Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuřátko Ťutík aneb žít se slepicemi není vůbec jednoduché

25. 06. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Kuřátko Ťutík
Autor: Rožnovská Lenka
Ilustrátor: Veverková Hrnčířová Magda
Nakladatelství: Grada
Formát: 170 x 240 mm
Počet stran: 80
Rok vydání: 2013
Cena: 229 Kč

Žít se slepicemi není vůbec jednoduché. Nechte si o tom vyprávět... Na zahrádce dědečka Petříka stojí kurník a v něm žijí tři namyšlené slepice - Profesorka, Rézinka a Kokodačka. Kromě těchto ukdákaných tetiček bydlí v kurníku ještě nesmělý a dobrosrdečný králík Truhlík, kterého si nafoukané slepice rády dobírají. Když dědeček Petřík přinese na dvorek malé kuřátko jménem Ťutík, nevynechají slepice ze svých potměšilých žertů ani nezkušené kuře.

Rožnovská Lenka - Kuřátko ŤutíkSlepice ale netuší, že jejich lumpárny jsou pro Ťutíka velkou příležitostí k tomu, jak získat ostruhy a proměnit se v silného kohoutka, který se nezalekne ani kouzelníka Mrákoty a vyvede zvířátka ze všech nebezpečí. Pohádkový příběh Lenky Rožnovské je určen dětem od předškolního věku.

O autorce knihy Kuřátko Ťutík:


Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku.

Ukázka z knihy Kuřátko Ťutík:


V kurníku

Za kopcem jménem Hrbatá bába je útulná zahrádkářská osada. Jsou v ní zahrádky jako malované. Poslední zahrádka patří dědečkovi Petříkovi. Je to zahrádka malá, ale čistá a pěkně upravená. Nekvetou v ní ani lilie, ani chryzantémy, neroste v ní ani chřest, ani pas-
tinák, nestojí v ní chatka, ale kurník. Kurník je malý přístřešek pro slepice. Jsou v něm ku-
kaně. Kukaň není hnízdo pro kukačku, ale je to proutěný domeček. Je vystlaný slámou a místa je v něm tak akorát pro jednu slepičku. Slepička se v kukani uvelebí a snese vajíčko.

Někdy je vajíčko bílé, jindy dohněda, někdy se povede vajíčko velké, jindy zase malé, jak kdy. Je-li vajíčko povedené, slepička se kdákáním pochválí. Když slepice snese vajíčko, jde si za odměnu vyhrabat zrníčko. K večeru je slepička z věčného kdákání, snášení vajec a hrabání tak utahaná, že chodí brzy na kutě. Vyskočí na hřad, hlavičku schová pod křidýlko,
zavře oči a spí.

Pšš, nerušte! V kurníku dědečka Petříka už se klimbá. Na hřadě odpočívají tři slepičky – tři tetičky. Vlevo na hřadu spí slepička Kokodačka. Dědeček Petřík ji tak pojmenoval, protože umí krásně kdákat. Její kokoko kdák kdák zní, jako by zpívala umělkyně z národní
opery. Vpravo spí slepička s rezavým peřím. Pro to své rezavé peří dostala jméno Rézinka. Mezi Kokodačkou a Rézinkou má své místečko Profesorka. Je to slepička nejstarší, ale ze všech nejdůležitější.

No, nejdůležitější, abyste věděli, ona se tak cítí. Myslí si, že když je nejstarší, má největší slepičí mozeček, a proto může do všeho kdákat a mít poslední slovo. A také má kolem očí tmavší pírka, vypadá to, jako by měla brýle. Málem bychom zapomněli na Truhlíka! I on bydlí v kurníku. Truhlík je králík, přespává v bedničce od brambor. Je to králík bulík. Kam ho ráno posadíš, tam ho večer najdeš. Slepice Kokodačka, Rézinka a Profesorka si ho proto rády dobírají.

Knihu Rožnovská Lenka - Kuřátko Ťutík koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !