Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kakao jako lék

25. 12. 2012 | Péče o tělo

Kakao a z něho vyráběná čokoláda jsou celosvětově známé a rozšířené produkty. Ne všichni však vědí, odkud se tyto pochoutky berou a že plodina, ze které se vyrábí, je doslova bezednou studnicí zdraví prospěšných látek.

Kakao se získává z mateřské rostliny známé jako Theobroma cacao. Konkrétně ze semen izolovaných z plodů této rostliny. Theobroma v řečtině znamená "pokrm bohů" a jako takový je kakao využíváno již přibližně 2000 let. Moderní civilizace bohužel na účinky surového nepraženého kakaa pozapomněla, avšak v posledních letech se k němu vrací. Potvrzují to studie prováděné odborníky na poli medicíny. Většina z nás zná kakao i čokoládu z něho vyráběnou v podobě pražené a průmyslově dále upravované pochutiny, která však většinu pozitivních účinků ztrácí. Oproti původní hořké chuti jsou pro mnohé z nás tyto ochuzené výrobky díky přídavku cukru chutnější, avšak o to méně hodnotné.

kakao jako lékKakao obsahuje okolo 300 biologicky aktivních látek a pro podporu zdraví ho konzumovali již staří Mayové či Aztékové. Pro jeho všestranné účinky bylo využíváno v lidovém léčitelství v mnoha oblastech:

- prevence a podpůrná léčba rakoviny

- antidepresivum

- zlepšování prokrvení

- podpůrná léčba při astma díky rozšíření průdušek

- antirevmatikum

- afrodiziakum

- proti únavě a vyčerpanosti

- proti vysokému krevnímu tlaku

- léčba hemeroidů

 

Obsahuje zejména velmi ceněné antioxidanty ze skupiny flavonoidů, celou řadu minerálů, vitaminů a dalších látek. Z vitaminů jsou to například vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou činnost nervového systému, z minerálů můžeme vyzdvihnout hořčík, který je nutný pro správnou funkci srdce a celého kardiovaskulárního aparátu i nervového systému. Ve stravě moderního člověka je hořčík buď obsažen v nedostatečném množství, anebo úplně chybí, což může být příčinou stále častějších případů srdečních chorob. Jeho nedostatek může signalizovat například náchylnost ke křečím v nohou.

Antioxidanty obsažené v kakau neutralizují v těle volné kyslíkové radikály, které se mohou podílet na rozvoji zánětlivých postižení kloubů. Dále volné radikály oxidují cholesterol a přispívají tím k jeho ukládání v cévách, čímž dochází k zužování lumen cév, zhoršování průtoku krve, vzniku krevních sraženin (s následky v horším případě v podobě infarktu, embolie či mrtvice) a zvyšování krevního tlaku. Testy bylo prokázáno, že množství antioxidantů v kakau převyšuje několikanásobně jejich obsah ve víně i v zeleném čaji.

Kakao obsahuje rovněž komplex látek posilujících kognitivní funkce mozku (zlepšení myšlení, bdělosti a vitality), které mohou prospět také při různých druzích psychického vypětí, ať se jedná o stres či deprese. Jednou ze složek tohoto komplexu je látka podobná endogennímu opioidu anandamidu (endogenní znamená pro tělo vlastní, tělem vyráběný), která navozuje pocit pohody, štěstí a může mít také účinky protibolestivé. Další složky tohoto komplexu zvyšují hladiny serotoninu či dopaminu různými mechanismy, čímž přispívají v aktivizaci mozku.

Další z hlavních obsahových látek kakaka je theobromin, který nese hned několik účinků. Zvyšuje průtok krve ledvinami, čímž působí diureticky (zvyšuje tvorbu moči), což se může hodit zejména při infekčních onemocněních ledvin, močového měchýře či při jakémkoli jiném infekčním onemocnění, a rovněž zvýšením diurezy snižuje krevní tlak zmenšením objemu vody v krevním řečišti, včetně zmírňování otoků. Navíc rozšiřuje průdušky, čímž zlepšuje dýchání například při nachlazení nebo při astma. V neposlední řadě stimuluje centrální nervový systém podobně jako kofein, avšak v menší míře.

Jestliže tedy chcete podpořit své zdraví po vzoru starých civilizací, které toho o přírodě a jejích darech věděly mnohé, a pokud si své zdraví rádi udržujete za pomoci tradičních metod a nehovíte příliš chemickému řešení již vzniklých onemocnění v podobě moderních léků, možná by nepražené kakaové boby neměly chybět ve vaší spižírně.

Pozn.: Nepražené kakaové boby se dají sehnat i u nás, stačí se poohlédnout například na internetu.

Silky - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
... jsem měla a mám moc ráda Smajlík nevím, zda je to jen můj pocit, ale zdálo se mi dříve kakao chutnější a o hodně tmavší Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
A proto mám kakao v obliběSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moje maminka nám vařila v neděli k snídani vždy kakao,né žádné granko.Ted vím proč jsme nebyli tolik nemocmí,když to má tolik pozitiv Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Miluju kakao, nejen proto, že je zdravé.
Obrázek uživatelky
profil
Většinu z toho jsem nevěděla!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles