Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kupujete nový televizor? Poradíme vám s výběrem a prozradíme, na co všechno si dát pozor

29. 12. 2015 | Technika
Máte pocit, že už vaše televize dosluhuje a vy se pomalu poohlížíte po jiné, nebo prostě jen chcete mít v obývacím pokoji nejnovější přístroj? Výběr nového zařízení není nikterak složitý, ale je důležité  o něm mít alespoň nějaký přehled. Naše užitečné rady vám mohou být dobrým vodítkem, abyste se snadno zorientovali v široké nabídce.

Největší neznamená vždy lepší

Před výběrem konkrétní televize je třeba zamyslet se nad několika parametry. Prvním by měla být velikost. Doporučená vzdálenost pro sledování je vzhledem ke kvalitě obrazovek cca dvojnásobek až trojnásobek úhlopříčky zvoleného televizoru a samozřejmě je tento výběr podmíněn i místem v domácnosti. Výhodou moderních plochých televizí je možnost zavěšení na zeď, kde zaberou jen minimum místa.

Vybírat můžete ze tří typů obrazovek

Technologie zobrazovacích panelů je rozdílná hlavně ve způsobu podsvícení obrazovky. Starší, dnes již nepoužívaný způsob, využíval pro podsvícení trubicové katodové světlo a označoval se jako LCD panel.

nákup televize

Technologie LED - pro podsvícení se používají LED diody. Oproti LCD má výrazně nižší spotřebu, velmi jasný a ostrý obraz (kontrast), menší tloušťku, široké spektrum zobrazovaných barev a jsou dnes jednoznačně nejpoužívanější.

Další zatím novou technologií je OLED, který využívá miniaturní organické diody, které po zavedení elektrického proudu vyzařují světlo. Oproti LED má lepší jas, barvu a kontrast, lepší pozorovací úhel, úsporu energie, rychlejší časovou odezvu (lépe snáší rychlé změny obrazu), nižší hmotnost, vyšší variabilitu provedení.

Rozlišení

Dalším důležitým kritériem je rozlišení obrazovky. Na trhu se dnes častěji setkáme s rozlišením Full HD (vyšší rozlišení), HD Ready (nižší rozlišení) a 4K Ultra HD (nejvyšší rozlišení). Budete-li si pořizovat televizor s menší úhlopříčkou do zhruba 32“, je panel s rozlišení HD ready plně dostačující pro sledování klasického televizního vysílání. Pokud se ale častěji díváte na filmy na Blu-ray a DVD přehrávači, vsaďte jednoznačně na televizi s Full HD rozlišením, která nabízí skutečně ostrý obraz. Pokud volíte větší velikost od zhruba 39“ výš, bude televizor vybavený panelem minimálně s Full HD rozlišením nebo nově i 4K Ultra HD. Ultra HD neboli 4K, což je ultra vysoké rozlišení, je novým standardem rozlišení, kdy se zobrazuje 4x více obrazových bodů než Full HD a nabízejí tak větší čistotu a detaily obrazu během sledování. Je to rozlišení, které se nabízí především u velkých úhlopříček – například ve velikosti 55“ je nabídka 4K UHD televizorů již širší než v rozlišení Full HD. A příznivou zprávou je, že jejich cena v letošním roce výrazně klesla a to téměř na úroveň Full HD televizorů.

Chytrá televize

V poslední době jsou stále populárnější SMART televize. Co pod tímto názvem hledat? SMART televize umožňuje přístup k internetu nebo různým aplikacím. V současnosti nabízejí výrobce SMART televize, které využívají různých operačních systémů, které většinou již využíváte v počítačích nebo chytrých zařízeních. Díky všem těmto operačním systémům se z televizorů stávají skutečná multimediální centra pro sledování televize, přehrávání obsahu, brouzdání po internetu, hraní her a využívaní různých aplikací. Můžete ji také využívat pro sociální sítě.


Mohu si pořídit energeticky úspornou televizi?

Ač se to může zdát jako nepodstatný parametr, tak televize běží ve většině domácností hodně hodin denně. Pokud porovnáte spotřebu třeba u 40“ ploché televize vyrobené v roce 2010 a pořízené letos, můžete ušetřit až 77 % elektrické energie – a to je zásadní rozdíl. V souladu s evropskou legislativou jsou všechny televize vybavené tzv. energetickým štítkem, který určuje energetickou třídu zařízení a umožňuje koncovým uživatelům rychlou orientaci a snadné srovnaní mezi jednotlivými modely. Aktuálně jsou běžné televizory v energetické třídě A, značná část je již i v třídě A+ a opravdu ty nejúspornější i v třídě A++.

Zdroj, foto: Kasa.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !