Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd

31. 10. 2012 | Česká republika

Lysá hora je nejznámější a taky nejvyšší hora v Beskydech a já bych Vám o ní chtěla podat více informací a údajů. Hora je opravdu v mnoha ohledech i zajímavá. Hodí se pro výlety s rodinou či přáteli, jak v zimním počasí, tak i v létě, na jaře i na podzim.

Lysá hora měří 1323 metrů nad mořem, takže výšlap na ni je skutečně úctyhodný.  Na vrcholu se nachází telekomunikační vysílač, meteorologická stanice a několik horských chat pro turisty.

Moc známé není, že samotnému vrcholu Lysé hory se přezdívá "Gigula". Je zde několik přírodních rezervací - Mazák, Mazácký grúnik, Malenovický kostel, známé vodopády Satiny, Ondrášovy díry a dokonce i koryto řeky Ostravice. Bohužel vrchol Lysé hory dokonce i v minulosti poškodila a to značně průmyslová těžba dřeva. To dokazuje jen to, jak můžou být lidé k přírodě opravdu bezcitní a zlí.

Lysá horaKvůli nadmořské výšce je Lysá hora největrnějším, nejchladnějším i nejdeštivějším z míst v celé České republice, ale to Vám přece krásnou vycházku nemůže pokazit. Průměrná roční teplota činí přibližně 2,6 °C, kupodivu nejdeštivěji je zde právě v červenci, kdy my v dolních místech prožíváme opravdová vedra a tepla. Zato sněhu na Lysé hoře bývá opravdu moc a moc a příroda je pohádková a doopravdy kouzelná. V zimě opravdu stojí za to se sem vydat. Sníh je zde přibližně od října až do května, někdy dokonce i do pozdějších měsíců.

Jak jsem psala výše, je zde i mnoho turistických chat - bufet Šantán, turistická ubytovna Kameňák a horská chata Lysá hora, ve všech těchto zařízeních výborně vaří. Dokonce se zde obnovuje i vyhořelá chata Petra Bezruče, která zde stála kdysi.

Na Lysé máme také i stanici horské služby, která je v provozu neustále. Nemusíte se tedy bát ani o své bezpečí. Horská služba je vždy připravena a v pohotovosti.

Máme tady i skautský pomník - mohyla Ivančena, na památku popravených českých skautů. Nachází se pod hřebenem Lysé ve výšce 925 m n.m.

Máme tu také i pověst. Údajně se na Lysé slétaly čarodějnice a ty k smrti utancovaly každého zbloudilce z cesty, který se k nim připletl nebo je potkal.

Lysá hora také inspirovala slavného Petra Bezruče v jeho básních. V nedaleké obci Pražmo je pochována jeho nejslavnější postava Maryčka Magdónova, která spáchala sebevraždu. Na počest Petra Bezruče se zde koná i nejstarší evropský výšlap tzv. "Bezručův výplaz", konal se už více než padesátkrát.

A poslední perlička na závěr. Napadlo zde i nejvíce sněhu v celé České republice a to v roce 1911 v březnu a bylo to 491 cm.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd:

Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsaný článek, je vidět, že sis s tím dala opravdu práci, gratuluju.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles