Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat správný odšťavňovač?

24. 05. 2013 | Technika
Čerstvě připravené šťávy z ovoce a zeleniny jsou známé svými blahodárnými účinky na lidský organismus. K jejich přípravě jsou nejvhodnější takzvané odstředivé odšťavňovače. Jak ale najít ten opravdu ideální odšťavňovač s vysokou výtěžností a snadnou údržbou? Na co si při výběru dát pozor?

Odstředivé odšťavňovače (někdy také nazývané centrifugy) jsou nejuniverzálnějším a v domácnostech nejrozšířenějším typem odšťavňovačů. Fungují tak, že vhozené ovoce či zeleninu nejprve nastrouhají na rychle se točícím diskovém struhadle. Odstředivá síla způsobená vysokými otáčkami silného motoru následně nastrouhané kusy rozprostře po síti kolem centrálního struhadla a postará se o vylisování šťávy. Alfou a omegou dobrého odšťavňovače jsou proto výkonný motor a kvalitní nerezové síto, bez nich nikdy nezískáte velké množství čerstvé šťávy.

jak vybrat odšťavňovačHranice dostatečného výkonu motoru se pohybuje kolem 1000 W, perfektní výsledek zajistí výkon od 1200 W. Silný motor má vliv nejen na výtěžnost, ale také na celkovou dobu práce, s výkonným motorem můžete, na rozdíl od slabých odšťavňovačů, pracovat bez přestávky.
Nejlepší odšťavňovací síta jsou z mikrosíťoviny, protože mají nejvyšší propustnost šťávy. Čím více je v mikrosíťovině miniaturních otvorů, tím lépe. Pro perfektní výsledek a dlouhou životnost ostří může být zpevněné titanem. O stupeň horší provedení představuje síto, respektive disk z děrovaného plechu.
Každý odborník i uživatel vám dosvědčí, že nejnižší potenciál má děrovaný plech s plastovými okraji a předěly.

Plnicí otvor odšťavňovače by měl mít co největší průměr, umožňuje totiž vkládat i velké kusy ovoce a zeleniny. Jen tak nebudete muset ztrácet čas pracným a hlavně zbytečným překrajováním. Hledejte spotřebič, jehož otvor má minimálně 8 cm.
Odšťavňovač musí disponovat alespoň dvěma rychlostmi. To proto, že vyšší otáčky se používají na tvrdou zeleninu, jablka, mrkev nebo například ananas, nízké otáčky jsou zase dobré na citrusy, meloun či kiwi. Otáčky musí jít plynule regulovat, ideálním řešením je elektronické ovládání rychlosti.

Před nákupem pamatujte na to, že odstředivé odšťavňovače dokážou zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu, při odšťavňování obilnin, bylinek, listové zeleniny či bobulovin ale mají nižší výtěžnost. Některé „centrifugy“ se ovšem prodávají i se speciálním přídavným diskem, který ve šťávě zachovává dužinu bohatou na vlákninu a se kterým tedy můžete zpracovávat i měkké ovoce, jako jsou banány, mango nebo jahody. Jemné pyré skvěle poslouží jako základ krémových polévek, sals, dipů a ovocných zmrzlin, lze z něj také připravit dětskou stravu. Jde jen o to dobře si rozmyslet, co všechno budete na odšťavňovači chtít připravovat.
jak vybrat odšťavňovačMyslete také na údržbu odšťavňovače. Přestože se přístroj po každém použití musí rozložit a umýt, u současných kvalitních moderních strojů to je opravdu dílo okamžiku a vůbec se toho nemusíte bát. Platí, že všechny odnímatelné části odšťavňovače by mělo být možné mýt v myčce nádobí. Ke snadné údržbě přispívá celkové robustní provedení z nerezové oceli, u které stačí odšťavňovač v případě potřeby pouze lehce otřít.

Naprostou samozřejmostí u odšťavňovače musí být 100% bezpečnost. Největší jistotu vám dá jen takový odšťavňovač, který v případě, že není správně sestaven a zajištěn, zkrátka nespustíte. Neměla by chybět protiskluzová úprava nožiček. Určitě oceníte, pokud je možné napájecí kabel omotat okolo základny na spodní straně odšťavňovače – při práci vám nebude nikde překážet. Kvůli vlastnímu pohodlí se také zaměřte na tvar hubice, ze které z odšťavňovače vytéká šťáva. Měla by být speciálně vytvarována, to proto, abyste si šťávu mohli stáčet přímo do sklenice. Otáčivou hubicí zabráníte nepříjemnému odkapávání zbytku šťávy na stůl či pracovní desku.

Zásobník odšťavňovače na dužinu, která zůstává z ovoce či zeleniny, by měl mít větší objem. Pohodlněji se s ním pracuje, lépe se umývá a při zpracovávání většího množství surovin se nemusí často vyprazdňovat.

V neposlední řadě vám bude při výběru odšťavňovače dobrou nápovědou délka nabízené záruky. Někteří výrobci odšťavňovačů na své výrobky poskytují prodlouženou záruku, což je samozřejmě známka jejich vyšší kvality.

Zdroj, foto: Catler


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem casove.....
Obrázek uživatelky
profil
Povedze mi kde chodite na tie Barbory??? Ja už druhú komnatu ich mením za kľúče. A samozrejme sem som prišla neskoro!!!
Obrázek uživatelky
profil
po termínu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a eště jedna návdavkemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
čas akce
18. 06. 2013 19:01 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů
18. 06. 2013 18:56 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů
18. 06. 2013 18:51 Sebrán "Klíč" za 2 bodů
18. 06. 2013 18:47 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů
18. 06. 2013 18:43 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů
18. 06. 2013 18:36 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů
18. 06. 2013 18:31 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů

dobrý nakonec Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles