Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křen - kořenící přípravek naší stravy a také bylinka užívaná v lidovém léčitelství

26. 10. 2010 | Zahrádka

Křen je vytrvalá bylina s mohutným kořenem. Pochází z jihovýchodní Evropy, jako léčivá rostlina a kořenová zelenina se pěstuje odedávna, dnes prakticky v celé Evropě. Setkáme se s ním ve většině venkovských zahrádek, ve velkém se pěstuje v polních kulturách. Na mnoha místech křen zplaněl a vyskytuje se hlavně na březích vod, ve vlhkých houštinách a chmelnicích. Z rostliny se používá zejména kořen.

Výživné látky

Kořen křenu obsahuje především velké množství vitamínu C, mnohem více než citrusové plody. Dále vitamín E, B a provitamin A. Zahrnuje také hodně minerálních látek, především vápník, hořčík, železo a další minerály.

Kdy sbíráme kořen křenu?

Kořen křenu sbíráme na podzim od září do listopadu nebo také na jaře od března do května. Kořeny vyryjeme rýčem, očistíme a skladujeme nejlépe ve sklepě v chladu, vlhku a uložený v písku.

Jak ho uchovat co nejdéle čerstvý?

Abychom ho uchovali co nejdéle čerstvý, tak si ho můžeme zmrazit. Nastrouhaný křen promícháme  s  citrónovou šťávou, můžeme i s nastrouhanými jablky. Naplníme malé mističky a zmrazíme. Uchováváme při teplotě -18°C.

Léčivé účinky křenu

Křen působí desinfekčně, proti bakteriím a virům. Posilňuje organismus, zlepšuje trávení a využívá se zejména k léčbě ledvinových potíží a revmatizmu. Také dobře čistí játra od různých škodlivin. V léčitelství se odpradávna využíval nastrouhaný kořen křenu smíchaný s tvarohem na bolesti kloubů nebo svalů ve formě obkladů. Pomáhá také léčit záněty horních cest dýchacích, nachlazení a bolesti v krku. Nahrazoval také účinek antibiotik. Křen snižuje vysoký krevní tlak a napomáhá k rozšiřování cév. Při pravidelné konzumaci se zlepšuje schopnost soustředění a kvalita vaší paměti. Můžeme si z něj připravit sirup proti nachlazení a také křenové mléko na jaterní potíže.

Krásná pokožka

Má také příznivý účinnek na naši pokožku. Pravidelnou konzumací dvou lžiček nastrouhaného křenu smíchaného s mlékem a tvarohem po dobu několika týdnů odstraníte z pokožky pigmentové flíčky a stařecké skvrny.

Na posílení růstu vlasů

Používáme nastrouhaný kořen křenu smíchaný s olivovým olejem. Uděláme si z něj zábal, který po dvaceti minutách pořádně z vlasů umyjeme.

Použití v kuchyni

Pálivou chuť křenu zmírňuje olej, sůl a také med nebo cukr. Můžete ho smíchat s olivovým olejem a špetkou soli. Jako příloha k masu se používá nastrouhaný křen smíchaný s  jablky, který můžeme doplnit citrónovou šťávou, nebo medem. Při úpravě v kuchyni by křen neměl projít varem, aby neztratil svoji vitamínovou hodnotu. Dále se používá k přípravě omáček, k pokrmům z ryb, při nakládání zeleniny, pro lepší chuť a vůni jídel. Můžeme ho podávat také k uzeninám, zejména k šunce a k párkům.

 

Středověké i pozdější oblibě křenu napomáhala nejen jeho chuť, ale  také léčivé účinky. Považoval se za bylinu mládí, povzbuzující a celkově posilující. Nakonec křenové placky se dochovaly jako lidový lék až do dnešních dnů.

 

Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
že tu rovnou nejsou recepty na přípravu toho sirupu proti nachlazení a křenové mléko - chce to 100%-ně dodržet určitý poměr surovin
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles