Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Leoš Šimánek a jeho putování za přírodními divy Tichomoří

10. 12. 2011 | Vaše tipy
Při svých cestách za dobrodružstvím navštívil Leoš Šimánek se svou rodinou několikrát Havaj. Havajské ostrovy jsou souostrovím, které se nachází v oblasti severního Pacifiku. Důkladně procestovali všech šest hlavních ostrovů, a to nejen v létě, ale také v zimě.

Jejich cesta začala v Oahu a pak pokračovali postupně od severozápadního Kauai přes Maui, Lanai, Molokai na Hawaii-Big Island. Mezi jednotlivými ostrovy se přepravovali místními letadly. Na ostrov Lanai se dostali lodí.Jejich cesta trvala čtyři měsíce za tuto dobu se snažili vyfotografovat co nejvíce přírodních krás a zajímavostí. Po celou dobu se na Havajských ostrovech věnují především pěší turistice. Dostávají se do málo známých končin, do míst, kde se běžný turista nedostane.

O Havaji tento známý cestovatel a fotograf prozradil, že nikde na světě neviděl tolik krásných přírodních krás na tak malé ploše. Při svých cestách obdivují tu nejhezčí přírodu, rozmanité pobřeží s překrásnými plážemi, kde barva písku září od bílé až po černou jako uhel. Pláže lemují po celé své délce kokosové palmy. Podél pobřeží se táhnou hory porostlé bujnou vegetací. Zajímavá jsou údolí, do kterých stékají vodopády až k řekám a potokům. Ostrovy jsou známé gigantickými kaňony, vysokými skalními útesy, které mají vulkány a stoupají z hlubin do vysokých výšek. Aktivní sopky chrlící žhavou lávu, které ještě nedávno stékalo až do vod oceánu. Patří mezi tropické oblasti, kde východní strana je bohatá na srážky a západní strana je většinou suchá.  S výškou se mění i teplota, vrcholky nejvyšších sopek Havaje jsou v zimě pokryty sněhem.  Ze sopek je úžasný pohled na okolní hory a nekonečnou vodní plochu Pacifiku. Jednu ze sopek sjížděli na horských kolech až přímo k moři. Při zimním pobytu ha Havaji vyrazili s horolezeckými lyžemi na nejvyšší sopku Havaje.

O´AHU

Je nejhustěji obydlený ostrov. Patří mezi politické, kulturní a hospodářské centrum Havaje. Nachází se tady velké množství písečných pláží, stále zelená a suchá pohoří. Nejznámější pláže jsou  v Honolulu, nad kterými se nachází vyhaslá sopka. Jsou tady ananasové plantáže. Na východní straně ho dominuje stále zelená pohoří prudce se zdvihající od plochého pobřeží. Západ tvoří suché o něco vyšší pohoří s nejvyšší horou ostrova. Podél pobřeží jsou rozesety různé skalnaté ostrůvky, jeden z nich vypadá jako Číňanův klobouk. Na jedné straně ostrova je také zatopený kráter sopky s překrásnou pláží, korálovým rifem a množstvím barevných ryb. Nejhezčí východní strana Havaje je porostlá tropickou vegetací a jsou tady také vodopády. Původní flora se nachází v nezalidněných údolích nebo na prudkých horských srázech.V Honolulu je postaven honosný palác, který je jediným královským palácem ve Spojených státech. Dnes je O ´AHU turistické centrum, dříve byly na těchto místech močály, protkané potoky, eldorádo buvolů a vodního ptactva. Na havajských plážích se konají svatební obřady, svatebčany v krásných šatech přivezou dlouhé bílé limuzíny, které zaparkují přímo na pláži. Zástup svatebčanů s družičkami doprovází snoubence až k moři.

KAUA´I

Ostrov jako zahrada rozmanitý s překrásnou krajinou.
Zůstává ve své původní podobě, málo obydlený a turismus zde nezakořenil. Krásná příroda posloužila i jako kulisa k filmu King Kong a Jurassic  Park, pro nás dobře známých.  Velká část ostrova   je porostlá původní tropickou vegetací. Uprostřed se nacházejí obrovské nepropustné bažiny. Na plantážích se pěstuje cukrová třtina a na polích zelenina. Na ostrově KAUA´I si vypůjčili kajaky  a vypluli po řece k jednomu z tamních vodopádů, které bylo v tůni pod ním bylo výborné koupání.

MAUI

Krásný ostrov  se spoustou zajímavých míst. Na ostově můžete pozorovat východ slunce z vrcholu sopky. Skaliska jsou protkána  podzemními chodbami s otvory na povrchu. Vlny se tlačí do otvorů, ze kterých nahoře vystříkne vysoký gejzír. Je tady krásná zátoka a v ní menší pláž s  černým lávovým pískem, z jedné strany ohraničená kvetoucími keři, tropickou vegetací a kokosovými palmami.

LANA ´I

Patří mezi nejmenší z šestice souostroví.
Nejzajímavější na ostrově je Zahrada bohů. Kde na plochém pouštním návrší, který je vytvořený z červeného pískovce, jsou roztroušeny rudé kulaté balvany v různých velikostech. Balvany vypadají, jako by je na toto místo obrovití bohové naházeli. Na ostrově je největší ananasová pláž na světě.


MOLOKA´I

Je to vulkanický ostrov, má malou rozlohu a patří k těm nejznámějším. Podél pobřeží jsou vysoké pískové duny a dlouhé pláže. Jsou tam krásné vodopády, které se řítí ze strmých strání přímo do hlubin. Záliv je obklopený skalami a uzavírá jej nádherná pláž. Pláže jsou pohádkově krásné. Ostrov si zachovává svůj původní raz a klidný životní styl.

HAWAI´I

Big Island, tento Velký ostrov, patří mezi největší ze šesti ostrovů. Je vulkanického původu, má stále aktivní sopky, Patří mezi nejzajímavější ostrovy. Je ze tří čtvrtin sestaven ze sopek. Jsou to protáhlé hory, v zimě pokryty sněhem.  Ostrov je porostlý bujnou tropickou vegetací. Nachází se tady nejvyšší hora světa Mauna Loa. Na Velkém ostrově se vydali na kajacích po moři, podél západního pobřeží k místu, kde byl kdysi domorodci zabit známý mořeplavec kapitán James Cook.  Na Velkém ostrově projížděli také národním parkem podél řady kráterů až na pobřeží. Na tomto místě ještě před pár léty stékala z kráterů žhavá láva přímo do moře. Z koňského hřbetu je na nejrozsáhlejším ranči krásný pohled na  sousední ostrovy a nekonečnou plochu Pacifiku. Zajímavé je, že si můžete na ostrově v jeden den zalyžovat a také se okoupat v moři. Svou cestu zakončili výletem na lodi podél západního pobřeží, kde se vydali pozorovat velryby, stáda plejtváků, kteří  dorazili od pobřeží Aljašky do havajských teplých vod, kde se samicím rodí mláďata.

Putování známého cestovatele i fotografa po Havajských ostrovech je velice zajímavé.  Jeho podnikavé cesty za dobrodružstvím si můžete vychutnat na jeho cestopisných přednáškách, které se konají po celé zemi, nebo si je můžete přečíst v jeho cestopisných knihách.



Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
diašou pana Šimánka, letos tedy ne, už jsme viděli, jinaj souhlasím s názory ostatních, má svá vystoupení velmi zajímavá.
Obrázek uživatelky
profil
hezký dárek pro toulavé povahy...
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
jsem absolvovala, mám i několik knížek. Pana Šimánka mám ráda a celou jeho rodinu obdivuji.
Marti, moc pěkně jsi knihu Havajské ostrovy popsala.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles