Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 25.05. 2024
Dnes má svátek Viola
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce

2. 05. 2009 | Zahrádka

Květen, jak již název tohoto měsíce napovídá, je měsíc, kdy se nachází v přírodě největší paleta barev.  Zahrádky jsou plné kvetoucích stromů, keřů, záhonků i trávníků, ba i v oknech se objevují první kvetoucí balkonovky. Všude voní jaro, bzučí pilné včelky a zahrádkářům nastává další období v péči o zahradu.

Pokud jste ještě tak neučinili, rozestavte sběrné nádoby na dešťovou vodu.

Ideální čas na natírání plotů, dřevěného a kovového zahradního nábytku, pergol a konstrukcí.

Květen na zahradě - kvetoucí jabloňUpravujeme chodníčky a cestičky, likvidujeme na nich plevel, zařezáváme okraje trávníků kolem cest a květinových záhonů.

Důležitá je zvlášť na počátku května péče o půduokopáváme, zavlažujeme (suchá půda je zvlášť nebezpečná pro košťáloviny, ředkvičku a ředkev – množí se dřepčíci), provzdušňujeme a přihnojujeme, zbavujeme plevele. Bojujeme proti škůdcům, avšak s opatrností, abychom neuškodili včelkám, svým největším pomocníkům v péči o bohatou úrodu.

Proti vrtuli třešňové navěsíme na stromy desky s lepem, na jabloních hlídáme výskyt vlnatky krvavé (hnízda vlnatek potíráme štětečkem namočeným v mýdlovém roztoku s alkoholem). Proti obaleči jablečnému používáme též roztok mýdla. Proti háďátku jahodovému se osvědčil vysazený aksamitník. Nejúčinnější boj proti škůdcům je, když provádí ošetření současně všichni zahrádkáři v okolí.

V tomto měsíci sklízíme první zeleninu. Pokud sklízíme ze skleníku, nejvhodnější je trhat ji ráno, kdy je v zelenině nejméně dusičnanů. Skleníky a pařeniště hodně větráme.

V květnu je nejúčinnější boj proti krtonožkám. Mají chodbičky mělce pod povrchem půdy. Při opatrném rozhrnutí se dostaneme až do hnízda, jehož obsah zničíme a zamezíme tím jejich množení. Proti krtkům použijeme aromatické rostliny, které krtci nesnáší, nebo rozpůlenKvěten na zahradě - hlízaé stroužky česneku, které vkládáme do krtčích chodbiček. Krtci se nesmí hubit, jsou chráněni, tak ať se přestěhují o zahradu dále – jen ať si je sousedi taky užijou ;-)

Hlídáme si počasí, a když hrozí pozdní mrazíky (ledoví muži), chráníme choulostivější rostliny přikrytím a zálivkou před omrznutím. Po ledových mužích přestěhujeme truhlíky s balkonovými rostlinami na terasy, balkony, za okna a veškeré rostliny, které mohou být venku, vystěhujeme ze skleníků a zimních zahrad, aby se mohly tyto vyčistit a vydesinfikovat, zbavit všech škůdců, a aby byly připraveny na další zazimování rostlin.

Každá práce má svůj čas…

1. květnový den je vhodný na sečení trávy, setí zeleniny a sázení brambor a pro práce s vodou – zalévání, drenážování, odvodňování, opravy břehů potůčků a jezírek, sázení leknínů a vodních rostlin.

Květen na zahradě - nezapomínáme na zalévání2. a 3. 5. Opět den pro péči o trávník – sekání, dosévání, zavlažování, zakládání nového, také příznivá doba na vysévání fazolí, tykve, kukuřice, okurek, sázení rajčat, okurek, paprik, celeru. Lze též roubovat stromy. Chcete-li mít brzkou úrodu rajčat, sázejte je k jižní stěně (50 cm od zdi).

4. a 5.5. Den vhodný na osévání trávníku, výsadbu letniček, popínavých rostlin, přepichujeme vzrostlé rostliny vyseté v březnu.

6. a 7.5. sázíme jiřiny, mečíky, slaměnky, trvalky a vodní rostliny. V těchto dnech je nejlépe sbírat pampeliškové květy na med.

8. a 10. 5. Sázíme túje, byliny, hodně zaléváme a můžeme řízkovat byliny. Také je vhodný den na sázení zeleniny, letniček a vodních rostlin.

9. 5. V tento den sbírané léčivé rostliny mají největší sílu. Přihnojujeme rostliny na list.

11. a 12. 5. Den vhodný na ničení škůdců na povrchu země a na sázení luštěnin, okurek, rajčat, patizonů a popínavých rostlin.

Květen na zahradě - meruzalka kvete13. – 15. 5. Přihnojujeme rostliny na kořen, vytrháváme plevel – v tento den plevel vytržený již neporoste. K růžím, keřům a trvalkám dáme drcenou kůru, která brání vysychání.

16. a 17. 5. Den vhodný na boj proti škůdcům postřiky. Odstraňujeme odkvetlé květy na rostlinách, aby se zbytečně nevysilovaly. Kontrolujeme, zda nebyly rostliny napadeny škůdci.

18. a19. 5. Hodně zaléváme.

20. – 22.5. Sklízíme úrodu, vyvazujeme skleníková rajčata a okurky, sejeme na záhony tykve a užíváme si jarního koncertu ptactva a bzukotu včel, relaxujeme.

23. a 24.5.  Likvidujeme škůdce v zemi, přihnojujeme na kořeny, vytrháváme plevel, množíme okrasné dřeviny hřížením a řízkováním. V těchto dnech můžeme vysévat pozdní mrkev, vodnici a červenou řepu. 24. 5. – den vhodný k ozdravování neprospívajících a nemocných rostlin (ořežeme je).

25.a 26. 5. Větráme ve sklenících a pařeništích, kontrolujeme rostliny, zda nejsou napadené škůdci. 26. 5. relaxujeme u stránek Chytré ženy, Květen na zahradě - sazenička okurkynebo si jen tak posedíme na zahradě, neboť práce s půdou ani rostlinami není v tomto dni vhodná.

27. a 28. 5.  Nesklízíme žádnou úrodu k uskladnění, neboť by se kazila. Sklízíme pouze pro okamžitou spotřebu. Den vhodný k sázení rajčat, paprik, okurek a vysévání listové zeleniny. V tyto dny hodně, ale opravdu hodně zaléváme.

29. a 30. 5. Sekáme trávník, můžeme zakládat nový, pečujeme o jahody (provzdušníme kolem nich velice opatrně půdu, plejeme), roubujeme ovocné stromy, den vhodný na ničení plevele.

31. 5. Den velice vhodný na sázení, setí a přepichování rostlin.

Po vší té práci si dopřejte posezení pod rozkvetlými stromy a užívejte si krásného jara.

                                                                          Jarmila Hašková – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce:

Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
Květen na zahradě – jeden z nejkrásnějších měsíců v roce
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já už chci květen ...........! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný článek,poučný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článeček, květen patří mezi nejkrásnější měsíce v roce. Když je alergik a nejezdí k moři, tak si může zajít do solné jeskyně a podniknout výlet do našich hor.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles