8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květiny do dětského pokoje na léto

2. 05. 2012 | Moderní bydlení
Květiny v dětském pokoji jsou nejen krásnou dekorací, ale pomáhají také zvyšovat kvalitu prostředí, ve kterém dítě přebývá. Jsou přínosem pro dětský organismus. Dokážou snižovat množství škodlivých látek v ovzduší, například prachu, zvyšují vzdušnou vlhkost. Rostlinky působí dobře na psychiku, ovlivňují také náladu.

Nejen samotná květina, ale i květináč působí dobrým dojmem. Na trhu je spousta barevných a ozdobných květináčů, ve kterých budou kytičky v dětském pokojíčku vypadat hezky. Rostlinku můžeme ještě ozdobit drobnými dekoracemi a zápichy. Zajímavý květináč si můžou větší děti vyrobit samy. Do dětských pokojíčků volíme takové rostliny, aby děti zaujaly a jejich péče nebyla moc náročná, aby to děti zvládly.

Nejen kvetoucí květiny, ale také rostlinky, jejíž ozdobou jsou jenom listy. Výběr rostlin volíme podle věku dítěte. Květiny umístíme na takové místo, aby dítka při hře o ně nezavadila. Některé nenáročné rostlinky můžou děti pěstovat ve skupinkách, jako rodinku. Pro takovéto pěstování se hodí například africká fialka, která je vhodná pro celoroční pěstování.

Druhy květin

Gerbera je krásná květina, která oživí dětský pokojíček. Má jednoduché nebo složené květy ve tvaru sedmikrásky se žlutým terčem uprostřed. Kvete v krásných barvách od května do srpna. V barvě bílé, žluté, růžové, červené a oranžové. K pěstování do dětského pokoje se hodí varianta s nízkým květním stvolem. Gerbera potřebuje ke svému růstu prosvětlené místo, na světlém místě poroste výborně. Neprospívá jí přímé sluneční světlo, které může rostlince uškodit. Rostlinku zaléváme dešťovou nebo odstátou vodu tak, aby zemina nevyschla a zároveň nebyla přemokřená, protože může dojít k uhnití kořínků.

Kaktusy a sukulenty jsou zajímavé rostlinky, které mají neobvyklý a zajímavý vzhled. Největší ozdobu těchto sukulentů jsou nádherné květy v různých barvách. Rostlinky nejsou náročné na pěstování. Patří k suchomilným rostlinám, které potřebují dostatek světla. I když ji zapomenete několikrát po sobě zalít, tak vám neuschne, horší by bylo rostlinku přelít, uhnily by vám kořeny.

Opuncie, pro děti je zajímavá tím, že pěkně kvete a dává sladké jedlé plody. Má krásné žluté, červené až fialové květy, které měří až 10 cm. Plody, které postupně z květů dozrají, jsou jedlé a sladké. Z těchto plodů se připravují lahodné dezertní krémy. Pěstování rostlinky není nijak náročné. Snáší dobře dlouhá období sucha. Vyžadují dostatek světla a tepla. V létě je bez obav můžeme vystavit přímému slunci. V době kvetení a nasazování plodů je třeba zvýšit mírně zálivku.

Aloe vera - tato léčivá rostlinka má ráda slunný parapet. Má dužnaté listy zajímavé barvy a malé nároky na zálivku. Velmi dobře snáší pokojové podmínky. V létě může být na plném slunci, které rostlince neublíží. Rostlinka je také užitečná. Šťáva z listů se doporučuje k potírání drobných ran a urychluje hojení.

Gymnocalycium, tento kaktus je ideální pro děti. Nemá příliš husté trny a z jeho výrazně zbarvené horní části vykvétají nádherné květy. Kvetou v barvách růžové, červené, lososové, karmínové a oranžové. Nejlépe jim prospívá slunné stanoviště, mezi zálivkami může substrát mírně vyschnout.

Africká fialka je krásná a nenáročná květina. Ke svému růstu vyžaduje hodně světla, proto ji umístíme na světlém místě. Listy mají tmavozelenou barvu a jsou pokryty krátkými chloupky. Její květy mohou být od bílé, přes růžovou, červenou až po klasicky fialovou. Přímé sluneční záření rostlince škodí. Africká fialka kvete po celý rok. Zalévá se zásadně do misky, pravidelně odstátou vodou.

Šáchor, rostlinka, která působí dobrým dojmem. Krásné dlouhé stonky, které vypadají jako deštníčky, jsou pro děti zajímavé. Protože je šáchor bahenní rostlinou, miluje vodu. Rostlince se dobře daří na světlých a teplých místech s dostatkem vody v misce. V létě ji můžeme rosit.

Mucholapka podivná, tato masožravá rostlina se podobá malé otevřené tlamičce, na jejíchž okrajích jsou malé „zoubky". Celá rostlina je hráškově až tmavě zelená. Má krátké listy, které mají na vnitřní straně citlivé chloupky. Z jedné rostliny může vyrůst až 6 tlamiček oválného tvaru, které loví neopatrný drobný lezoucí a létavý hmyz. Pro děti je taková rostlinky zajímavá. Mucholapka - kořist láká na sladký nektar, který produkuje na okrajích pastí. Například mravence, pavouky, mouchy a vosy. Rostlinka má ráda vlhký vzduch a teplo s plným sluncem.

Korálkovník /nertera/, květina je oblíbená pro své ozdobné plody, které vypadají jako korálky. Bobulky jsou oranžové nebo žluté barvy s malými lístečky. Rostlinka je menšího vzrůstu. Rostlinka má ráda hojnou zálivku, zaléváme do misky pod květináč. Umístíme ji na světlé místo s malým množstvím slunečních paprsků. Krásné korálky zůstávají na rostlince na podzim i v zimě.

Fíkusy jsou pro malé zahrádkáře ideální rostlinkou. Jejich krásně zelená barva uklidňuje. Pěstují se v různých provedeních s velkými nebo drobnými listy. Jeho listy mohou být zelené, bělozelené nebo zelenožluté barvy. Daří se mu dobře na světlém místě s pokojovou teplotou. V létě rostlinku zaléváme dvakrát týdně. Rostlinka je vhodná pro alergiky. Do dětského pokojíčku můžeme dát také jiné druhy květin, ozdobných listem, záleží jen na vás, které si vyberete.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
s predstavením jednotlivých kvetov, vhodných do detských izieb. Je to inšpiratívne.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné a poučné.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles