Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy a kam vyrazit na lékařské prohlídky po šedesátce?

16. 10. 2020 | Péče o tělo
Nepodceňujte prevenci! Víte, kdy a kam vyrazit na lékařské prohlídky po šedesátce?


Praktický lékař: Všeobecná preventivní prohlídka u praktického lékaře se provádí jednou za dva roky a lidé by ji měli podstoupit, i když nemají žádné zdravotní problémy.


Mamograf: Screeningové vyšetření nádorů prsu by měly ženy podstoupit jednou za dva roky (v případě rizikových skupin jednou ročně). Karcinom prsu patří k nejčastějším typům rakoviny u žen a riziko narůstá společně s věkem, přičemž maximum se objevuje v období mezi 60. a 70. rokem. Navíc u starších žen jsou karcinomy často diagnostikovány ve vyšším stádiu, než je tomu u žen mladších.

Oční: Lidé nad padesát let by měli absolvovat preventivní oční prohlídku jednou za jeden až dva roky, zejména pokud mají v rodinné anamnéze zelený zákal, anebo se jim zhoršuje vidění. „Preventivní prohlídka slouží nejen k případnému stanovení dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zelený zákal. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová.

Gynekologie: Mnohé ženy, které mají po menopauze, nabudou dojmu, že se jich preventivní gynekologické prohlídky již netýkají. Nebezpečným mýtem je také tvrzení, že pokud žijí ve stálém partnerském svazku, nemohou dostat rakovinu děložního čípku, která je způsobena rizikovými typy lidského papilomaviru (HPV). Tento virus však může v organismu dřímat desítky let! Jeho přítomnost v těle dokáže s vysokou přesností odhalit HPV DNA test. „Nepodceňujte pravidelné prohlídky a prevenci ani v pokročilejším věku, nejčastěji je pozdní stádium rakoviny diagnostikováno právě starším ženám, které prohlídky opomíjely,” varuje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. Prohlídky by měly ženy absolvovat každý rok.

Zubní: Na preventivní stomatologickou prohlídku máte nárok dvakrát ročně. Právě na zubech se mnohdy podepisuje věk i celkový zdravotní stav. Senioři mohou být ohroženi nejen kazivostí zubů, ale také záněty v ústech, které dále ovlivňují i choroby srdce, plic či cukrovku.

Screening nádorů tlustého střeva a konečníku: Provádí se jednoduše a bezbolestně prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice, který si lze udělat i doma. Od 55 let se provádí jednou za dva roky. Jednou za deset let se doporučuje screeningová kolonoskopie. Zhoubný nádor střev je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění u žen.

Kožní: V rámci onkologické prevence byste si měli nechat každý rok preventivně vyšetřit znaménka na kůži. Díky tomu lze zavčasu podchytit nebezpečnou rakovinu kůže.

Zdroj: DuoVize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !