Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak větrat v rodinných domech a bytech

8. 11. 2010 | Moderní bydlení

Vhodným způsobem větrání přinesete do vašeho domova čistější vzduch a navíc můžete uspořit mnohdy nemalé náklady na spotřebované energie. V tomto článku představíme několik rad, jak toho docílit.


Hlavním účelem větrání je udržovat v domácnosti příjemné ovzduší a zamezit nadměrné vlhkosti, která může způsobovat výskyt plísní. Pod pojmem „správné větrání“ ovšem nerozumíme jen pravidelné otevírání a zavírání oken. Musíme vzít v úvahu i další faktory, jako jsou například rozmístnění nábytku v pokojích nebo vhodné sladění větrání s vytápěním.


zena-s-ditetemV blízkosti radiátorů musí mít vzduch dobrou možnost cirkulovat, v opačném případě ztrácí vytápění na účinnosti. Dlouhé záclony a nesprávně rozestavený nábytek mohou pohltit až 20 % tepla.


Spouštění rolet a zatažení závěsů v noci značně snižují tepelné ztráty v místnosti způsobené tepelným mostem povrchu oken. Izolace výklenků radiátorů a světlý nátěr vám uspoří až 4 % nákladů na vytápění. Rovněž dobře utěsněné spáry na oknech a dveřích zadržují energii v místnosti.


Při dlouhodobém větrání uniká z místností teplo kumulované v stěnách a předmětech. Příjemné klima se tak obnoví až po delším vytápění. Efektivnější a příjemnější je proto krátké a vydatné větrání.


Nejlepší možností, jak docílit správného větrání, je pořízení větrací jednotky. Toto zařízení využívá teploty vzduchu odsávaného z domu nebo bytu k ohřevu chladného vzduchu, který je přiváděn z venku. Příchozí a odchozí vzduch se přitom nikdy nepotkají, pouze si předají teplotu. „Vydýchaný“ vzduch je odveden ven i s pachy.


Na rušných třídách ve velkých městech je téměř nemožné okna otevřít, a to především díky hluku a prachu. Často jediným řešením, jak dostat do místnosti čerstvý vzduch, je proto právě takovéto větrací zařízení. To umožňuje dovést do místnosti svěží vzduch bez pylů a bez zbytečného hluku z ulice. Větráním při zavřených oknech získáváte po celý rok čistý a čerstvý vzduch zbavený alergenů i všech nečistot.


Výměna tepla mezi odchozím a příchozím vzduchem řeší dilema mezi potřebou čerstvého vzduchu a ztrátou tepla, o nějž přicházíme během intenzivního větrání. Běžným větráním zbytečně uniká až 35 % energie, a tedy i nákladů na vytápění. S rekuperační jednotkou CWL je celoroční návratnost až 95 % odváděného tepla.


Zdroj: KKH.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak větrat v rodinných domech a bytech:

Jak větrat v rodinných domech a bytech
Jak větrat v rodinných domech a bytech
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
větráme stále ......
Obrázek uživatelky
profil
Bydlíme u lesa a proto větráme...čisty vzdoušek je prima....
Obrázek uživatelky
profil
Bydlíme v bytě RPG, v bytě je bez větrání průvan. Otevřít se bojíme, že nám spadnou na hlavu.
Obrázek uživatelky
profil
Stále větráme
Obrázek uživatelky
profil
Větráme doma, ihned jak se vrátíme z práce. Přes noc máme otevřenou větračku.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles