Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Anthurie - exotická krása i u vás doma

9. 10. 2008 | Zahrádka

Těžko byste mezi pokojovými rostlinami hledali vznešeněji a exotičtěji působící krásku. Možná proto také nepatří na pultech květinářství mezi nejlevnější, ale za správnou péči se vám tato překrásná rostlinka brzy odmění elegantními květy a to i na nepříliš slunném stanovišti.

V květinářstvích se nejčastěji setkáme se třemi barevnými variacemi květenství anthurií (toulitky); s červenou, růžovou nebo bílou. Květ tvoří barevný jakoby voskový toulec se žlutou nebo oranžovou palicí. Podle ní také dostala anthurie svou přezdívku – prasečí ocásek.

Kvetoucí anthurieAnthurie pochází z deštných pralesů Jižní a Střední Ameriky a tady musíme hledat původ specifických podmínek pro její pěstování. Základem je správná teplota. V létě by se měla pohybovat mezi 18 – 21°C a v zimě by neměla klesnout pod 15°C. Ani voda na zalévání nesmí být studená. Musíme ji nechat dostatečně dlouho odstát (nejlépe přes noc) v místnosti, ve které anthurii pěstujeme. Při zalévání musíme dát pozor, aby se voda nedostala na květy; vznikaly by na nich nepěkné skvrny. V létě zaléváme 2x týdně, v zimě postačí 1x.

Abychom rostlině alespoň trochu vytvořili podmínky podobné těm v tropickém pralese, musíme dbát také na dostatečnou vzdušnou vlhkost. Květináč proto postavíme na misku s vlhkými oblázky a alespoň 4x do týdne rostlinu porosíme. Opět pozor na květy. Nedostatek vlhkosti také poznáte podle zaschlých nebo svinutých listů. Ale POZOR! Zhruba jednou za čtvrt roku byste měli nechat zeminu mírně proschnout, abyste předešli vzniku houbových chorob. Není nic horšího, než trvale přemokřená hlína!

Světlo – další důležitý bod v životním cyklu rostliny. Anthurii dopřejeme nejlépe jasné stanoviště bez přímého slunce, ale snese i polostín a i zde bude nádherně kvést. Abychom podpořili tvorbu květů, musíme také rostlinu pravidelně hnojit. Během vegetační sezóny (březen až srpen) hnojíme dvakrát týdně běžným hnojivem pro pokojové rostliny, v zimě vůbec ne.

Kvetoucí anthurie v tropickém skleníkuAnthurie milují rašelinovou zeminu, ale neurazíte je ani substrátem pro kvetoucí pokojové rostliny. Rostliny přesazujte vždy na jaře a až tehdy, když kořeny začínají prorůstat odtokovými otvory v květináči (při té příležitosti je můžete i rozmnožit dělením). Na dno květináče nasypte trochu keramzitu. Tím zajistíte rostlině dobrou drenáž a zabráníte případnému uhnívání kořenů z přebytku vody.

Nejvhodnější odrůdou pro začátečníky je anturium scherzerianum. Má sice menší květy, ale zato snese i občasné mírnější přehmaty a zapomenutí zejména v zálivce. Anthurium andreanum se vyznačuje většími květy vhodnými k řezu a Anthurium crystallium se může chlubit ozdobnými listy se světlou žilnatinou.

Takže pokud milujete exotiku a chtěli byste mít její malou část i u sebe doma, určitě si domů pořiďte alespoň malou anthurii scherzerianum. Ale kdo ví, možná se u vás časem zabydlí pěkná sbírka těchto fantastických rostlinek.


Notburga
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
MÁM DOMA RŮŽOVOU, JE OPRAVDU NENÁROČNÁ. KRÁSNĚ SE ROZRŮSTÁ A KDYŽ JEDNY KVĚTY ODKVETOU, KVETOU DALŠÍ OPRAVDU DOPORUČUJI I ZAČÁTEČNÍKŮM.
Obrázek uživatelky
profil
Mám doma bílou i červenou, nenáročná kytička všem dobrým pěstitelům doporučuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pači sa mi viac tá biela...ale inak sa volá
Obrázek uživatelky
profil
doma to pestovať neviem
Obrázek uživatelky
profil
Daří se mi je pěstovat a nijak moc se jim nevěnuji. Mám jednu velkokvětou a plné trojdílné okno těch s menšími květy. A hodně již po přesazení rozdaných známým. Je to moc pěkné, když je jich celé okno. A kvetou pořád.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles