Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kopr vonný je možné úspěšně sušit

6. 06. 2010 | Zahrádka

Nevím ve svém okolí o jediné zahrádce, kde by se nepěstoval kopr. Mnohdy ho nemusíme ani vysévat, brzy z jara se objeví spolu s pažitkou první voňavé rostlinky kopru a dalších bylinek, na které se těšíme přes celou zimu. Kopr je jednoletá bylina, kterou od jara do podzimu většina z nás ráda konzumuje čerstvý v koprové omáčce, později ho přidáváme do nakládaných okurek, cibule a v podzimních měsících má své nezastupitelné místo při nakládání kysaného zelí, které v zimě, v době různých viróz, je plné vitamínu C.

Kopr je možno s úspěchem sušit a suchý uchovávat v uzavřených sklenicích po celý rok. Při správném sušení neztrácí kopr ani svoji typickou barvu, ani jiné, zdraví prospěšné vlastnosti.

Velmi chutným jídlem jsou voňavé brambory nebo zelené fazolové lusky s koprem. Kopr můžeme přidat i do dušené mrkve.V některý zemích se kopr používá ve velké míře při pečení a dušení ryb. Od svoji babičky jsem se před lety dozvěděla, že koprový výluh se používá i k zadělání těsta na domácí nudle. Dodá jim příjemnou chuť a vůni. Příprava je prý jednoduchá - kopr nasekáme nadrobno, dáme do nádoby a zalijeme malým množstvím vody. Po dvou hodinách kopr odstraníme a koprový výluh je hotov a můžeme ho použít. Polévka i těstoviny jsou prý aromatické a velmi dobré.  

Abychom si i v zimě mohli pochutnat na jídlech s koprem, čerstvý nasekáme a dáme do malých skleniček do soli nebo do jemného octového nálevu.Velmi dobře se dá zamrazit do malých plastových kelímků.Nesmíme však zapomenout, že je velmi aromatický a je proto nutné kelímky řádně uzavřít, abychom pak neotevřeli mrazící box a nezjistili, že všude voní jen a jen kopr. Čaj připravený ze semen kopru sladíme pouze medem, je výborným prostředkem při nadýmání.

Rovněž ze semen můžeme připravit i víno, kdy rozdrcená semena zalijeme stejným množstvím vody a bílého vína, necháme 10 minut vyluhovat a užíváme 3x denně před jídlem. Pro jeho široké upotřebení v kuchyni je oblíben a nesmí tedy chybět na našem jídelníčku.


Balinda – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
...asi mi ho zhnusili ve školní jídelně,už jak ho cítím,dělá se mi zle-ale koprovku jim doma uvařím.ale nejímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jediná bylinka,kterou nemusím
Obrázek uživatelky
profil
nesuším, ale dávám do mrazáku. Používám do koprovky, na kulajdu, ale taky tzatziky.
Obrázek uživatelky
profil
kopr suším a mám i v mrazáku ... na kulajdu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už ho mám na zahrádce.Včera byla koprová omáčka a také jsem si dala do malých sáčků.Nasekám ho a dám do sáčků a do mrazáku.Vydrží mi do příštího roku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles