MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel svatého Petra a Pavla

22. 05. 2016 | Česká republika

Děkanský kostel svatého Petra a Pavla je nejkrásnější a nejmohutnější památkou města Čáslav. Dnešní budova je výsledkem dlouholetého a staletí trvajícího vývoje. Kostel svatého Petra a Pavla je zapsán jako kulturní památka České republiky. Ať přijíždíte do Čáslavi z kterékoliv strany, vždy věž kostela uvidíte.

Původní kostelík, zasvěcený svatému Michalu, byl postaven jako panský tribunový kostel pánů z Chlumu na počátku dvanáctého století v románském slohu. Zachoval se celkem neporušený v nynějším sakristii. Ve třináctém století vzniklo raně gotické presbyterium, ve čtrnáctém století gotické trojlodí a kaple Panny Marie Bolestné, koncem patnáctého století byla zahájena výstavba věže. Kostel postihlo několik požárů. Po tom největším následovala přestavba celého kostela. Stará klenba trojlodí byla nahrazena klenbou goticko-renesanční, která je dodnes zachována.

Zařízení kostela je převážně pseudogotické. Hlavní klasicistní oltář z roku 1794 zdobí sochy svatého Ondřeje a Šimona a obraz svatého Petra a Pavla. Z původního interiérového zařízení se dochovaly renesanční kamenná kropenka a renesanční cínová křtitelnice od Jakuba Ptáčka z Kutné Hory. Vně a uvnitř kostela se nachází 37 kamenných náhrobků většinou ze šestnáctého a sedmnáctého století. Varhany pocházejí z roku 1885. Při rekonstrukci byly v podvěžní kapli objeveny ostatky slavného husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova.

kostel svatého Petra  a PavlaVěž kostela je vysoká 88,5 metrů a je třetí nejvyšší kostelní věží v České republice. Vystoupat na ni můžete po 242 schodech. První věžní místnost je Žižkova komora, pod ní je podvěžní mariánská kaple. V malém zvonovém patře spatříte zvon Václav, který sloužil jako umíráček. V hlavním zvonovém patře byly původně dva zvony – Petr a Marie, které byly za druhé světové války sundány. Nyní zde je pouze jeden zvon – Gerald a je obsluhován elektricky. Hodinové patro poznáte i zvenčí podle ciferníku hodin. Uvnitř vidíme prosklený hodinový stroj z roku 1911 od čáslavského hodináře Adamce. No a to už se blížíme k cíli cesty. Na ochoze jsou okna na každou světovou stranu. Informační karty nám prozradí, co vidíme. V patře pod ochozem dříve bydlel hlásný s rodinou. To se teda pěkně naběhal po schodech!

Při cestě po schodech a po dvou žebřících se nemusíte obávat únavy. Jsou zde rozmístěny židle, kde si můžete odpočinout. Úsilí, které při výstupu na věž vynaložíte, se vám mnohonásobně vrátí v podobě krásného pohledu na okolí Čáslavi. Při dobré viditelnosti můžete zahlédnout i Krkonoše.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel svatého Petra a Pavla:

Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel svatého Petra a Pavla
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kostelů svatého Petra a Pavla je asi hodně, u nás máme také jeden Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, přes Čáslav jsem jezdila a věž je opravdu vidět, ale že má přes 88 metrů bych neodhadla, tedy to je pořádná výška Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles