nemusí pak na dovolené myslet na každodenní užívání tabletek. Menstruační cyklus je možné v létě také úplně zastavit. Při nepřetržitém užívání hormonální antikoncepce, bez sedmidenní pauzy, je totiž tělo stále pod vlivem hormonů a menstruace se nedostaví.


Pravidelně cvičte


Křeče a bolesti, které menstruaci u některých žen doprovází, pomáhá zmírnit pravidelná fyzická aktivita. Pohyb navíc stimuluje uvolňování endorfinů, které tlumí bolest a zlepšují náladu. Při menstruaci se některé ženy cítí podrážděně až úzkostně. Jejich bolesti jsou přitom často důsledkem spasmu – křeče svalů, proto je hodně důležitý pravidelný strečink. Správné protahování udržuje svaly uvolněné a podporuje regeneraci. Zároveň ale zdůrazňuje, že pokud žena začne svou menstruaci vnímat jako velký diskomfort, a to jak z hlediska bolesti, tak intenzity a délky krvácení, měla by takovou situaci konzultovat se svým gynekologem.

Dodržujte pitný režim


Menstruační cyklus má vliv i na hladinu tekutin v těle – u některých žen může při silnějším krvácení dojít k jejich zvýšené ztrátě. Obzvlášť v horkých letních dnech je proto zásadní dodržování pravidelného pitného režimu. Příjem tekutin by se měl rozložit do celého dne. Ideální je pít vodu nebo neslazený čaj, alkohol ani káva se do pitného režimu nepočítají. Správná hydratace těla je v období menstruace velmi důležitá. U řady žen pomáhá v kombinaci s cvičením zmírňovat svalové křeče. Díky dostatečnému přísunu tekutin mohou navíc ženy předcházet otokům, které se při menstruaci také často objevují.

Zdroj: REPROFIT


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !