Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně vytáhnout klíště?

1. 04. 2013 | Nemoci
Sezóna klíšťat je v plném proudu! Předpověď aktivity klíštěte na území naší republiky je v těchto dnech na nejvyšším stupni. Jak ale správně vytáhnout zakousnuté klíště?

Co to znamená „aktivita klíštěte“?
Je to podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě. To znamená, že čím větší je počet takto „aktivních“ klíšťat, tím vyšší je i prezentovaný stupeň rizika.

Doporučení tedy zní:

Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Jak správně vytáhnout klíštěte?

Jak správně vytáhnout klíště?Klíště, jako každý jiný živočich žijící na povrchu, potřebuje dýchat vzduch. Přisáté klíště proto v žádném případě nezabíjejte pomocí jakýchkoliv olejů či mastí, které ho udusí. Ani klíště nemačkejte. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy.

Klíštěte se nedotýkejte holýma rukama, mohlo by dojít k přenosu nákazy.

Pokud na sobě objevíte přisáté klíště, místo nejprve dezinfikujte. Pokud je přichyceno jen krátce, dezinfekce může zahubit případný virus klíšťové encefalitidy.

Jak správně vytáhnout klíště?
Klíště vytahujte nejlépe: kleštičkami na klíšťata, pinzetou s kulatým či tupým okrajem nebo kartou se zářezy. Kývejte s ním opatrně doleva a doprava a mírně táhněte. Do dvou nebo tří minut by se mělo uvolnit. Pokud přece jen v ráně zůstanou zbytky kusadel, vypudí je dezinfekce, kterou na ránu opět nastříkejte.

Vytažené klíště pak zabalte do ubrousku a spláchněte do záchoda. Klíště nikdy nepalte zapalovačem apod. Hroty pinzety stejně jako potřísněná místa vydezinfikujte a důkladně si umyjte ruce.

Postup odstranění klíštěte ze psa je stejný jako u člověka. Zvířata jsou ale neklidnější, není proto zpravidla možné tři minuty klíštětem kývat ze strany na stranu. Proto je potřeba zvolit rychlejší způsob – silnější tah s mírným zakroucením.

Je jedno, na kterou stranu klíštětem kroutíte, důležité je ho nerozmáčknout a ránu pak vydezinfikovat nejlépe prostředkem na bázi jódu, tedy například jódovou tinkturou nebo jodisolem. Ale na kleštičkách, které stojí max. 30 korun, máte i doporučený směr kroucení naznačený.

VIDEO: Jak správně vytáhnout klíště?





VIDEO: Jak správně vytáhnout klíště?






Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My vždy klíště vytahovali pomocí oleje a pinzety. Jinak jsme očkovaní proti klíšťákům, ale i přesto používáme repelent. Také jsme letos vyzkoušeli novinku protector a celkem obstál SmajlíkCo musím vyzdvihnout je to, že dlouho vydrží fungovat.
Obrázek uživatelky
profil
Pokud člověk není očkovaný nebo nepoužívá repelent, ať neleze do lesa a přírody Smajlík Já v lékárně koupila repelent protector, aplikuji na sebe i svého psa a jsme v pohodě, ale bez něj bych nevylezla.
Obrázek uživatelky
profil
Super článek o vytahování klíštěte. Já se chráním vždy repelentem. Používám jak na sebe tak i na svého psa. No a teď nově jsem v lékárně koupila Protector repelent ve spreji, který je vhodný jak na lidi tak i zvířátka Smajlík Neobsahuje deet, takže se nebojím, když mi štěně oblízne nohu, že by se otrávil. Mohu jen doporučit.
Obrázek uživatelky
profil
Je to super aspon mame deti v pořádku
Obrázek uživatelky
profil
Super Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles