Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy se slaví Halloween v roce 2017?

10. 10. 2017 | Svátky

Halloween už dávno není pojmem, který by pro nás byl neznámý. I když se v České republice neslaví, získává stále více příznivců - přestože tradiční oslavy tohoto svátku jsou nám dost vzdálené a většinou se omezujeme na zdobení svých domovů vyřezanými dýněmi. Obchody jsou sice zaplavené různými halloweenskými dekoracemi, ale ty nás nechávají chladnými - u nás se totiž místo Halloweenu slaví tradiční Dušičky.


Přesto si pojďme o Halloweenu povědět více:

Halloween je anglosaský lidový svátek - původně starý Keltský zvyk známý jako Samhain. Keltové, kteří před 2000 lety žili na území dnešního Irska, Velké Británie a severní Francie, slavili 1. listopadu nový rok. Znamenal konec léta, sklizeň a počátek chladné, temné zimy, která byla často spojována se smrtí. A právě v noci před novým rokem slavili Samhain: jeho oslavy začínají západem Slunce 31. října a trvají do východu Slunce 1. listopadu. Je to nejmagičtější noc v celém roce - noc, kdy je nejtenčí předěl mezi světem živých a královstvím mrtvých... Keltové věřili, že duchové mrtvých se vracejí na Zemi.


HalloweenProto se během této noci dávala do oken, na zápraží před krytý vchod do domu nebo podél silnice svítící lucerna vydlabaná z tykve nebo tuřínu. Ta měla pomoci zemřelým předkům najít cestu zpět do duchovního světa, vítat je a zároveň chránila obyvatele domu proti zlým duchům, kteří způsobovali škody na úrodě a jiné potíže. Lidé v tuto noc cítili největší blízkost svých zesnulých příbuzných a přátel.

Keltové také věřili, že přítomnost jiného světa duchů usnadní kněžím předpovědi o budoucí úrodě. Pro lidi, kteří byli zcela závislí na nestálosti přírody, byly tyto předpovědi a proroctví důležitým zdrojem naděje a útěchy během dlouhé zimy.  Druidové stavěli obrovské vatry, kde shromáždění lidé pálili plodiny a zvířata jako oběti keltským bohům.

Během 9. století se v keltských zemích rozšířil vliv křesťanství, které postupně nahrazovalo starší keltské obřady. Církev se pokoušela nahradit Samhain jiným církevním svátkem. V roce 1000 našeho letopočtu ustanovila den na počest mrtvých - Dušičky, které se slaví   2. listopadu. Tradičnímu Samhainu v keltském náboženství se pak začalo říkat „All-Hallows Eve“ (neboli Předvečer Všech svatých) a název Halloween pak vznikl zkrácením tohoto anglického výrazu.

U nás si Halloween většinou spojujeme s Amerikou, ale tento náboženský a kulturní svátek se kromě USA slaví také v Kanadě, Irsku, Velké Británii, Austrálii, Japonsku, Švédsku a dalších - většinou anglicky mluvících - zemích. Nejvíce si v současné době tento svátek užívají děti: oblékají se do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu a koledují o sladkosti tradičním pořekadlem „Trick or treat“ („Koledu, nebo vám něco provedu“ - tj. pomalovávání dveří nebo automobilů atd.).

Typickým znakem Halloweenu jsou vyřezávané dýně - dříve se jako zdroj světla používaly hořící kousky uhlí, později je nahradily dodnes používané svíčky. Dále jsou to kostlivci, čarodějnice, černé kočky, duchové atd. Barvami Halloweenu jsou oranžová a černá.

Halloween byl vždy svátkem plným tajemství, magie a pověr. Bohužel již na počátku 20. století ztratil většinu svých náboženských podtextů a stával se čím dál častěji svátkem komerčním. Není pochyb o tom, že halloweenské oslavy jsou dnes výhradně komerční záležitostí. V obchodech i na internetu se to jen hemží nabídkami halloweenských kostýmů, masek, paruk, čarodějnic a dalších doplňků a dekorací včetně halloweenských parfémů! Různé akce se konají i u nás, dokonce se můžete s oživlými duchy a strašidly setkat i na některém z našich zámků nebo si rezervovat různé Halloween pobyty...

Kdo z nás ale dnes ví, co vlastně Halloween je? Možná právě proto si neškodí připomenout původní smysl tohoto svátku. Když se na něj totiž podíváme z hlediska jeho původního významu a tradic, hned se nám bude jevit jinak. Nemyslíte?

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím,že je to u nás čistě komerční věc.Hallowen a Santa Klaus k nám nepatří,jako dříve Děda Mráz. Já osobně jsem pro Dušičky a Ježíška.
Obrázek uživatelky
profil
dlabeme....svítíme..krášlíme.... a hlavně na naše drahé, co mezi námi už nejsou, vzpomínáme
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkAko malé deti sme si vyrezávali tekvice,vydlabali vnútro-dužinu a oživili ich sviečkami vo vnútri,to bolo radosti a nadšeniaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkTo jsem netušila..zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka