Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd

31. 10. 2012 | Česká republika

Lysá hora je nejznámější a taky nejvyšší hora v Beskydech a já bych Vám o ní chtěla podat více informací a údajů. Hora je opravdu v mnoha ohledech i zajímavá. Hodí se pro výlety s rodinou či přáteli, jak v zimním počasí, tak i v létě, na jaře i na podzim.

Lysá hora měří 1323 metrů nad mořem, takže výšlap na ni je skutečně úctyhodný.  Na vrcholu se nachází telekomunikační vysílač, meteorologická stanice a několik horských chat pro turisty.

Moc známé není, že samotnému vrcholu Lysé hory se přezdívá "Gigula". Je zde několik přírodních rezervací - Mazák, Mazácký grúnik, Malenovický kostel, známé vodopády Satiny, Ondrášovy díry a dokonce i koryto řeky Ostravice. Bohužel vrchol Lysé hory dokonce i v minulosti poškodila a to značně průmyslová těžba dřeva. To dokazuje jen to, jak můžou být lidé k přírodě opravdu bezcitní a zlí.

Lysá horaKvůli nadmořské výšce je Lysá hora největrnějším, nejchladnějším i nejdeštivějším z míst v celé České republice, ale to Vám přece krásnou vycházku nemůže pokazit. Průměrná roční teplota činí přibližně 2,6 °C, kupodivu nejdeštivěji je zde právě v červenci, kdy my v dolních místech prožíváme opravdová vedra a tepla. Zato sněhu na Lysé hoře bývá opravdu moc a moc a příroda je pohádková a doopravdy kouzelná. V zimě opravdu stojí za to se sem vydat. Sníh je zde přibližně od října až do května, někdy dokonce i do pozdějších měsíců.

Jak jsem psala výše, je zde i mnoho turistických chat - bufet Šantán, turistická ubytovna Kameňák a horská chata Lysá hora, ve všech těchto zařízeních výborně vaří. Dokonce se zde obnovuje i vyhořelá chata Petra Bezruče, která zde stála kdysi.

Na Lysé máme také i stanici horské služby, která je v provozu neustále. Nemusíte se tedy bát ani o své bezpečí. Horská služba je vždy připravena a v pohotovosti.

Máme tady i skautský pomník - mohyla Ivančena, na památku popravených českých skautů. Nachází se pod hřebenem Lysé ve výšce 925 m n.m.

Máme tu také i pověst. Údajně se na Lysé slétaly čarodějnice a ty k smrti utancovaly každého zbloudilce z cesty, který se k nim připletl nebo je potkal.

Lysá hora také inspirovala slavného Petra Bezruče v jeho básních. V nedaleké obci Pražmo je pochována jeho nejslavnější postava Maryčka Magdónova, která spáchala sebevraždu. Na počest Petra Bezruče se zde koná i nejstarší evropský výšlap tzv. "Bezručův výplaz", konal se už více než padesátkrát.

A poslední perlička na závěr. Napadlo zde i nejvíce sněhu v celé České republice a to v roce 1911 v březnu a bylo to 491 cm.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd:

Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
Lysá hora - nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
paráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Fotky jsou naprosto krásné a Beskydy ještě krásnější. Byla jsem jimi okouzlena. Ale nevím, jestli bych si na Lysou horu v takovém sněhu troufla. To se spíš raději zdržovat někde pod ní!
Obrázek uživatelky
profil
by me to asi moc nelakalo, ale v lete to musi byt krasna turisticka trasa-výšlap
Obrázek uživatelky
profil
Pri tvojom článku som si zaspomínala na študentské roky, kedy sme s rodičmi boli cez prázdniny pár dní v Beskydoch a s otcom sme na Lysú horu vyšľapali.
Bol to pekný výstup aj počasie nám vtedy prialo.
Obrázek uživatelky
profil
V naší vlasti je tolik krásných míst. Člověk je všechny nemůže za svůj život navštívit. Škoda!
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles