Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jana Seymourová: Laskavá královna

26. 01. 2019 | Knižní tipy
Název: Jana Seymourová: Laskavá královna
Autor: Alison Weirová
Překlad: Eva Křístková
Nakladatelství: BB art
Datum vydání: 16.11. 2018
Vazba: vázaná
Počet stran: 480 stran
Cena: 399 Kč

Pouhých jedenáct dnů po popravě Anny Boleynové obléká Jana Seymourová svatební šat, aby se stala třetí ženou Jindřicha VIII. Poslední dobou přitom zblízka sledovala, jak se králova vášeň k předchozí manželce rychle mění v ledový chlad a velkolepé dvorské slavnosti, hostiny, lovy i chodby královských paláců se náhle stávají kulisami děsivé tragédie. Jana ví, že musí porodit králi syna, jinak jí hrozí smrt.

Nová královna musí vystoupit ze stínu Kateřiny Aragonské i Anny Boleynové a dát zemi dědice, jen tak totiž může přimět krutého krále, aby s ní i s celou zemí jednal laskavěji. Sílu jí dává její víra a naděje, že se jí na tomto zkaženém světě podaří vykonat alespoň něco dobrého.
Třetí díl životopisné série: Šest tudorovských královen.

Jana Seymourová: Laskavá královnaUkázka z knihy

Jana Seymourová: Laskavá královna


„Tak na zdraví nevěsty!“ usmál se sir John Seymour a pozvedl pohár. Společ- nost přípitek opakovala.
Jana upila vína a po očku pozorovala, jak se její nová švagrová půvabně rdí. Edward vypadal, že mu jeho mladá choť učarovala. Catherine, o rok mladší než on, byla ve svých sedmnácti letech líbezná dívka. Jana se v duchu podivo- vala, jak zkušená je v umění koketerie a jak žádostivě po ní muži pokukují. Zdálo se, že okouzlila i otce. Ten Catherinin, sir William Fillol, seděl po- hodlně opřen na židli a tvářil se spokojeně – a jak by ne, když Edward měl jako nejstarší syn a dědic svého otce skvělé vyhlídky a neskrýval odhodlání vy- dobýt si úspěch. A Jana už ve svých deseti letech věděla, že pro ctižádostivého mladého muže bude sňatek s dobře vychovanou spoludědičkou bohatého vlastníka půdy velkou výhodou.

Sir William se svého času neopomněl pochlubit, že Fillolové mohou své předky vystopovat až mezi druhy Viléma Dobyvatele.
„A my, Seymourové, rovněž!“ kontroval samolibě Janin otec, vědom si svého skvělého společenského postavení.
Celkem vzato to byl víc než žádoucí svazek, hodný tak velkolepé oslavy. Dlouhý stůl v Široké komnatě na Wulfhallu se prohýbal pod tíhou mís plných vybraných pokrmů připravených pod bedlivým dohledem samotné lady Sey- mourové. Ozdobou tabule bylo maso a drůbež na všemožný způsob a středo- bodem hostiny se stal velkolepý pečený páv, po dohotovení znovu oděný do svého nádherného pernatého hávu. Sir John opatřil nejlepší vína z Bordeaux a každý z přítomných hostů měl na sobě krásné nové oblečení ušité jen pro tuto příležitost.

Za normálních okolností sídlil sir William necelých padesát mil od Wulf- hallu ve Woodlands nedaleko Wimborne, ale kvůli dceřině svatbě otevřel pro společnost své vzdálenější sídlo Fillol’s Hall v Essexu, kam celá Janina rodina – otec, matka i všech jejich sedm dětí – vážila dalekou cestu, jen aby u toho mohli být. Otec byl přitom ze své nové snachy tak unesen, že trval na tom,
aby sir William i lady Dorothy svou Catherine doprovodili, až si ji Edward odvede na Wulfhall, a oslavy tak mohly pokračovat. Matku ovšem otcovo roz- hodnutí uvrhlo do víru překotných příprav, ale všichni se nakonec shodli na tom, že se svého úkolu zhostila se ctí.


Tuto knihu Jana Seymourová: Laskavá královna koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství BB/Art.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !